A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) tavaly ősszel állította fel az „unokázós" csalásokat felderítő nyomozócsoportját. Az egység fél év alatt nyolc különböző csoportot számolt fel, de a felderítési taktikáról a nyomozás sikerének érdekében semmit sem árultak el.

A csoport gyakorlatilag úgy működik, hogy adatokat kapnak az összes „unokázós" bűncselekményről, amelyeket aztán elemeznek, és így eljutnak az elkövetőkhöz – mondta el Nagy-Kovács Dávid, a BRFK vagyonvédelmi osztályának alosztályvezetője.

A Kékfény úgy tudja, hogy csak
Budapesten tavaly 500 millió forint kárt okoztak az „unokázós" csalók,

vagyis ennyi pénzt csaltak ki az áldozataiktól. Az elkövetők egy-egy sikeres csalással több százezer, sokszor néhány millió forintot zsákmányolnak, de olyan is előfordult, amikor az egyik banda egyetlen telefonhívással 24 millió forintot csalt ki.

Többféle trükkel követik el ezeket a bűncselekményeket. Hivatkoznak az unoka vagy más hozzátartozó balesetére, de az sem ritka, hogy rendőrnek, orvosnak, mentősnek adják ki magukat, és így próbálják megtéveszteni a sértetteket, sok esetben sajnos sikeresen – jegyezte meg Nagy-Kovács Dávid.

Késő este, éjjel telefonálnak

A csalók általában este vagy éjszaka telefonálnak, és az álmukból felkeltett idős sértettek sokszor fel sem fogják, miről van szó. A hívó nem engedi, hogy a sértett lerakja a telefont, folyamatosan szóval tartja, és kihasználja az említett hozzátartozója iránti szeretetét.

A nyomozók olyan esetről is tudnak, amikor valaki úgy fizetett több millió forintot, hogy nem is volt unokája. A rendőrök szerint érdemes felkészülni az ilyen esetekre, hiszen bárki áldozattá válhat.

(Bővebben: ITT!)