A mai rendezvény tulajdonképpen záró momentuma egy jó éves munkának, fogalmazott köszöntőjében Takács Árpád kormánymegbízott, illetve ez a konferencia egy újabb fejezet nyit meg: valós cselekvési tervek alapján, valós intézkedéseket fogunk meghozni, együttműködve a vállalkozásokkal, a gazdálkodószervekkel.

Bodó Sándor, a Pénzügyminisztérium foglalkoztatáspolitikáért és vállalati kapcsolatokért felelős államtitkára elmondta, nyilvánvalóan az ország gazdasági stabilitásának az egyik alapköve az, hogy hányan dolgoznak, illetve az is, hogy milyen munkakörülmények közt,

milyen hatékonysággal.

Kormhivatal: bodó sándor, bodó sándor, Békéscsaba, 20190328
Bodó Sándor
És ezeknek az ismereteknek a birtokában kell meghoznunk azokat a döntéseket, folytatta, amelyek egyrészt az eredményességet javítják, illetve azokat a biztonsági, jogi, fizikai biztonsági feltételeket garantálják, hogy mindenki valóban harmonikusan tudja tenni a dolgát.

Hozzáfűzte, a legfrissebb foglalkoztatási adatok ma reggel lettek nyilvánosak: közel négy és félmillióan dolgoznak ma hazánkban, amely egy komoly stabilitást ad az ország gazdaságának. 3,6 százalék a munkanélküliségi, és közel 70 százalék a foglalkoztatási ráta.

Csak azok a cégek tudnak igazán hatékonyak lenni, jegyezte meg, akik adottak az alapvető felvételek, azaz a megfelelő munkakörülmények biztonsága, a munkavédelem; míg nekünk a törvényhozás, a szabályozás megvalósítása, ellenőrzése szempontjából vannak fontos feladataink.

Többször kérdik tőlünk, hogy miért nem csökkenek a munkahelyi balesetek száma?, mesélte, majd meg is válaszolta: miközben 2010 óta közel 800 ezer emberrel többen dolgoznak, s ha ezt a matematikai szabályai szerint összehasonlítjuk, látható a csökkenés.

A mai rendezvény apropója, tette hozzá, hogy a politikai döntéshozók és a szakmai közreműködők közti kapcsolatot erősítsük. Magyarországon csak úgy lehet tovább növelni a foglalkoztatottságot, hogy a szabálytalanságok mértéke egyre ritkul,

a balesetek száma pedig minél inkább csökken.

Herczeg Tamás országgyűlési képviselő először is számos tényezőt sorolt fel a mindennapi stabilitás/boldogulás alapvető feltételeihez: ilyen a megfelelő munkakörülmény, a biztonság, a jogi környezet, a tartós munkavégzés, de ha valaki elveszíti az állását, vajon részt tud-e venni egy átképzésen... és nem utolsó, hogy megfelelő bért kap-e az illető.

Megemlítette, Békés megyében az országos átlagot meghaladó mértékben növekednek a bérek (Békésben: 11, míg az országos 10 százalékos), de így is 25,7 százalékkal alacsonyabbak, mint az hazai átlag. A munkanélküliség Békésben még mindig 1 százalékkal nagyobb, amelyből erényt lehet kovácsolni, hiszen itt még van lehetőség a fejlesztésekre.

 

Kormhivatal: herczeg tamás, bodó sándor, takács árpád és Dobókői György, takács árpád, Békéscsaba, 20190328
Herczeg Tamás (b), Bodó Sándor, Takács Árpád és Dobókői György

 

A Békéscsaba hazavár! program egyrészt életkezdési támogatást, másrészt ösztöndíjat ad a város azoknak, akik visszajönnek, tette hozzá.

Takács Árpád mindehhez hozzáfűzte, 2011-ben 30 ezer körüli volt a regisztrált álláskeresők száma, míg ma már csak 10-11 ezer; a közfoglalkoztatási csúcs 2016-ban volt 16 ezer körül volt, manapság 9 ezer körüli.

Továbbá elmondta, az ipari balesetek, emberi mulasztások sosem a nagy cégeknél történtek, hanem leginkább a kis- és közápvállalkozásoknál. Ez azt jelenti, hogy a biztonsági kultúrát át kell konvertálni a kisebb cégekhez, de nekik viszont támogatást kell nyújtani.

Több mint ezer kérdőívet küldtünk el a vállalkozásoknak, folytatta, akik véleményezéséből egy 74 oldalas tanulmány született. Ezáltal mindenképp csökkentjük azokat a kockázatot, amely akár potenciálisan jelen van az egyes vállalkozásoknál. Többek között szakmai iránymutatásokat, kiadványokat adunk ki.

 

Kormhivatal - munkahelyek biztonsága fórum, kormányhivatal, Békéscsaba, 20190328