A Gyulai Pálinka Fesztivál, mint ahogy azt már megszokhattuk, nem pusztán az egyik legkülönlegesebb hungarikumunkról, a pálinkáról szól, hanem egy rendkívül széles spektrumon mozgó, látványos, izgalmas és mindenekfelett szórakoztató és akár életre szóló élmények begyűjtésére is alkalmas rendezvénysorozat.

Ahhoz, hogy ez így is maradjon, a rendezvény szervezői – mint ahogy azt Bora Imre fesztiváligazgató a rendezvényt útjára indító sajtótájékoztatón elmondta -, újabb és újabb exkluzív elemekkel, különleges attrakciókkal színesítik a programkínálatot.

Egy ilyen attrakcióról, a Karpát-medencei Nemzeti Összetartozás Pálinkájáról nemrégiben számoltunk be, míg egy másik ilyen izgalmas kalandról, a „Szilva a konyhában” nevet viselő programelemről – amolyan kedvcsinálóként – most adunk hírt.

Brillante pálinka és párlat verseny, gyulai pálinkafesztivál, Brillante - 2018 Pálinka és Párlat Verseny, Békéscsaba, 20180405 Az elmúlt évben indult útjára egy sajátos kezdeményezés a Gyulai Pálinka Fesztiválon, amely egyfajta kiegészítő programként, exkluzív attrakcióként nyújthat különleges élményt a fesztivál látogatóinak, és amely révén bepillantást nyerhetnek abba, hogy a gyümölcsök nem pusztán nemes párlatként kerülhetnek az asztalra, hanem a gasztronómia egyéb területén is megcsiklandozhatják az ízlelőbimbóinkat.

Az elmúlt esztendőben a fesztivál főszereplője, főhőse a barack volt, az idén egy másik remek gyümölcs, a szilva kerül terítékre a szó legnemesebb értelmében.

Az alprogram, a tavalyihoz hasonlóan a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpontban kerül megrendezésre, és olyan neves szakemberek működnek közre a lebonyolításában és a gasztronómiai különlegesség prezentálásában,  mint Prohászka Béla olimpiai aranyérmes, Venesz-díjas mesterszakács, aki nem mellesleg a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetségének alelnöke, Balogh László, a Kézműves Cukrászda cukrászmestere, valamint Fabulya Attila okleveles pálinkabíráló a Gyulai Pálinka Manufaktúrából.

E három név már önmagában is garanciát jelenthet arra, hogy különleges élményekben lehet része azoknak, akik április 13-án fél kettőtől ellátogatnak, vagy a fesztivál egyéb programjairól átlátogatnak az Almásy-kastélyba, de garanciát jelenthet maga a szilva is.

 

Szilvanap, szarvas, szilvanap, Szarvas

 

Nekem, tősgyökeres sárréti gyereknek a pálinka az: szilva! A többit külön kell mondani. Ezért mondhatom, külön öröm, hogy a régi jó barát, ez a kéken csillogó gyümölcs lesz az eseménysorozat középpontjában.

Talán sokakban felmerül a kérdés, hogy mi újat lehet elmondani a szilváról, hiszem majd’ minden vidéki háztartás udvarán, kertjében ott nő legalább egy szilvafa, amelynek gyümölcsét számtalan módon hasznosíthatjuk, hasznosítjuk a mindennapokban. Nagyanyáink, anyáink lekvárt főznek belőle, palacsintába töltik, mi meg az egészséges lelki világunkból fakadó belső indíttatásból pálinkát főzünk, főzetünk belőle.

Úgy gondolhatjuk, hogy mindent tudhatunk erről a megszokott, jól ismert és talán sokak számára „hétköznapi” gyümölcsről. De nem így van ám!

Egyébként volt egy ilyen sejtésem, de hogy mennyire így van, arra a Prohászka Bélával folytatott, rövid beszélgetésem is rögtön rávilágított. Ő többek között elárulta nekem, hogy tizenkét féle szilva van, amelyek közül nem mindegyik alkalmas mindenre, mindegyiknek megvan a maga sajátossága, különlegessége, egyedi ízvilága.

Mint ahogy elmondta a „Szilva a konyhában” programelemben mindezekről szót is fognak ejteni, és megmutatják, hogy milyen széles körben lehet hasznosítani a szilvát a gasztronómiában, amelyről egy receptgyűjteményt is összeállítottak, és ezt hazavihetik az esemény résztvevői.

Prohászka béla - szilvanapok, Prohászka Béla, Békéscsaba, 20170903
Prohászka Béla
Természetesen ott, helyben is hasznos ötleteket kaphatnak arról, hogyan fogyasszák gyümölcsként, lekvárként, de akár – elmondása szerint - maga a pálinka is különleges adalék lehet az ételeinknél. Bizonyos étkeknél, mint például a szarvas-sonkánál, kiváló alkotóelem a páclében, a csirkemellnél szinte parfümként rá lehet permetezni a húsra, de a karakteres ételek esetében hozzá is önthetjük a pálinkát a főzéshez.

(Persze nem tiltott az sem, hogy az elemózsia elkészítése előtt, közben és után is beharapjunk egy kevéskét az éltető itókából. Nyilván csak annyit, hogy ne felejtsük el, hogy odatettük az ételt. De ez már csak az én személyes megjegyzésem.)

Beszélgetésünk zárásaként megkérdeztem Prohászka Bélát, hogyan emlékszik vissza az elmúlt évi hasonló eseményre, és ő arról számolt be, hogy a legnagyobb élmény az volt számára, amilyen szeretettel, barátsággal fogadták őket és az általuk prezentált gasztronómiai különlegességeket, és az a jókedv, amely az egész eseményt körüllengte. Egyúttal invitált is mindenkit magára az egész Gyulai Pálinka Fesztiválra és persze a „Szilva a konyhában” attrakcióra is, ahol a tavalyihoz hasonló szeretettel várják a vendégeket, látogatókat, érdeklődőket.

A „Szilva a konyhában” programelemre egyébként előzetesen is jelentkezni lehet, sőt érdemes az info@gyulaipalinkafesztival.hu e-mail címen, és aki ezt eddig nem tette volna még meg, és szeretne részese lenni ennek a különleges élménynek, habár még több, mint egy hét van hátra az eseményig, a nagy érdeklődésre való tekintettel ajánlott sietni!