Az elmúlt két évben felszántottuk a megyét,

fogalmazott köszöntőjében Takács Árpád kormánymegbízott. A gazdákkal a szó fizikai értelmében, valamint azzal a munkamódszerrel, amit az agrárkamarával, majd később a MAGOSZ-szal alakítottunk ki közösen.

Most pedig egy integrált hatósági és agrárigazgatási központot nyitunk, folytatta, ahol a kormányablakban (nem mellesleg, a 15. a megyében) egy helyben lehet intézni a szolgáltatásokat. Ezáltal az épületben földhivatali ügyintézés, agrár, vidékfejlesztési és vadászati ügyek zajlanak majd.

 

Kormányhivatal: tuzson bence, takács árpád és béni attila, kormányhivatal, Mezőhegyes, 20190417
A mikrofonnál: Takács Árpád (galéria)

 

Elmondta, hamarosan egy öntözőrendszer fejlesztésével duplájára, majd triplájára emelik az öntözhető területek számát: a mostani 2500 hektárról mintegy 4700-ra, majd 6000-re; azt követően Mezőhegyes és Csanádalberti között 11 települést kötnek be a rendszerbe – további 5000 hektár válik öntözhetővé.

Mezőhegyes nem csak gazdasági és kulturális központ, húzta alá, hanem a jelenleg kialakítás alatt álló önkéntes beavatkozó tűzoltó-egyesülettel – a mai napon védelmi központtá,

igazgatási központtá válik.

Kormányhivatal: kantár-avató - Győrffy Balázs,, kormányhivatal, Mezőhegyes, 20190417
Győrffy Balázs (képek)
Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara országos elnöke köszöntőjében megemlítette, Mezőhegyes a Dél-Alföld egyik ékszerdoboza, hiszen ezer éves múltról tanúskodnak a dokumentumok. A Ménesbirtoknak is jó kétszáz éves múltja van, hisz 1784-ben írta alá a Kalapos királynak becézett II. József az alapítólevelet.

A mögöttünk álló épületet, tette hozzá, amelyet a köznyelv „Kantárnak" hív, szintén a Ménesbirtok építette a nőtlen gazdatiszteknek. Ez az épület ma is gyönyörű.

Megtiszteltetés a kamara számára,

folytatta, hogy helyet kaptunk a „Kantárban", és egy olyan szolgáltató központot tudtunk kialakítani, amelyet néhány perce Takács Árpád kormánymegbízott úr által felsorolt célok eléréséhez visz közelebb bennünket.

Megemlítette, a körzetbe 18 település tartozik, mintegy ötezer agrárgazdasági kamarai taggal.

A mai, felgyorsult világban már természetes igény, folytatta, hogy ügyes-bajos dolgainkat egy helyen tudjuk intézni, s így, hogy a kormányhivatal, az agrárigazgatási központ egy helyen van, így a környékbeli emberek élete leegyszerűsödik. Az a hitvallásunk, hogy szolgáltató kamarát építsünk. Ebben a központ minden olyan szolgáltatást igénybe lehet venni, amit a falugazdász-irodákban is lehet. Itt tevékenykedik majd a körzetvezető falugazdász. A térségnek a megnövekedett gazdaság-földrajzi szerepe indokolttá is tette az épület átpozícionálását.

Kormányhivatal: tuzson bence, tuzson bence, Mezőhegyes, 20190417
Tuzson Bence (képek)
A kamara részéről mi Békés megyét mi kiemelten fontos megyeként kezeljük, fűzte hozzá, és a jövőre vonatkozóan Mezőhegyesen csak annyit tudok mondani zárszóként, hogy

csapjunk a lovak közé!

Noha Mezőhegyes az ország szélén fekszik, mondta köszöntőjében Tuzson Bence közszolgálatért felelős államtitkár, azonban a határ menti településeknek a következő időszakban óriási nagy jelentőségük lesz. Híd szerepet kell betölteniük a magyarországi polgárság és a határon túli emberek és a határon túli magyarok közt.

Viszont, ahol most vagyunk, fűzte hozzá, az egy olyan település, amelynek nagyon nagy hagyományai vannak. Mezőhegyes megmutatja Magyarország számára, hogy az agráriumnak van jövője!

Látjuk azokat a folyamatokat,

jelentette ki, amelyek Európában történnek, hogy a költségvetés 40 százalékát miképp akarják csorbítani, átalakítani, a migrációra költeni, vagy más módon elvenni a mezőgazdaságtól. Magyarország ezt nem engedheti meg magának, hogy a brüsszeli központ ne figyeljen oda hazánk mezőgazdaságára, a magyar gazdákra!

Az az érdekünk, húzta alá, hogy olyan mezőgazdaságunk legyen, amely Európa szerte versenyképes, ahhoz pedig szükség van az EU-s támogatásokra. Az országos politikában, és az európai színtéren is a lehető leghatározottabban fel kell lépni, hogy a magyar gazda erős és versenyképes legyen, és termékeei Európa szerte keresett portékává váljon.

 

Kormányhivatal: kantár-avató, kormányhivatal, Mezőhegyes, 20190417

 


***


A szalagvágást követően dr. Kulcsár László, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke nár a „Kantárban” mondott pohárköszöntőt.