A miniszterelnöki évértékelőben bejelentett hétpontos családvédelmi akcióterv magával hozta a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) újabb változatát is. Július elsejétől ugyanis már használt lakásokra is felvehető lesz a kedvezményes, legfeljebb 3 százalékos kamatozású hitel.

Használt ingatlanok vásárlása esetén pedig eltörlik a 35 millió forintos értékhatárt, amely korábban a csok felvételének feltétele volt. Magyar állampolgárok ezentúl a világ bármely részén szerzett társadalombiztosítási jogviszonnyal igényelhetik a támogatásokat nemcsak a fészekrakás, hanem a babavárás esetén is. Az intézkedéscsomagtól a politika nemcsak a családok anyagi helyzetének javulását, hanem kedvező demográfiai fordulatot is vár.

Felértékelődnek a vidéki ingatlanok

A falusi családi otthonteremtési kedvezmény bevezetésének célja a vidék népességmegtartó erejének növelése, és a kistelepüléseken élő emberek életminőségének javítása – hangzott el az M1 Szemtől szembe című műsorában. Balogh László, az Ingatlan.com gazdasági szakértője szerint ez az intézkedés a vidéki ingatlanok árrobbanásához is vezethet, azonban visszafogott módon.

Mint mondta, amennyiben összehasonlítjuk a vidéki ingatlanárakat egy-egy nagyváros ingatlanainak értékével, akár 6-7-szeres különbségeket is tapasztalhatunk. A falusi csokot igénybe vevők a tízmillió forintos támogatás felét költhetik majd vásárlásra, a másik felét pedig felújításra, így a használt ingatlanok felértékelődhetnek.

(Bővebben: ITT!)