Amikor a vállalkozás vezetőit arra kértük, indokolják röviden, miért éppen Gyuricza Istvánnéra esett a választásuk, hosszasan sorolták a jelzőket: megbízható, hozzáértő, segítőkész, nyitott, precíz és lojális munkatárs. Egyszóval olyan, amilyenről minden munkaadó álmodik. Mivel a Skylotec Hungary Kft. által gyártott munkabiztonsági hevedereken szó szerint életek függenek, így aki a minőségellenőrzést végzi, az nagyon fontos és felelősségteljes szerepkört tölt be.

Skylotec , Gyuricza Istvánné, skylotec,  Gyuricza Istvánné, Gyomaendrőd
Gyuricza Istvánné a kezdetek óta erősíti a Skylotec Kft. csapatát. Minden munkadarabot gondosan ellenőriz. Fotó: Lipták Judit

– Igyekeztem mindig jól elvégezni a rám bízott feladatokat. Korábban a cipőiparban dolgoztam, majd 2003-ban kerültem a Skylotec elődjéhez, a Mamutec Kft-hez, ahol gombolyagozás és csomagolás volt a feladatom. A Skylotecnél a 2006-os alapításkor gyártás-összerelőként kezdtem, tíz éve pedig minőségellenőrként dolgozom – foglalta össze röviden szakmai életútját Marika, amikor leültünk beszélgetni az igazgatói irodában.

– A minőségellenőr gondolatai sosem kalandozhatnak el, folyamatosan koncentrálnia kell. Szereti csinálni?

– Igen, nagyon! Annyira leköti a figyelmemet, hogy szinte kikapcsol, éppen ez a szép benne. Igazából én már 2016-ban nyugdíjba mentem, de örülök, hogy a következő évben visszahívtak dolgozni. Odahaza unokázni is jó volt, de egy idő után már úgy éreztem, „haszontalan” vagyok és örülök, hogy újra munkába állhattam. Két műszakban dolgozom, reggel fél 6-tól délután kettőig, illetve kettőtől este fél 11-ig.

Skylotec, üzemcsarnok, Skylotec, Gyomaendrőd, Gyomaendrőd
A gyomaendrődi cég napjainkban 210 embernek ad munkát. Tavalyi árbevételük elérte a 3 milliárd forintot.

– Hogyan történik a gyakorlatban a hevederek végellenőrzése?

– Ez már a minőség-ellenőrzés utolsó fázisa, ilyenkor szemrevételezéssel, mintadarab alapján nézzük át, hogy minden egyes részlet a megfelelő módon készült-e el. A színnek, a méretnek, az alapanyagnak, egyszóval mindennek hajszálra stimmelnie kell. Ahol például 40-as cérnát írtak elő, azt nem lehet semmilyen más méretűvel helyettesíteni.

– Márcsak azért sem, mert ezeken a hevedereken az ipari és sport-alpinisták élete múlhat. Nem nyomasztja a felelősség?

– Eleinte sokszor eszembe jutott – különösen, amikor gyermekek számára készült sporthevedereket ellenőriztem -, hogy akár valamelyik unokám is ülhetne benne, tehát nem hibázhatok. Tisztában vagyok a felelősséggel és mindig ennek tudatában végzem a munkámat.

Skylotec - Hornok Béla, Gyuricza Istvánné, Vodova János,  Gyuricza Istvánné, Skylotec - Hornok Béla, Vodova János, Gyomaendrőd
Marika és a két ügyvezető: Hornok Béla (balról) és Vodova János.

A beszélgetés után Marikát elkísértük a munkaasztalához, ahol már várták az aznapi feladatok. Itt néhány fotót készítettünk, Marika pedig közben arról mesélt, hogy munkatársaival és főnökeivel egyaránt jó a kapcsolata. Úgy érzi, munkáját megbecsülik, éppen ezért amíg csak egészsége engedi, szeretne „dolgozó nyugdíjas” maradni.

A cikk megjelenését a Skylotec Hungary Kft. támogatta.

Skylotec-logó, Skylotec-logó, Gyomaendrőd