Mivel nem vagyunk járatosak a fémipari szakmában, ezért számunkra idegenül hangzik az „egyengető” kifejezés. Vincze György azonban mestere ennek a munkának, s gyorsan meg is mutatja, miről van szó a gyakorlatban. Szakértő szemmel – és persze egy okos masina segítségével – először megnézi, hogy a fúrószár alapanyagául szolgáló köracél egyenes-e. Aztán, mivel aprócska eltérést tapasztal, máris áthelyezi a gép azon részébe, ahol aztán teljesen egyenessé tudja igazítani. Ez tehát az egyengetés, amivel nap, mint nap foglalatoskodik.

Vincze György, Toolex Kft., Vincze György Toolex Kft., Nagyszénás
Vincze György szakértő szemmel vizsgál meg minden egyes munkadarabot. Fotó: Such Tamás

– Bár kőműves a szakmám, sohasem dolgoztam benne. Amikor végeztem az orosházi szakmunkásképzőben, nagyon telített volt a kőműves pálya, nem tudtam elhelyezkedni. Hallottam, hogy itt Nagyszénáson van egy (akkor még) kis fémipari üzem, gondoltam megpróbálom... és sikerült. Nem bántam meg, jó választás volt! – idézi fel a kezdeteket, amikor feláll a munkagép mellől.

György tehát 1997-ben egyengetőként kezdett a Toolex Kft-nél, s azóta is ez a beosztása. Bár kívülről talán monotonnak tűnhet ez a munka, ő mégis szereti, mert felelősséggel jár, hogy minden egyes munkadarab tökéletesen egyenes legyen, amikor kikerül a keze alól.

Vincze György, Toolex Kft., Vincze György Toolex Kft., Natgyszénás
Szívesen mesél munkájáról, láthatóan szereti, amit csinál. Fotó: Such Tamás.

– Családi okokból három évet Írországban dolgoztam. Amikor hazatértem, újra bekopogtam a Toolex Kft-hez, s másnap már dolgozhattam. Jól esett, hogy újra számítanak rám. Kiváló itt a kollektíva, családias a hangulat, a vezetőség pedig megbecsüli a munkánkat. A munkaidő-beosztásom is nagyon jó, reggel 6-kor kezdek és délután 3-kor már be is fejezem. Közben délben, az ebédidő alatt kimegyek a faluba, meglátogatom a feleségemet, aki boltvezetőként dolgozik – avat be a mindennapjaiba György.

Mielőtt elbúcsúzunk, szó esik arról is, mit csinál, amikor épp nem az egyengető gép mögött ül, azaz mivel tölti szabadidejét. Elárulja: legszívesebben filmeket néz, s természetesen sok időt tölt családjával. Két lánya van, Karmen 16, Zsófi 13 éves.

A cikk megjelenését a nagyszénási Toolex Fémfeldolgozó Kft. támogatta.

Toolex-logó, Toolex-logó, Nagyszénás