A tavalyi év során alig 15 forint volt a léalma kilónkénti felvásárlási ára, jelentős veszteségeket okozva ezzel a gazdáknak. Két évvel ezelőtt viszont 50 forintért juthattak a felvásárlók a gyümölcs kilójához, ami pedig a feldolgozókat hozta nehéz helyzetbe.

A tervezet célja, hogy már a szezon előtt meg tudjon állapodni a felvásárló és a gazda, legalább a termés 60 százalékát érintően az árról vagy pedig egy árképletről. A javaslat szerint a meggy esetében május 15-ig, az alma esetében pedig augusztus 1-ig kellene dűlőre jutniuk a feleknek.

A jogszabály jó alapot teremt a szabályozottabb értékesítésre a jelenleginél – mondta el Apáti Ferenc, a FruitVeB alelnöke az M1 Summa című műsorában. A szabályozást, valamint a piac egyfajta keretbe szorítását az teszi szükségessé, hogy a feldolgozóipari meggy és alma esetében jelentősen nagyok az árkilengések éves szinten.

A léalma ára például a 15–16 forintos minimum értéktől egészen a 40–50 forintos szintig ír le ármozgásokat. Ez azt jelenti, hogy a 28–29 forintos árcentrumtól számítva plusz–mínusz 60-70 százalék az ár kilengési mértéke – magyarázta.

(Bővebben: ITT!)