A 44-es főúton haladva, Kardos közelében már messziről megpillanthatjuk a Geomark Kft. szárítóüzemének termetes silóit. Most még csendes a telep, de nyáron, ha elkezdődik az aratás, egymást érik itt a teherautók. A termény a méretes garatba, onnan az óránként 16 tonna kapacitású szárítóba, majd a hatalmas silókba kerül. Mindez így leírva egyszerűnek tűnhet, ugyanakkor a folyamat koordinálása, gördülékeny lebonyolítása nem kis feladat. Ennek oroszlánrésze pedig Prjevara Mihályra hárul.

Geomark, Tóth Imre, Prjevara Mihály, Geomark, Tóth Imre és Prjevara Mihály, Kardos
Tóth Imre (balról), a Geomark Kft. ügyvezető igazgatója régóta számíthat Prjevara Mihály (jobbról) szaktudására, kiváló munkájára. Fotó: Lipták Judit

– Amikor Misi a cégünkhöz került, akkor még Bábolna típusú, olajtüzelésű, meglehetősen energiapazarló szárítónk volt – mondja Tóth Imre, a Geomark Kft. ügyvezető igazgatója. -  Pár év múlva egy pályázat segítségével megvásároltuk és megépítettük a legmodernebb, dán, gázüzemű szárítót. Ennek a beruházásnak a szellemi motorja Prjevara Mihály volt, s jórészt neki köszönhető, hogy a szárítót még a szezon kezdete előtt, tehát gyakorlatilag termeléskiesés nélkül be tudtuk üzemelni. Nagy előny számunkra, hogy ő itt helyben, Kardoson lakik, tehát munkaidőn kívül is bármikor el tudjuk érni, ha valamilyen probléma adódik. A szezonban nálunk rugalmas a munkaidő, ami azt jelenti, hogy néha bizony még éjszaka is dolgozni kell. Misi ebben is partner. Munkához való hozzáállása és munkájának minősége példaértékű – szögezi le a cégvezető.

Geomark, Prjevara Mihály, Geomark, Prjevara Mihály, Kardos
A szárító kapacitása óránként 16 tonna- mutatja Prjevara Mihály.

Tóth Imrétől azt is megtudjuk, hogy Prjevara Mihály nemsokára nyugdíjba készül, így munkakörét egy új kolléga veszi majd át. Betanításában azonban számítanak Mihály tapasztalataira, sok olyan apró dolog van ugyanis, amit nem lehet a könyvekből megtanulni.

– Tizenöt évvel ezelőtt, amikor idekerültem, még meg sem kottyant ez a munka, de most 63 évesen bizony már érzem, hogy elfáradok, nehezen várom a júniusi nyugdíjazást. Természetesen, ha kérik, ezután is szívesen besegítek majd a munkába – mondja Mihály, amikor leülünk Geomark, Prjevara Mihály, Prjevara János, Kardos
Számítógép vezérli a folyamatot.
beszélgetni. Felidézzük a kezdeteket, azt, amikor első szakmunkás-bizonyítványát (mezőgazdasági növénytermesztő gépész) megszerezte, s azt is, amikor 1974-77. között, mint akkoriban oly sok fiatal, ő is az egykori NDK-ban próbált szerencsét. Esztergályos szakmunkás-bizonyítványt is ott szerzett. Hazatérve pedig ismét beállt dolgozni korábbi első munkahelyére, a kardosi Egyetértés Termelőszövetkezetbe. Aztán jött még jó néhány állomás: a rendszerváltás után a szarvasi Work Metall Kft-nél dolgozott forgácsolóként, majd a szintén szarvasi Mezőgazdasági Kutató-Fejlesztő Kht. műhelyébe került.

– Tóth Imre 2005-ben keresett meg azzal, hogy jöjjek dolgozni a Geomark Kft. kardosi terményszárítójába. Igent mondtam, s cseppet sem bántam meg, mert ennél a cégnél anyagilag és erkölcsileg is megbecsülik a dolgozókat – szögezi le Prjevara Mihály. - Kezdettől fogva a szárító kezelése és karbantartása az én feladatom.  Most, a szezonon kívüli időszakban a szükséges javítások, karbantartások, takarítások, fertőtlenítések elvégzése a fő tennivaló. Júniusban aztán kezdődik a szezon, melynek során sok ezer tonna napraforgó és kukorica érkezik a telepre.

Mihály láthatóan szívesen mesél munkájáról. Mint mondja, a szárító „agya” egy számítógép, amely gondoskodik arról, hogy a beérkező termények nedvességtartalma a kívánt szintre csökkenjen.

Geomark, Prjevara Mihály, Geomark, Prjevara Mihály, Kardos
Prjevara Mihály tizenöt esztendeje dolgozik a kardosi terményszárítóban.

– A kukoricánál és a búzánál 13-14, a napraforgónál 8 százalék az ideális víztartalom. A termény a garatból egy előtisztító rostán áthaladva a szárítóba kerül, onnan pedig az öt siló valamelyikébe, ahol az elszállításig tároljuk. Szezonban négyen dolgozunk itt, s előfordul, hogy éjjel-nappal megy a szárító. Sok mindent kell ilyenkor csinálni: a számítógép folyamatos figyelésével ellenőrizzük a szárítás folyamatát, emellett figyelemmel kísérjük a rakodást, pakolást, s persze időnként műszaki problémák is adódnak, amelyeket a lehető leghamarabb meg kell oldanunk – avat be munkájának részleteibe Prjevara Mihály. Búcsúzáskor még hozzáteszi: nyugdíjas éveiben szeretne minél több időt családjával tölteni, s párjával most azt tervezik, hogy vásárolnak egy vízparti ingatlant, ahol pihenésre, horgászásra is lehetőségük nyílik.

A cikk megjelenését a Geomark Mezőgazdasági Termelő, Kereskedő és Szolgáltató Kft. támogatta.

Geomark logó, Geomark logó, Szarvas