Megtudjuk, hogy a viharsarki és hazánk szakácsművészetének mestere, mint minden rendes kisrác először is édesanyja konyháját szerette a legjobban. Minden bizonnyal mamája fakanalán keresztül vezettek az első lépései a családi tűzhelyig, ám úgy tűnik, ez az út nagyon hosszú... Szerencsére!

Az inaséveit

a gyulai Park Hotelben töltötte el; elmondása szerint már fiatal korában megtanulta, egy szakács életében az egyik legfontosabb tényező a kihívás – ez lehet akár egy prominens személynek készült fogás is.

Többek között megemlíti, a III. Magyar Köztársaság első elnökének, Göncz Árpádnak a nevét is, aki nagy rajongója volt a Prohászka-konyhának, azonfelül egyszer alkalma nyílt arra is, hogy ő készíthette el a thai királynő szülinapi ebédjét. A sor majdhogynem a végtelenre nyúlik, de mint tudjuk, a videó-gyártási idő, az nagy úr.

Legutóbb, március idusa tájékán Pekingben járt, ahol több fronton is propagálta a hungarikumokat: a libamájból, a szürke marhából, a Békés megyéhez köthető mangalicából elkészült étkeket, illetve egy ínycsiklandozó desszertet, még pedig a Petőfi bélest. (Ekkor kolléganőnk a megannyi finomság hallatán, érthetően egy jókorát nyelt.)

Pekinget követően

egy hatalmas lóugrással máris a Szarvasi Szilvafesztiválra lépünk. A szilva egy remek gyümölcs, jegyzi meg Prohászka Béla, amely a magyar, illetve a világ gasztronómiájában is a topon van – számos helyen aszalvány formájában.

Továbbá szót ejt a fantasztikus szarvasi/békési szilvalekváros papucsról is, azonban úgy gondolja, sokan, ha a szilva nevét meghallják, azon nyomban a szilvapálinkára asszociálnak.

És hát ugye, ha pálinka, akkor kihagyhatatlan a Gyulai Pálinkafesztivál... A fürdővárosi három napos programfolyamon keretén belül Prohászka Mester április 13-án, szombaton, 13:30-tól Szilva a konyhában – Exkluzív gasztronómiai bemutatót tart a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpontban.

Én (S. T.) már csak annyit kérdezek, mikor lesz már ebédidő?