Elsőként a mélyfúró szerszámok gyártásával foglalkozó nagyszénási Toolex Fémfeldolgozó Kft-t kerestük meg, melynek ügyvezető igazgatója, Wittmann János mindjárt hat dolgozót is javasolt a jelképes „Kiváló dolgozó” elismerésre. Közülük először Szabados József művezetőt mutatjuk be, a többiekről pedig a hét további napjain jelennek meg cikkeink.

Szabados József, Toolex Kft., Toolex Kft., Szabados József és Bencsik Sándor, Nagyszénás
Szabados József a szakma minden csínját-bínját jól ismeri. Fotó: Such Tamás (Képgaléria)

Szabados József régi motoros a fémipari szakmában: mielőtt a Toolex Kft-hez jött dolgozni, már három évtizedet lehúzott az Orosházi Üveggyár alkatrészgyártó részlegében. Aztán, amikor 1997-ben a részleg megszűnt, neki is új munkahelyet kellett keresnie. Az meg sem fordult a fejében, hogy más vizekre evezzen:

Szabados József, Toolex Kft., Szabados József, Nagyszénás
- Szeretem a fémipart! A mi szakmánk egyszerre szép és bonyolult. Hosszú folyamat, amíg egy szerszám, egy alkatrész megszületik, s jó érzés tudni, hogy azt valakik majd használni fogják
– jegyezte meg a beszélgetés elején Szabados József, aki immár nyugdíjasként erősíti a Toolex Kft. kollektíváját.

Amikor művezetőként a nagyszénási céghez került, az még a mainál jóval kisebb volt, alig húsz embernek adott munkát. Akkoriban kizárólag fúrószárak gyártásával foglalkoztak. Mivel neki gépésztechnikusi végzettsége, több évtizedes munkatapasztalata és nyelvtudása is volt, így rábízták a csapat vezetését.

– Művezető, gyártásvezető és minőségirányítási vezető lettem egy személyben. Az üzemviteli dolgoktól a fejlesztéseken át a fűnyírásig minden hozzám tartozott. Ahogy idekerültem, rögtön kiküldtek Németországba, hogy megismerjem a gyártástechnológiát. Hazatérve át tudtam adni a tudást a kollégáimnak. Ez később is így ment, amikor bevezettek egy új technológiát, mindig én mentem ki elsőnek megtanulni a gépek kezelését – idézte fel a kezdeteket Szabados József. Aztán gyorsan hozzátette: szerencsés embernek érzi magát, mert mindig olyan munkát végezhetett, amit szeret. Nem csoda hát, hogy amikor 2015-ben elérkezett a nyugdíjazás időpontja, fájó szívvel köszönt el kollégáitól. Amikor pedig felkérték a visszatérésre, örömmel mondott igent.

Szabados József és Bencsik Sándor, Toolex Kft., Szabados József és Bencsik Sándor, Nagyszénás
Szabados József egyik legfontosabb feladata most az, hogy a leendő művezetőt, Bencsik Sándort (jobbról) felkészítse a rá váró feladatokra. (Képgaléria)

– Tavaly májusban Wittmann János felhívott, hogy várnának vissza, segíthetnék a fiatalok betanításában. Most napi négy órában dolgozom, s az elsődleges feladatom az, hogy a fúrószár-gyártó részleg leendő művezetőjét felkészítsem. Egyrészt megismertetem vele a gyártástechnológiát, másrészt a vezetői feladatokra is felkészítem. Emellett a többi fiatal kolléga betanításában is segítek, fontosnak tartom, hogy megszerettessem velük a szakmát és átadjam a tapasztalataimat. Korában egyébként ipari tanulókat is tanítottam, mindig szerettem fiatalokkal foglalkozni – mesélte Szabados József.

A négyórás munkaidő mellett a nyugdíjas művezető most már bőven tud időt szentelni családjának és hobbijainak is. Két felnőtt lánya és három unokája van. Szabad idejében szívesen kertészkedik és gitározik.

A cikk megjelenését a nagyszénási Toolex Fémfeldolgozó Kft. támogatta.

Toolex-logó, Toolex-logó, Nagyszénás