Az Ekuna Kft. gyökerei egészen 1993 szeptemberéig nyúlnak vissza. Nagy Ferenc ugyanis ekkor vált meg korábbi munkahelyétől, a Szarvasi Vas-Fémipari Szövetkezet dévaványai üzemegységétől, s döntött úgy, hogy saját céget alapít. Egyik munkatársa, Nagy Márta is vele tartott, s azóta is ő az első számú segítője. Nem csoda hát, hogy amikor a cégvezetőt arra kértük, nevezze meg legjobb dolgozóit, éppen őt említette először.

Ekuna Kft, Nagy Márta, Dévaványa, Ekuna Kft., Dévaványa
Nagy Márta szinte minden munkafolyamathoz ért. Fotó: Lipták Judit

– Márti a kézi forrasztástól a meózáson át a javításig szinte mindenhez ért, mindenütt bevethető. Ő az én jobb kezem! – mondja Nagy Ferenc, amikor leülünk az irodában beszélgetni. Márta pedig szerényen mosolyog, majd lassan felidézi a múltat. Ekuna Kft, Nagy Márta, Dévaványa, Ekuna Kft., Dévaványa
Elkészült a panel.

– Az eredeti szakmám szövőnő, de sohasem dolgoztam benne. A 25 év alatt itt az Ekuna Kft-nél szinte minden munkafolyamatot megtanultam, mindig azt csináltam, amire éppen szükség volt. Kezdetben csak egyszerű időkapcsolókat, lépcsőházi villanykapcsolókat gyártottunk, ma viszont már 120 féle termékünk van. Többször is voltam Németországban tanulmányúton, ott sajátítottam el az új technológiákat – avat be munkájának részleteibe. Aztán hozzáteszi: szeret itt dolgozni, mert nagyon jó a kollektíva.

Hasonlóan vélekedik Dékány Lajos is, aki 1998. óta erősíti az Ekuna Kft. csapatát. Övé az egyik legfontosabb feladat, kezeli és programozza a forrasztógépet.

- Az elmúlt évek alatt a cég támogatásával nagyon sokféle képesítést szereztem. Megtanultam a targoncavezetést és a forrasztógép-kezelést,  elvégeztem a hullámforrasztó tanfolyamot és szelektív forrasztógép-kezelői végzettségem is van. Ekuna Kft, Dékány Lajos, Ekuna Kft.,  Dévaványa, Dévaványa
Dékány Lajos korszerű gépeken dolgozik.
A két évtized alatt sokat változott a technológia. Korábban ólmos forrasztást végeztünk, 2010 óta azonban ólommentes technológiával, nitrogén védőgázos rendszerrel dolgozunk
– sorolja, miközben bejárjuk az üzemcsarnokot. Megmutatja a legújabb, korszerű gépeket, s megismerkedünk legfőbb segítőjével, Hímer Zsolttal is. Mint kiderül, amikor Lajos szabadságon van, Zsolt az, aki át tudja venni a szerepkörét.

– A munkaköröm mindig tartogat új kihívásokat. Vannak nehezebb napok is, például, amikor egy teljesen új panelt kell megterveznem. Az anyagrendeléstől a kiadáson és átvételen át mindent kézben tartok, ami a forrasztással kapcsolatos – meséli Lajos.

Ekuna Kft, Dékány Lajos, Ekuna Kft,  Dékány Lajos, Dévaványa
Lajos munkájában Hímer Zsolt (balról) tud hathatós segítséget nyújtani.

Nagy Ferenctől, az Ekuna Kft. ügyvezető igazgatójától pedig megtudjuk, hogy a cég dolgozóinak száma eléri a százat, termékeik döntő részét pedig – német-magyar vegyes vállalatról lévén szó -, Németországba szállítják.

Ekuna Kft, Dévaványa, Ekuna Kft., Dévaványa
Egy közös kép a cégvezetővel, Nagy Ferenccel. Fotó: Lipták Judit

A cikk megjelenését a dévaványai Ekuna Kft. támogatta.

Ekuna-logó, Ekuna-logó, Dévaványa