A táborról a minap egy rövid videóban már beszámoltunk. Mozi helyett most álljanak itt az állóképek, és a gondolat megindító betűk.

A Vendégház több frontján lázasan zajlik a munka: a földszinten, az emeleten, illetve még az udvaron is – ahol letagadhatatlanul rügyezik a tavasz... Bent pedig az emberek ragyognak.

Kónya István alpolgármester köszöntőjében aláhúzza, fontos állomáshoz érkezett a gyulai művészet autója, hiszen megnyílt az I. Gyulai Nemzetközi Alkotótábor. Elmondása szerint az ötletet még szeptemberben, dr. Bassam Ali, a Centrum Patika tulajdonosa álmodta meg, aki e remek elképzelésével felkereste az önkormányzatot, amelyhez Gyula városa a lehetőségeihez mérten mindenben segítséget nyújt.

 

Gyulai alkotótábor: kónya istván, buday mihály és Alim Adilov, alkotótábor, Gyula, 20190409
Kónya István (b), Buday Mihály és Alim Adilov (galéria)

 

A művész is ember,

vette át a szólabdát Buday Mihály vajdasági származású művész, aki egy jó ideje már Zalaszentgyörgyön él, s már több tábort megszervezett.

Tehát nekünk is, folytatja, mint mindenki másnak, rengeteg gondunk van a hétköznapokban. Egy alkotótábor azonban egy biztonsági szelep, így a felesleges gőzt itt kiengedhetjük, s egy hétig csak a művészetnek élhetünk. Azonfelül egy ilyen hely a régi és a leendő ismerősök nagy találkozásáról is szól, illetve a másik kultúrájának a befogadásáról.

Gyulai alkotótábor: Alim Adilov, Alim Adilov, Gyula, 20190409
Alim piaca (képek)
Gyulára egy tucatnyi alkotó érkezett: Üzbegisztánból, Ukrajnából, Romániából, Szerbiából... no és kishazánkból.

Továbbá megtudjuk a tábor művészeti vezetője az Üzbegisztánban született Alim Adilov, aki már 27 éve él hazánkban. Alim őszintén megvallja, nagyon büszke, hogy itt lehet ebben a történelmi nagyvárosban. A protokolláris etapot követően vele beszélgettem:

Úgy tudtam, zömmel gyulai témákat dolgoztok fel, míg ennek a képnek inkább amolyan keleties hangulata van.
Igen, ez egy keleti piaci utcarész.

No, de ez a művészet szabadossága.
A festmény megrendelésre készül, mégpedig egy Gyulától nem messze élő rajongómnak.

És mi lenne, ha ezeket a motívumokat átkonvertálnád a gyulai piacra?
Ezen még nem gondolkodtam, de nem rossz az ötlet.

A következő beszélgetőtársam Papp Gábor, aki Partiumból, a Nagyváradtól északra fekvő Margiából érkezett. Noha egy színes fotóról a gyulai várat festi, de a végeredmény teljesen más lesz: a kék ég inkább zöldre, barnára hasonlít.

 

Gyulai alkotótábor: papp gábor, alkotótábor, Gyula
Papp Gábor a gyulai várat reprodukálja

 

Ugyanis szerinte a történelmi helyek alapvetően ki lettek kozmetikázva, és nem érezzük a korábbi századok atmoszféráját; némileg megpróbál visszamenni a történelembe.

Egyébként miután megjelent a fotózás, folytatja, sokan azt hitték, hogy vége van a festészetnek, miközben a festészet sokkal szabadabb lett.

 

Gyulai alkotótábor: Marie Korovina, Marie Korovina, Gyula, 20190409
Marie Korovina, az üzbegisztáni Taskentből érkezett


Szolgálati közlemény: csütörtökön, 17 órakor a művelődési ház földszinti galériájában kiállítás nyílik az itt készült és az otthonról hozott munkákból.