Írásunk címe egy két és fél évvel ezelőtti cikk címére rímel, amikor is dr. Abdulrahman Abdulrab Mohamed (Abdul), a Békés Megyei Központi Kórház gyulai gyermekosztályának részlegvezető főorvosa az álmáról mesélt nekünk.

***

 

Koraszülött-mentőautó: Baracsi István és tanítványai, koraszülött mentő, Gyula, 20190227
Anya a legnagyobb hős a világon... - Baracsi István és tanítványai (képek)


A mentés állami feladat,

fogalmazott az ünnepségen dr. Csató Gábor, azonban a koraszülött-mentés egy speciális tudást igénylő terület. Az Országos Mentőszolgálat főigazgatója hozzátette, szerencsére elmondható, az elmúlt időszakban a koraszülött halálozási és megbetegedési ráta jelentősen csökkent hazánkban, amely természetesen az alapítványoknak is köszönhető.

Koraszülött-mentőautó: dr. rákóczi attila, Dr. Rákóczi Attila, Gyula, 20190227
Dr. Rákóczi Attila
Dr. Kovács József, a térség országgyűlési képviselője elmondta, egy hosszú, nagyon szép, rögös út végére értünk el a mai nap. Hozzáfűzte, Gyula 120-120 kilométerre fekszik mind Szegedtől, mind Debrecentől, és az időfaktor nagyon fontos – alapvetően ezt oldja meg a helyben funkcionáló, mozgó koraszülött intenzívosztály.

A mai esemény leginkább arról szól,

húzta alá dr. Rákóczi Attila, a Békés Megyei Kormányhivatal főigazgatója, hogy kitartással, összeszorított fogakkal, összefogással azt is el lehet érni, amiről sokan azt hitték, hogy lehetetlen. Magyarországon minden tizedik gyermek korán érkezik, az már önmagában elég indok arra, hogy ennek a térségnek saját autója legyen.

Dr. Becsei László, a Békés Megyei Központi Kórház főigazgató főorvosa elmondta, március végére befejeződik a (gyulai) gyermekosztály új helyének a kialakítsa. S majdan az áprilisi átköltözést követően, megfelelő körülmények között kezdi meg működését a hármas progresszivitási szintű, perinatális intenzív centrum, amely többek között a koraszülöttmentő által mentett/szállított gyermekeket fogja ellátni.

Én tudom, mit jelent 100 forint

begyűjtése is, kezdte beszédét Prof. Dr. Pintér Sándor. A Szegedi Újszülött Életmentő Szolgálat Alapítvány kuratóriumának az elnöke elmondta, 27. éve mentik az életveszélyben lévő új- és koraszülötteket Bács-Kiskun, Békés és Csongrád megyéből, s ez idő alatt 21 ezer gyermeket mentettek meg.

Nagyon nagy szerencsénk van, húzta alá, mert az országban csak két helyen van újszülött szívsebészet: Budapesten és Szegeden. Hozzáfűzte, ezzel a kocsival most már Gyula is besorol a kiváló felszereléssel rendelkezők csoportjába.

 

Koraszülött-mentőautó: abdul, Dr. Abdulrahman Abdulrab Mohamed, Gyula, 20190227
Dr. Abdulrahman Abdulrab Mohamed és a galéria

 

Jó, hogy vannak álmaink, mesélte Abdul doktor, mert nélkülük elviselhetetlen volna a valóság. De az még jobb, hogyha valamikor az álom maga valósággá válik. A mi közös álmunk valamikor 2016-ban kezdődött... Azóta eltelt két és fél év, és az idő alatt rengetegen kapcsolódtak bele ebbe az álomba.

Az emberi élet ajándék, folytatta, és minden emberi élet egyedi érték, amely egyénenként ajándék az emberi közösségnek is. Sajnos megyénkben egyre kevesebb gyermek születik, és épp ebből kifolyólag még fontosabb, hogy vigyázzunk rájuk. S ha már egy gyerek életét is megmentettük, akkor már teljesítettük a kötelességünket. A legszebb az egészben, hogy most olyan történetről van szó, amely mellé nemi, vallási, politikai hovatartozásától függetlenül.

 

Koraszülött-mentőautó: abdul, dr. becsei lászló, dr. csató gábor és dr. pintér sándor, koraszülött mentő, Gyula, 20190227
Abdul doktor (b), dr. Becsei László, dr. Csató Gábor és Prof. Dr. Pintér Sándor

 

***

 

Nagyon örülünk, fogalmazott a hír6.hu-nak Abdul a jármű mellett, hogy két és fél után itt vagyunk, és márciusban üzembe helyezhetjük a mentőautót. A nagy feladat, azaz az igazi munka azonban most kezdődik, hiszen ezt az autót működtetni kell. Természetesen továbbra is szeretettel fogadjuk a lakosság támogatását, szükségünk van az emberek adójának az 1 százalékára, mert ez tulajdonképpen Békés megye közös kincse.

 

Koraszülött-mentőautó: dr. pintér sándor, fodor zsuzsanna és abdul, koraszülött mentő, Gyula, 20190227
Prof. dr. Pintér Sándor, dr. Fodor Zsuzsanna kuratóriumi tag és Abdul