Időjárási helyzet Európában
---------------------------
A Finn-öböl fölött ciklon örvénylik, amelynek hidegfrontja Belorusszián és Lengyelországon át Csehországig húzódik. Ezen a területen sok a felhő, és több helyen esik az eső, de a fronttól északnyugatra helyenként havazás is előfordul. Arrafelé -2 és +7, a front meleg oldalán 11 és 17 fok között alakul a csúcshőmérséklet. Skandinávia nyugati felén anticiklon épült ki, ennek területén is hideg légtömeg formálja az időjárást, többnyire 5 fok alatt marad a hőmérséklet, csak a tengerpartokon van ennél kissé melegebb. Csapadék ugyanakkor csak elvétve fordul elő. Kontinensünk többi részének időjárását sekély ciklonális mező határozza meg. Ebben elszórtan záporok, zivatarok jönnek létre, amelyek helyét a lokális konvergencia-zónák és a domborzat alakítja. Nagyobb számban a hegyekben alakul ki csapadék, az Alpokban és a bosnyák hegyekben a hevesebb gócokban például 10-20 mm is előfordul. Összefüggő csapadék inkább csak a Balkán déli részén és a Pireneusi-félszigeten fordul elő. A csúcshőmérséklet a legtöbb helyen nem haladja meg a 20 fokot, de ahol több órára kisüt a nap, ott ennél melegebbet is mérnek. Csütörtök estig a Kárpát-medence időjárását továbbra is ciklonális hatások alakítják, közelebb kerül hozzánk a ciklon középpontja, így többfelé eshet már az eső.

Előrejelzés az ország területére csütörtök estig
------------------------------------------------
Szerdán dél, délkelet felől befelhősödik az ég, ezzel együtt pedig egyre többfelé valószínű eső, zápor, szórványosan zivatar. Csütörtökön jobbára erősen felhős vagy borult lesz az ég, hosszabb-rövidebb időre elsősorban a keleti tájakon süthet ki a nap. Több helyen várható eső, záporeső, elszórtan zivatar is lehet. Jelentősebb mennyiségű csapadékra elsősorban a Dél-Dunántúlon van kilátás. Az északi, északkeleti szél csütörtökön már nagyobb területen megerősödik, az Alpokalja és a Zemplén térségében helyenként viharossá fokozódik.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 3 és 10 fok között alakul.
A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön jobbára 10 és 19 fok között várható, de a Nyugat-Dunántúlon 6 és 10 fok közötti értékek is valószínűek.