Azt gondolhatnánk, hogy az ezüstművesség meglehetősen távol áll a forrasztástól, Ihász László szerint azonban ez nem így van. Feleségével együtt (aki aranyműves) sokáig közös vállalkozást működtettek. A gyertyatartók és más nagyobb méretű ezüsttárgyak készítésében szerzett tapasztalatait mostani munkakörében is jól tudja hasznosítani.

Ihász László, Toolex Kft., Ihász László Toolex Kft., Nagyszénás
Ihász László munkája nagy szaktudást és precizitást igényel. Fotó: Such Tamás

– Első ránézésre talán futószalag-szerűnek tűnhet ez a munka, szerintem azonban egyáltalán nem az. Az előkészítéstől a forrasztás befejezéséig ugyanis sok fázisa van, és nagy precizitást igényel. Amikor 2000-ben a Toolex Kft-hez kerültem, először kiküldtek két hétre Németországba, hogy tanulmányozzam a technológiát. Akkoriban még csak két forrasztógenerátor volt a cégnél, azóta azonban nagyon sok új géppel gazdagodtunk. Eleinte mindössze hárman dolgoztunk forrasztóként, ma pedig már tizenöten vagyunk – meséli Ihász László.

Kiderül, mostani kollégái közül jó néhányat ő maga tanított be. Mint mondja, szívesen adja át tudását, tapasztalatait.

Ihász László, Toolex Kft., Ihász László Toolex Kft., Nagyszénás
– Türelmes ember vagyok, nem civakodtam soha. Talán ezért is kérnek tőlem bátran segítséget a munkatársaim. Nem csak nekem, hanem egész Nagyszénásnak sokat jelent, hogy annak idején idetelepült ez a német vállalkozás, amely ma már több mint 180 embernek ad munkát és rendesen meg is fizeti a dolgozóit
– mondja, majd gyorsan hozzáteszi: nyugdíjazása után is örömmel tért vissza, mert jól érzi magát a kollektívában.

Mivel László egyműszakos munkarendben dolgozik, így kellő szabadideje marad családjára is. Két lánya és egy unokája van, de májusban megszületik a második is.

Mielőtt elköszönnénk, megmutatja azt a fejforrasztó gépet, amelyen immár nyolc esztendeje dolgozik. Ez a többfunkciós masina kisebb, vastagabb és közepes átmérőjű fúrók forrasztására is alkalmas – magyarázza, miközben néhány fotó erejéig munka, azaz forrasztás közben is lencsevégre kapjuk.

A cikk megjelenését a nagyszénási Toolex Fémfeldolgozó Kft. támogatta.

Toolex-logó, Toolex-logó, Nagyszénás