Tény, nem kifejezetten hordja a Teremtő a tenyerén a Szakmák Éjszakája gyulai történését, ugyanis szimultán, úgy másfél kilométerre a vár szomszédságában épp a Pálinkafesztivál dübörgött (illetve még most is, vasárnap estig).

Ezzel szemben a megnyitóra érkező jó, 150-200 érdeklődő minden bizonnyal úgy volt vele, először a munka (mármint a tájékozódás, az orientáció), aztán a Magna (azaz a muri, a szórakozás).

 

Harruckern: Kertész Miklós és czeglédiné szappanos anita, czeglédiné szappanos anita, Gyula, 20190414
Kertész Miklós, a felnőttoktatási intézményegység-vezetője
és Czeglédiné Szappanos Anita igazgató a megnyitón (képek)

 

Czeglédiné Szappanos Anita, a Harruckern iskola igazgatója elmondta, intézményük harmadik alkalommal csatlakozott

a Szakmák Éjszakájához.

Hozzátette, a rendezvény alapvetően nem különbözik a megszokott nyílt napoktól, miközben mégis, épp az extrém időpontja miatt érdekes.

A kollégáimmal nagyon fontosak tartjuk, folytatta, hogy mind a 18 szakmánkat a lehető legjobban, varázslatos-játékos formában mutatjuk be a legkisebb érdeklődőinknek is – hiszen nemcsak a 7-8. osztályosok, hanem tapasztalatból tudjuk, hogy az alsósok is eljönnek.

 

Gyszc: szakmák éjszakája - airszoft - cs. szabó andrás, Szakmák éjszakája, Gyula, 20190414
Cs. Szabó András vízimentő oktató az airszoft lövészeten (galéria)

 

Ezáltal a fiataloknak első kézből gyűjthetnek impulzusokat arról, hogy milyen egy cukrász, szakács, hentes, asztalos, kőműves, virágkötő vagy épp a központifűtés- és gázhálózat rendszerszerelő hivatás.

Favoritként a belügyi,

rendészeti és az egészségügyi területet nevezte meg, ugyanis ezek az ösztöndíjas képzések, amelyeknek nagyon nagy húzóerejük van. Nem mellesleg, a mostani rendezvényen a katonai vonal is felsorakozott – több harci jármű állt csatasorban a Harruckern udvarán.

És hát igen... mint mindig, most is óriási sikere volt a gyulahúsos kolbászgyúrásnak, illetve a sütésnek.

 

Gyszc: szakmák éjszakája - kolbászsütés, Szakmák éjszakája, Gyula, 20190414
Nézni is öröm

 

(Én is, az orrjárataimban finom sültkolbász-illattal léptem tova a Pálinkafeszkóra. Élnézést, ha létezik citrom ízű banán, akkor miért nincs kolbász ízű pálinka?)