Már délután fél kettőkor megindultak a programok, ugyanis a gyulai Városháza dísztermében átadták a Brillante-2019 Pálinka és Párlat Verseny díjait a kereskedelmi kategóriában, majd, nem sokkal később a lovagoké volt a szerep, és hol máshol, természetesen a várban, ugyanis Jakab Istvánt, az Országgyűlés alelnökét avatták, ünnepélyes keretek között a Pálinka Lovagrend lovagjává.

Alig egy óra múlva a fesztivál egyik kiemelt attrakciójának ceremóniájára került sor az Almássy Kastély Látogatóközpont kápolnájában. Itt született meg, az eseményhez méltó helyszínen, a Kárpát-medencei Nemzeti Összetartozás Pálinkája. Idén – mint ahogy azt egy korábbi cikkünkben is beharangoztuk –, szilvából.

Ezek után már fesztivál legfontosabb helyszínéé, magáé a rendezvénytéré volt a főszerep. A hölgyek is kipróbálhatták, hogy lehet-e magassarkúban közlekedni a területen, de a rutinosak mégis vízhatlan cipőben, míg a még rutinosabbak gumicsizmában érkeztek, hiszen a rendezvény megnyitásának időszakára megérkezett az égi áldás egy kiadós eső formájában.

Ahogy a sorok és sátrak között sétálgattam, megboldogult ifjúkorom pillanatképei villantak be, amikor egyetemistaként jártunk egyik fesztiválról a másik fesztiválra, és cseppet sem zavart bennünket se eső, se szél, csak jó koncertek legyenek, és legyen mit kortyolgatni.

 

Pálinka fesztivál: Bagossy Brothers Company, Bagossy Brothers Company, Gyula, 20190413
A Bagossy Brothers Company és a képek

 

Nos, ezekből ezen a fesztiválon sem volt hiány, hiszen a pálinkánál nem kell jobb itóka, másrészről a Bagossy Brothers Companynak köszönhetően jó zenét is kaphatott a lelkes közönség, akik számtalan színű esernyők alatt táncoltak a nagyszínpad előtt, és énekeltek együtt a zenekarral, és láthatóan nem hagyták magukat zavartatni, hiába próbálkozott az eső.

Miután levonult a zenekar, következhetett a fesztivál ünnepélyes megnyitója, de mielőtt erre sort kerítettek volna, egy életmű-díjat adtak át, méghozzá annak a Lovász Sándornak, aki húsz évvel ezelőtt megálmodta és elindította ezt a fesztivál, mint ahogy Bora Imre fesztiváligazgató mondta köszöntőjében: „Gondolt egy merészet." Lovász Sándor a díjat Dr. Nagy István agrárminisztertől vehette át, és miután megkapta, annyit mondott, hogy csak a szépre emlékezik, és ha újabb húsz év múlva állna itt, szintén csak a szép dolgokra emlékezne.

 

Pálinka fesztivál: lovász sándor és bora imre, pálinkafesztivál, Gyula, 20190413
Lovász Sándor és Bora Imre (galéria)

 

Ezután már tényleg a hivatalos megnyitó következett, amelyet Bora Imre vezetett fel azzal, hogy megköszönte mindenkinek a munkáját, aki közreműködött a szervezésben, a rendezvény létrejöttében, és reményét fejezte ki, hogy hamarosan elvonul az eső, és persze mindenkinek jó szórakozást kívánt a rendezvényhez.

Őt, a felszólalók sorában, Dr. Kulcsár László, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés megyei elnöke követte, aki az „agrárosok" nevében inkább örömét fejezte ki, hogy megérkezett a várva várt eső. (Jelzem, Szeghalmon, még amikor hazaértem is, csontszárazak voltak az utak. Így arra kérném a Teremtőt, hogy az esőt terelje át mifelénk, és Gyulát hagyja szárazon erre a hétvégre. Legalább a fesztiválhelyszín fölött.) Dr. Kulcsár László azzal folytatta, hogy az esős idő miatti kellemetlenséget kárpótolhatják a finomabbnál finomabb pálinkák és maga rendezvény, amelyhez ő is jó szórakozást kívánt.

