Tóth Ferenc és Hugyák János, az 1994-ben alapított Szarvas-Cipó Kft. tulajdonosai örültek a lehetőségnek, hogy lapunkon keresztül is köszönetet mondhatnak régi, kitartó munkatársaiknak, akik nemcsak hűségesek, de a vállalkozás jövőjét is szívükön viselik.

– Munkájukkal, szakmai tudásukkal hozzájárulnak ahhoz a kialakult képhez, amit a Szarvas-Cipó Kft. a vevők felé igyekszik megtestesíteni, s aminek jellemzője a pontosság, igényesség, szakszerűség – hangsúlyozta Tóth Ferenc, a kft. ügyvezetője. Hozzátette: a pék szakmában dolgozókról általánosan is elmondható, hogy áldozatot hoznak azért, hogy az emberek asztalára nap, mint nap friss kenyér kerüljön. Éjszakai pihenésüket áldozzák fel, amit nem lehet pénzzel megváltani, ehhez ugyanis szakmai elhivatottságra van szükség.

Szarvas-Cipó Kft., Szarvas-Cipó logója, Szarvas
Tóth Lajos (balról) és Blaskó Zoltán a dagasztógép mellett. Fotó: Lipták Judit

Tóth Lajos a cég alapítása (1994. december 4.) óta a Szarvas-Cipó Kft-nél dolgozik. Folyamatosan csoportvezető-dagasztó munkakört tölt be. Blaskó Zoltán kicsit később, 1995-ben lépett be a kft-hez, s ugyanilyen beosztásban dolgozik. Mindkettőjükre igaz tehát, hogy nemcsak a saját munkájukra kell figyelniük, hanem a csoportban (műszakban) dolgozó másik négy pék munkájára is. Az ő feladatuk a munkálatok koordinálása, a munkafegyelem betartatása, az adódó esetleges műszaki problémák áthidalása.Szarvas-Cipó Kft., Szarvas-Cipó Kft., Szarvas
Blaskó Zoltán tésztát nyújt.

– Ez a munka nemcsak fizikailag, hanem szellemileg is megterhelő – mondja Blaskó Zoltán. – A csoportvezető-dagasztónak ugyanis folyamatosan ügyelnie kell arra, hogy a tészta mindig pontosan akkorra készüljön el, amikor a pékek hozzá tudnak kezdeni az adott kenyérféléhez, vagy péksüteményhez. Minden tésztaféleségnek ugyanis más-más az érési ideje és a hőmérséklete. Az egyik tésztának például elég 25 perc, a másiknak egy óra is kell. Az egyiknek csak 22 fokosnak kell lennie, míg a másiknak 35 fok az ideális. Ez minden nap új kihívást jelent, ráadásul a liszt sem mindig ugyanolyan, így minden egyes adag dagasztásánál érhetnek bennünket meglepetések – avat be munkájuk titkaiba Blaskó Zoltán.

Azt már Tóth Lajos teszi hozzá, hogy egy jó pék nem akkor kezd dolgozni, amikor megérkezik a munkahelyére, hanem már akkor, amikor odahaza kilép a kapun. Figyeli az időjárást, ami szintén befolyásolhatja a lisztek „viselkedését”.

– Bár a Szarvas-Cipó Kft-nél a silóknak köszönhetően már régen nem kell cipekednünk a lisztes zsákokkal, mégis kemény fizikai munka a miénk. A kenyérsütés azzal kezdődik, hogy a bedagasztott tésztából 1,15 kg-os darabokat mérünk le, egyenként. Aztán ezeket vagy a gömbölyítő gépbe helyezzük, vagy – hosszúkás kenyerek esetén – kézzel formázzuk. Ezután a kenyerek a vetőszalagokra kerülnek, ahol felületi kezelést (vizezés, mintázás) kapnak, majd mennek a kemencébe. Ha megsültek, ismét kiadós fizikai munka vár ránk – lapáttal, hármasával szedjük ki a cipókat. Mivel napi 10-12 mázsa kenyeret sütünk, így nem kevés súlyt kell átmozgatnunk – mondja Tóth Lajos.Szarvas-Cipó Kft., Szarvas-Cipó Kft., Szarvas
A végeredmény: friss, ropogós kenyerek és péksütemények.

Ahogyan azt a cég vezetőitől megtudjuk, az említett kenyér-mennyiségen kívül naponta minimum 3500 darab péksütemény is készül. A termelésben kilenc pék dolgozik. Tóth Ferenc és Hugyák János sem csupán a vezetői feladatokkal foglalkoznak, hanem maguk is gyakran műszakban vannak, a többiekkel együtt formázzák a kenyereket, zsemléket, kifliket.

A pékek köztudottan éjszaka is dolgoznak azért, hogy reggel friss kenyér kerülhessen azSzarvas-Cipó Kft., Szarvas-Cipó Kft., Szarvas
Tóth Lajos, munka közben.
üzletekbe.

- Az éjszakai műszak nagyon megterhelő, különösen az első napokban nehéz az átállás. És persze az életkor előrehaladtával egyre nehezebben viseli az ember azt, hogy nincs az alvásnak egyenletes ritmusa – szögezi le Tóth Lajos. Azt pedig már az ügyvezető, Tóth Ferenc teszi hozzá, hogy náluk minden szombaton leáll az üzem, s csak vasárnap délelőtt kezdődik újra a termelés. Ezzel azt szeretnék biztosítani, hogy a pékek legalább szombatonként együtt ebédelhessenek a családjukkal.

Lajos és Zoltán tehát már több mint húsz éve erősítik a Szarvas-Cipó Kft. csapatát. Mint mondják, jól érzik itt magukat, felelősségteljes munkát végezhetnek, s egyikük sem vándorló típus, nem szeretik váltogatni a munkahelyeket.

Szarvas-Cipó Kft., Szarvas-Cipó Kft., Szarvas
A 25 évvel ezelőtti alapítás óta a Szarvas-Cipó Kft. nagy utat tett meg. Induláskor hárman kezdték, ma pedig már a kapcsolódó Cekker Plusz Kft-n keresztül hat boltot is üzemeltetnek (Szarvason és Mezőtúron).

– Összesen 10 féle kenyeret készítünk, többféle méretben. A fehér és a parasztkenyér a legkeresettebb, de sokan szeretik például a tót és a magvas kenyeret is. Tévedés azt hinni, hogy aki egészségesen akar táplálkozni és ügyel a testsúlyára, annak nem szabad kenyeret ennie! A mi kenyereink kivétel nélkül mind kovásszal, egészséges alapanyagokból készülnek, tehát az egészséges táplálkozáshoz igenis hozzátartozhatnak! – szögezi le Tóth Ferenc, mielőtt elköszönünk. Kezdődik a műszak, forognak a dagasztógépek – készül a mindennapi kenyerünk.

Szarva-Cipó Kft., Szarvas-Cipó Kft., Szarvas
A két ügyvezető és a két dagasztó-csoportvezető pék: Hugyák János (balról), Blaskó Zoltán, Tóth Ferenc és Tóth Lajos. Fotó: Lipták Judit

A cikk megjelenését a Szarvas-Cipó Kft. támogatta.

Szarvas-Cipó Kft. emblémája, Szarvas-Cipó logója, Szarvas