Mindegy, hogy forma-, palást-, vagy furatköszörülés, Tóth Sándor mindegyik műveletben otthon van. A Toolex Kft-nél 1997. január 1-jén köszörűsként kezdte a munkát, s bár közben sok más műveletet is megtanult, ma is köszörűsként dolgozik.  A legjobban ugyanis ezt a munkát szereti.

– Szerintem a köszörülés a forgácsolás csúcsa! Persze csak hagyományos gépeken az igazi, a CNC-hez ugyanis nem kell ész! – mondja nevetve, amikor leállítja a gépet és elkezdünk beszélgetni. Gyorsan hozzáteszi: ez csak tréfa, senkit sem akar vele megbántani.

Tóth Sándor, Toolex Kft., Tóth Sándor Toolex Kft., Nagyszénás
Tóth Sándor a köszörülés minden válfajában otthon van. Fotó: Such Tamás

A Toolex Kft. sok más alkalmazottjához hasonlóan ő is több alkalommal volt kinn a német anyacégnél, hogy megtanulja a gépek kezelését és a technológiai fogásokat. Később, ahogyan a cég további gépekkel és munkatársakkal bővült, örömmel vállalta az új kollégák betanítását.

– Ma is bárkinek szívesen segítek, ha valamilyen munkával gondja adódik. Alapelvem, hogy addig sohasem okoskodok, amíg az illető nem kér segítséget. Nagyon jó a kollektívánk, szeretek a köszörűs csapatban dolgozni! Összeszoktunk, mivel rajtam kívül még jó néhányan vannak a részlegben olyanok, akik már legalább húsz éve itt dolgoznak – mondja Sándor.

Tóth Sándor, Toolex Kft., Tóth Sándor Toolex Kft., Nagyszénás
Szereti a mesterségét és tudását másoknak is szívesen átadja. Fotó: Such Tamás

A köszörűgépek kezelése mellett az eltelt több mint két évtized alatt többször volt végátvevő, s megtanulta a roppantó- és húzógépek kezelését is. Rövid ideig dolgozott is ezeken a gépeken, de mindig visszatért a köszörüléshez. Jelenleg kétműszakos munkarendben dolgozik. Nemsokára eléri a nyugdíjas kort, de mint mondja, ha szükség lesz rá, szívesen visszajönne dolgozni.

Amikor Tóth Sándort a hobbijáról kérdezzük, frappáns választ kapunk: műszaki ember nem túr földet, inkább társasjátékozik, azon többet kell agyalni!

A cikk megjelenését a Toolex Kft. támogatta.

Toolex-logó, Toolex-logó, Nagyszénás