Dr. Takács Árpád a Békés Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja kapott szó ezek után, aki azt a kérdést tette fel a jelenlévőknek, hogy „mi a közös a pálinkafesztivál és a kormányhivatal között?", amelyet hamar meg is válaszolt, miszerint a kormányhivatal dolgozói is szeretik a jó pálinkát, de még inkább az, hogy számtalan olyan eljárást folytattak le, amely segítette a gazdálkodókat és termelőket. Megközelítőleg 45 milliárd forint került kifizetésre a megyében a közel 15 ezer gazdának, akik 435 ezer hektáron gazdálkodnak. Hangsúlyozta, hogy a pálinka és a pálinkafesztivál is nemzetpolitikai kérdés, különösen itt, Gyulán, a „Pálinka Fővárosában".

 

Pálinkafesztivál, pálinkafesztivál, Gyula, 20190413
(még több kép)

 

Dr. Kovács József országgyűlési képviselő elmondta a jelenlévőknek, hogy ő márt itt volt a pálinkafesztivál megszületésénél, a bölcsőnél, és azóta is minden rendezvényen jelen van, és nagy örömét fejezte ki, hogy ilyen szép hagyománya van a városnak. És mielőtt jó szórakozást kívánt volna ő is mindenkinek, humorosan azt mondta, hogy a hideg ellen egy picit több pálinkát lehet fogyasztani, és nem fog senki fázni. Sokan mellettem nagyot bólintottak a javaslatra.

Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, újdonsült pálinkalovag a pálinka népszerűsítésének fontosságát emelte ki köszöntő szavaiban, és külön üdvözölte ebből a szempontból a Nemzeti Összefogás Pálinkáját, amely jó eszköz lehet erre a Pálinka Fővárosában, Gyulán.

Azt pedig, hogy valóban Gyula a Pálinka Fővárosa, mi sem mutatja jobban, hogy Tarlós István, Budapest főpolgármestere nevében Varga Zsolt főtanácsadó átadta Dr. Görgényi Ernőnek a főváros kulcsát – legalábbis erre a három napra.

 

Pálinkafesztivál - ignácz bence, pálinkafesztivál, Gyula, 20190413
Ignácz Bencze a DR. IGNÁCZ Kolbászmanufaktúra standján

Dr. Görgény Ernő, miután megköszönte a főváros kulcsát, külön említést tett a szintén húsz esztendős Magna Cum Laude zenekarról, amely gyulai csapatként a művészet területén is jó hírét vitte a településnek. Köszöntőjét azzal zárta házigazdaként, egyfajta jó tanácsként is, hogy „pálinkát csak akkor szabad inni, ha jól esik!"

Nos, jól esett, ugyanis kétszer áztam el, sajnos mind a kétszer csak kívülről, mivel újfent elkövettem azt a végzetes hibát, hogy autóval érkeztem a rendezvényre, így a fesztivál főszereplőjével, a pálinkával most sem sikerült közelebbi kapcsolatba kerülni. Láthatóan mások azonban, nagyon helyesen, bátran fogyasztottak a finomabbnál finomabb itókákból, és már hangolódtak a soron következő Magna Cum Laude koncertre.

És mire Mező Misiék a húrok közé csaptak, mintha az eső is csendesedett volna, hogy még nagyobb élményben részesülhessenek a jelenlévők.

 

Pálinka fesztivál, pálinka fesztivál, Gyula, 20190413

 

E cikk zárásaként én is egy jó tanáccsal zárnám. Aki még nem indult el Gyula felé, az mindenképpen határozza el magát, mert az elkövetkező két napban is számtalan szórakoztató program várja a látogatókat az Almássy kastély és a gyulai vár közötti, festői környezetű rendezvényhelyszínen, és persze ott várnak mindenkit a kiváló pálinkák is, amelynek csodájáról csak eposzi szinten lehetne igazán beszélni. Erre most nem vállalkoznék, de mindenkinek jó szórakozást és kikapcsolódást kívánok.

Irány Gyula! Irány a Gyulai Pálinka Fesztivál!