A küldöttgyűlés stílszerűen egy vadászkürt-quartet köszöntőjével kezdődött.

Hrabovszki János, a Vadászkamara Békés Megyei Területi Szervezetének, valamint a Békés Megyei Vadászszövetség elnöke megemlítette, a vadászok és a Békés Megyei Kormányhivatal közötti, 2017 augusztusa óta létező együttműködési megállapodásra a legpontosabb szó: a gyümölcsöző.

Takács árpád, takács árpád, Békéscsaba, 20190403
Takács Árpád
A vadászat nem kizárólag úri passzió, fogalmazott beszédében Takács Árpád kormánymegbízott, hanem nagyon komoly gazdálkodó tevékenység, amelyhez szervesen kapcsolódik a turizmus, a gasztronómia és számos ágazat.

Azt követően párhuzamot vont a vadászat és a közigazgatás között. Elmondása szerint a civil társadalom mindkét szervezet/egység létezéséről vajmi keveset tud. Példaként megemlítette, a vadászokról olykor rossz sztereotípiákkal jelennek meg bizonyos orgánumokban a publikációk.

Hozzáfűzte, az elmúlt másfél évben számos új ismerőst és barátot szerzett, így kvázi testközelből beigazolódott számára, nem a puska teszi az embert vadásszá, sokkal inkább a szakmai tudás, és az ehhez kapcsolódó felelősségteljes viselkedés, amely nélkül nem létezhet fenntartható vadgazdálkodás. És ha az utóbbi nem működik, akkor nincs jól működő agrárium, ha az sincs, akkor Békés megye megtartóereje tovább csökken.

2019 a Vadászat Éve,

jelentette ki, amely által a vadászok közelebb kerülnek a legkisebbektől a legnagyobbakig: így az esztendő folyamán gyermektábort, kiállításokat, közös konferenciákat, horgász-vadász napokat szervezünk közösen.

S hogy miért épp a Gál Ferenc Főiskola a mai apropó helyszíne?, elméleti kérdésre elmondta, szeptembertől, meghatározott létszámmal, két éves, OKJ-s vadgazdálkodási technikus képzés indul az intézményben, amely mindenképp növeli Békés megye megtartóerejét.

 

Kormányhivatal: vadászok, vadászok, Békéscsaba, 20190403

 

Dr. Kozma Gábor, a Gál Ferenc Főiskola rektora – Nevelésre vadászva munkacímmel, kvázi egy rövid, de annál tömörebb vadásztörténelmi kiselőadást elő.

Elmondta, nem vadász, ugyanis egy kecskét is képes muflonnak nézni; hozzátette, a vadászat az egyik legnagyobb emberi szabadsághoz fűződő életforma, és aki a természet világát ismeri, az pontosan tudja értelmezni ebben az ember felelősségét, nagyszerű lehetőségeit.

Harbovszki jános - vadász, Hrabovszki János, Békéscsaba, 20190403
Hrabovszki János
Azt követően Hrabovszki János OMVK elnöke elmondta közel 60 éve nem változott a vadásztársasági működési forma, s ámbár a kormány nem akarja ezt megváltoztatni, a való élet azonban fölül fogja írni.

Az egyesületi forma marad, de minden bizonnyal egy fizetett stáb intézi a társulat ügyes-bajos dolgait. Továbbá megemlítette, Békésben közel 3000 ezer vadász tevékenykedik, akiknek egy mától működő honlapon lehet majd követni a működésüket.

***

Azt követően szakmai előadások következtek:

- Tájékoztató a vadászati tevékenységgel összefüggő adózási kérdésekről
Előadó: dr. Kovács Tamás igazgató
dr. Ráfi Péter osztályvezető
- Afrikai sertéspestissel kapcsolatos tájékoztató - aktualitások
Előadó: dr.Bakos Pál főosztályvezető
- Beszámoló a Békés megyei Vadászszövetség és a Vadászkamara Békés megyei területi szervezeteinek 2018. évben végzett munkájáról
Előadó: Zuberecz Tibor OMVK titkár
- Vadászszövetség és a Békés megyei Vadászkamara 2018. évi számviteli beszámolójának megtárgyalása, elfogadása
Előadó: Lukoviczki Györgyné irodavezető
- A Vadászszövetség Ellenőrző Bizottságának 2018. évi beszámolója
Előadó: Bránya János bizottsági elnök
- Megyei Vadászkamara Felügyelő Bizottságának 2018. évi beszámolója
Előadó: Bránya János bizottsági elnök
- Vadászkamara Vadgazdálkodási, Oktatási Bizottságának 2018. évi beszámolója
Előadó: Boros Ferenc bizottsági elnök
- Vadászszövetség és a Békés megyei Vadászkamara 2019. évi költségvetési tervének
megtárgyalása és elfogadása
Előadó: Lukoviczki Györgyné irodavezető