Tóth László Orosházán, a 612. számú Ipari Szakmunkásképző és Szakközépiskolában szerzett fémipari végzettséget. Pályáját is ebben a városban kezdte, karbantartóként dolgozott. Aztán 25-öt évvel ezelőtt megszűnt a munkahelye, így éppen újat keresett, amikor hírét vette, hogy Nagyszénáson megalakult egy német tulajdonú fémipari cég, amely alkalmazottakat keres.

Tóth László, Toolex Kt., Tóth László Toolex Kft., Nagyszénás
Tóth László az alapítás óta dolgozik a Toolex Kft-nél. Fotó: Such Tamás

– Mivel én is nagyszénási vagyok, így arra gondoltam, milyen jó lenne, ha helyben dolgozhatnék és nem kéne Orosházára bejárnom. Akkor még nem is sejtettem, hogy abból a kicsi vállalkozásból valaha ilyen nagy cég lesz! – mondja mosolyogva Tóth László.

Negyedszázada indult el tehát itteni karrierje, amelynek jó néhány állomása volt. Először a csőgyártásban kezdte, egyengetőként. Aztán Németországba, az anyacéghez küldték szakmai tapasztalatszerzésre, ott megtanulta a fúrófejek élezését. Később az összeszerelési részlegre került, ahol csaknem két évtizedet töltött el. Onnan vezetett az útja 2016-ban a minőségellenőrzési osztályra, ahol jelenleg is dolgozik.

Tóth László, Toolex Kt., tóth lászló, Toolex Kft., Nagyszénás
– Naponta 250-300 munkadarab megy át a kezemen. A fúrófejeknél nagyon nagy precizitásra van szükség, század-, sőt ezredmillimétereket mérünk a digitális mikroszkóp és a hozzá kapcsolódó monitor segítségével
- avat be munkájának titkaiba Tóth László. Aztán hozzáteszi: a 25 év alatt sok új dolgot megtanult a fémipari szakmán belül, sőt, mivel többször is kiküldték Németországba tanulmányozni az új technológiákat, így lassacskán a német nyelvet is többé-kevésbé elsajátította.

– Minőségi munkát várnak el tőlünk, de meg is becsülnek bennünket. Ezt mindjárt az elején megállapítottam, mert annál a cégnél, ahol korábban dolgoztam, minimálbért kaptam, itt pedig rögtön a dupláját fizették. A munkám többrétű, egyáltalán nem unalmas, inkább változatos. Sokféle fúrót gyártunk, többféle technológiával. Úgy látom, hogy biztos jövőt nyújt a cég mindannyiunknak. Jó a légkör, szeretnek itt dolgozni az emberek. Nálunk minden évben van közös karácsonyi vacsora, minden munkanapon ingyen ebédet kapunk, sőt még divat a jubileumi jutalom is. Ha lehet, én innen szeretnék majd nyugdíjba menni, bár az még jócskán odébb van! – mondja, majd hozzáteszi: természetesen ez a hozzáállás kölcsönös, ő is igyekszik legjobb tudása szerint végezni a feladatát.

Tóth László, Toolex Kt., Tóth László Toolex Kft., Nagyszénás
Naponta több száz munkadarabot ellenőriz. Fotó: Such Tamás

Mivel minőségellenőrként egyműszakos munkarendben dolgozik, így délutánonként jut ideje családjára és otthoni feladataira is. Feleségével együtt két gyermeket nevelnek: Tamás 11 esztendős, Nikoletta pedig idén már középiskolába, a szentesi Horváth Mihály Gimnázium drámatagozatára készül.

A cikk megjelenését a Toolex Fémfeldolgozó Kft. támogatta.

Toolex-logó, Toolex-logó, Nagyszénás