Ennyi egy négyzetméterre jutó tettre kész, becsvágyó fiatal- és középkorú hölggyel/úrral ritkán találkozik az emberfia manapság, mint akik megjelentek az Arcanumban, ezt most a firkász vallja, majd nyomban hozzá is teszi, természetesen több évtizedes vállalkozói, vagy próbálkozói (az utóbbit Nagy Mihály László, a VOSZ megyei elnöke mondta) múltra visszatekintő személyről van szó. Akik már a következő ötéves munkatervben gondolkodnak, illetve párhuzamosan nemcsak B-, hanem C-projektet is futatatnak az A mellett szimultán az agyféltekéik közt.

 

Kormányhivatal-vosz, vosz, Békéscsaba, 20190320

 

Nagy Mihály László, a VOSZ Békés megyei elnöke elsősorban megköszönte a megjelenteknek, hogy időt szakítottak a mai rendezvényre, ugyanis ahogy fogalmazott, mindenki január 1-je és december 31-e között dolgozik.

Elmesélte, a legutóbbi, Békésen megrendezett Megyei Príma Gála-díjátadón vetette fel Takács Árpád kormánymegbízott a mi lenne ha-t... azaz, hogy kormányhivatal a VOSZ-szal még nem kötött együttműködési megállapodást.

Többek között a megállapodásban részletesen taglalva van, folytatta, hogy minden járási székhelyen, illetve minden kormányhivatal által működtetett kapcsolati ponton, a VOSZ elhelyezheti a saját anyagait, azonfelül a hivatal szóban/online szakszerű segítséget, tájékoztatást ígér. Ráadásul mindketten azon vagyunk, hogy Békés megye a 17-18. helyről legalább a 12. hely környékéig felkapaszkodhasson. Ez mindannyiunknak a boldogulását, a megyének a fönnmaradását jelenti. Hogy,

élmény legyen Békés megyében maradni.

 

Kormányhivatal-vosz: perlusz lászló, takács árpád és nagy mihály lászló,  kormányhivatal, Békéscsaba, 20190320
Perlusz László, Takács Árpád és Nagy Mihály László

 

Az együttműködési megállapodás aláírását követően Takács Árpád kormánymegbízott elmondta, egy nagyon komoly mérföldkő előtt állnak, mert egy ilyen megállapodás megkötése egy nagyon komoly munka első aktusát követi. Ugyanis a korábbi megállapodásokat sohasem a fióknak szignózzák, hanem valós szövetséget kötnek, amely azt jelenti, hogy többek között közös rendezvényeket szerveznek.

Nem rosszak a mutatóink a megyei vállalkozások ellenőrzése kapcsán: jogkövető, tisztességes, rendes vállalkozások működnek, fűzte hozzá.

S hogy élmény legyen itt élni Békés megyében, utalt Nagy Mihály László fentebb elhangzott most már aranybecsűjére, többek között ezért is váltottunk 2017-ben a nyitott, közvetlen, befogadó, támogató, emberarcú hatóságra. Jelenpillanatban vállalkozóbarát hivatal vagyunk; ami annyit tesz, hogy a jogszabályok adta kereteken belül, egy olyanfajta aktív magatartást fogunk tanúsítani, amelyek a vállalkozások előnyére fog válni.

És ez mit is jelent?,

tette fel a kérdést, majd meg is válaszolta, 88 osztályunk és főosztályunk van, ahol átlagban 1500-1700 ember dolgozik. 1 millió 15 ezer hatósági ügyet intézünk egy évben, és 1 millió 14 ezer ügyféllel kerülünk kapcsolatban, akiknek nagyrészük vállalkozó. A megyében jelenleg 65 ezer vállalkozás van regisztrálva (magas labda: minden negyedik ember próbálkozik) – ebből 12 százalék társas, és 88 százalék egyéni vállalkozás. Az országos átlag: 30-70 százalék az arány, de a megye mezőgazdasági jellegéből adódóan magas az önálló vállalkozók száma.

 

Arcanum Hotel, Arcanum Hotel, Békéscsaba, 20190320

 

Kiemelkedő, tette hozzá, a Békés megyei székhelyű gazdasági szervezetek az elmúlt évben 93 milliárd forint értékű új beruházást valósítottak meg – ez 17 százalékkal magasabb, mint az előző év (az országos átlag 18 százalék). Az elmúlt évben két alkalommal írt ki pályázatot a Pénzügyminisztérium, amelyek által 104 vállalkozást támogatott, mintegy 1.3 milliárd forintnál több érkezett – ezáltal 600 fő számára teremtettünk munkahelyet, és 1300-at őriztünk meg.

A vállalkozók rendelkeznek a jövőbe látás képességével, jegyezte meg, tudják, hogy 5-10-15 év múlva hova szeretnének eljutni, és ehhez föl kell zárkózni a kormányhivatalnak, a közigazgatásnak – ugyanis a kiváló vállalkozókhoz, kiváló hivatali apparátus dukál. Elindítunk egy gyorsinformációs rendszert, amely arról szól, hogy a nálunk regisztráltakat folyamatosan tájékoztatjuk a jogszabályi változásokról, a pályázati lehetőségekről és az aktualitásokról.

Továbbá elmondta, tegnap a Pénzügyminisztérium újra meghirdette a munkahelyteremtő támogatásról szóló pályázati felhívását; azonfelül a kormányhivatal támogatja az álláskeresők vállalkozóvá válását.

A rendezvényen részt vett Perlusz László, a VOSZ új főtitkára is.

Megemlítette, tavaly volt 30 éves a VOSZ, de mivel január elején elhunyt a VOSZ elnöke, Demján Sándor, így nem sok okuk volt az ünneplésre.

Hozzátette, Demján Sándor utódja Tolnai Tibor lett, akiről egyöntetűen azt vallják, méltóképpen képviseli Demján szellemiségét.

A kormányhivatal 13 területen ajánlott partnerséget, amivel mi élni szeretnénk, fűzte hozzá.