Vágó Gábor, az ellenzéki párt EP-listavezetője pénteken, Budapesten sajtótájékoztatón elmondta, a klímaváltozás hatásai a következő öt, tíz évben egyre inkább megjelennek a mindennapokban is, ezért hatékony válaszokat kell adni azokra. A zöldségárak növekedése, illetve a poloskainvázió csak a kezdet, a jövőben még keményebb pofonok jöhetnek - fogalmazott.
Kiemelte, az LMP Európában is a közelmúltban megfogalmazott zöld kiáltványában található változásokat akarja végrehajtani. Példaként említette erre a megújuló energiaforrások arányának növelését, a kötött pályás közlekedés fejlesztését, valamint a környezetbarát földgazdálkodás terjesztését.
Az LMP emellett európai szintű szabályokat akar hozni annak érdekében, hogy a nagy multinacionális vállalatok profitjukat ne menekíthessék adóparadicsomokba Európából, így Magyarországról se - fejtette ki.
Vágó Gábor szólt arról is, azt szeretnék, ha az EU szemléletet váltana és a tagállamoknak juttatott támogatásokat nem engedné környezetszennyező, oligarchák zsebébe folyó beruházásokra fordítani.
Az LMP politikusa kérdésekre válaszolva elmondta, a májusi EP-választáson három nagy erő: a technokraták, a szuverenisták és az ökopolitika képivselői csapnak össze. Szerinte hamis az a szembeállítás, hogy a voksolóknak az európai egyesült államok vagy a nemzetek Európája között kellene dönteniük, a valódi kérdést ugyanis a zöldek fogalmazzák meg, akik szerint az Európai Parlament vagy a tőkés lobbik, vagy az emberek, közösségek érdekeit képviseli majd.