Délelőtt 9.00 óra van, a Szarvasi Arborétum most még csendes, csak néhányan sétálgatnak a tavaszi lombot öltő fák alatt. A pénztár 7.00-kor nyitott, így Krajcsovicz Mihály már két órája ül a jegypénztárban. A java azonban még hátravan, a műszak este hétig tart.

Krajcsovicz Mihály, Szarvasi Arborétum, Krajcsovicz Mihály, Szarvas
Krajcsovicz Mihály 2003. május 15. óta dolgozik jegypénztárosként a Szarvasi Arborétumban. Fotó: Lipták Judit (Képgaléria)

– Hosszú idő a 12 óra, főleg szezonban, amikor több százan, sőt az ünnepnapokon több ezren is váltanak belépőjegyet. Ráadásul 12 féle jegyünk van, illetve tulajdonképpen 24, mert hétvégén magasabbak az árak. Valamikor egyszerűbb volt ez a munka, volt felnőtt, plusz diák- és nyugdíjas jegy és kész. Azóta sok minden megváltozott: megnyitott a Mini Magyarország Makettpark, a Titkok Kertje, a Varázstanya, következésképpen a mi feladatunk is bonyolultabbá vált – ecseteli Mihály, miután kiadja a kombinált (az arborétumba és a makettparkba szóló) jegyet egy nyugdíjas házaspárnak.

Szarvasi Arborétum, Szarvasi Arborétum, Szarvas
Az arborétum tavaszi ruhát öltött.
A beszélgetés itt egy időre megszakad, megérkezik az első buszos csoport. Székelyudvarhelyi és békéscsabai diákok jöttek, a „Határtalanul” program keretében. Ilyenkor a jegykiadás is bonyolultabb, a számlázás utólagos, ezért szükség van aláírásokra is – magyarázza a pénztáros, miközben egyik keze a pénztárgépen, a másikkal pedig már nyúl is az éppen csörgő telefon után. Alig teszi le, máris jeleznek a teherportáról, hogy nyisson ajtót. A monitorra pillant, ellenőrzi, kik állnak a kapunál. Néhány perc alatt kapunk tehát némi ízelítőt abból, mivel is telik az arborétumi pénztáros munkanapja.

– Szeretek itt dolgozni. Jó a kollektíva, ráadásul egy országosan, sőt a határokon túl is ismert arborétumról van szó, jó érzés, hogy én is a munkatársa lehetek. Igaz, hogy a négy fal között kell lennem, nem sétálgathatok odakint, de mégis csak az arborétumban vagyok! – mondja Mihály. Hozzáteszi: Emberekkel bánni nem egyszerű feladat, de neki van benne gyakorlata, korábban húsz évet a kereskedelemben dolgozott. Közben újabb csapat érkezik, újabb belépőjegyek találnak gazdára. A kérdésre, hogy gyakran akadnak-e nehéz emberek, a pénztáros mosolyogva válaszol:

- Azokkal az emberekkel a legnehezebb bánni, akik nem tudják, hogy hova jöttek. Tesznek egy kört, aztán elégedetlenkednek, hogy itt csak fák, meg cserjék vannak. Szerencsére azonban nem túl gyakran érkeznek ilyen vendégek. Sokan már ismerősként üdvözölnek bennünket, akadnak, akik minden évszakban ellátogatnak ide – mondja, miután leteszi a telefont.

Krajcsovicz Mihály, Szarvasi Arborétum, Krajcsovicz Mihály, Szarvas
A jegypénztáros a tájképi kert míves kapuja előtt. (Képgaléria)

A számokra terelődik a szó. A pénztáros arról beszél, hogy ismét nehéz napok elé néznek, közeledik a Húsvét. Ilyenkor – főként a hétfői napon – legalább 2-3 ezren váltanak belépőjegyet. Szerencsére az utóbbi években a nehezebb napokon már két pénztár működik. Korábban volt olyan esztendő, amikor csupán 37 ezer látogatót fogadtak, tavaly pedig ez a szám már 120 ezer fölé emelkedett.

Szarvasi Arborétum, Szarvasi Arborétum, Szarvas
Sétahajók is indulnak az arborétumból.
Vannak persze könnyebb időszakok is, télen ugyanis jóval kevesebben látogatnak a Szarvasi Arborétumba. Persze a pénztárosnak a 12 órát olyankor is végig kell ülnie. Mihály ilyenkor üres idejében az internetet „bűvöli”, táblázatokat szerkeszt, amelyek segíthetik a munkát.

– Nemsokára nyugdíjba megyek, akkor talán több időm lesz sétálni az arborétumban. Most is gyakran megteszem ezt szabad időmben. Éppen a napokban is sétáltunk itt a feleségemmel. Egyrészt nagyon szeretem ezt a tájképi kertet, másrészt a munkámat is jobban tudom végezni, ha tudom, hogy a kert melyik szegletében éppen mi virágzik, vagy milyen egyéb érdekesség akad. Az érkező vendégek ugyanis gyakran kérdezik, milyen aktuális látnivalók vannak, s ha gyakran sétálgatok a fák között, akkor hitelesebb információkat tudok nekik adni – szögezi le Mihály. Mielőtt elköszönünk, még hozzáteszi: az őszi arborétumot kedveli a legjobban, mert olyankor a fák lombjai sokféle színben pompáznak.

Krajcsovicz Mihály, Krajcsovicz Mihály, Szarvas