A Magyar Kórházszövetség XXXI. Kongresszusán, Egerben hirdették ki a 2019-es családbarát pályázatok eredményeit április 12-én. Tavaly a Szülészet-Nőgyógyászati Osztály elnyerte a családbarát osztály díjat, idén pedig rajtuk kívül a Csecsemő-és Gyermekosztály valamint a Fül-Orr-Gégészeti Részleg is beadta pályázatát.

A szakmai anyagok elbírálása után kiderült, mindhárman megkapták a kellő pontszámot, így használhatják a Három Királyfi, Három Királylány Alapítvány és a Magyar Kórházszövetség által alapított "Családbarát Kórházi Osztály 2019" megnevezést, valamint az ehhez járó logót is kitehetik az osztályok ajtajára.

 

Orosházi kórház - családbarát osztályok, kórház
Hevesi Ágnes osztályvezető főnővér (Szülészet-Nőgyógyászati Osztály), dr. Duray Gergő főigazgató, dr. Lázár-Pukánszki Diána rezidens (Csecsemő-és Gyermekosztály), dr. Varga Sándor osztályvezető főorvos (Szülészet-Nőgyógyászati Osztály), Kovácsné Tóth Hajnalka diplomás ápoló (Fül-Orr-Gégészeti Részleg), dr. Kancsó János főorvos (Szülészet-Nőgyógyászati Osztály). Fotó: Melega Krisztián/Orosházi Kórház

 

– Három osztályunk is elnyerte a családbarát minősítést, ami jelzi, kiváló szakmai munkát végeznek az ott dolgozó orvosok, szakdolgozók és technikai munkatársak – mondta dr. Duray Gergő. Az Orosházi Kórház főigazgatója emlékeztetett, az intézmény hosszú évek óta sokat tesz azért, hogy a betegek minél családiasabb körben gyógyulhassanak, az édesanyák otthonos, barátságos környezetben hozhassák világra gyermeküket. – Emellett kiemelt szerepet szánunk dolgozóink munkakörülményeinek javítására: gyermekmegőrzőt és nyári gyermektábort működtetünk, családi napot tartunk, a Munkahelyi Wellness Program keretében túrákat, sporteseményeket, kulturális programokat szervezünk. Az Egészségfejlesztési Irodán keresztül a testi és lelki egészség megőrzése céljából dolgozói szűrőprogramokat tartunk, életmód-és életvezetési tanácsadást vehetnek igénybe munkatársaink – fogalmazott Duray Gergő.

Azzal, hogy három osztályunk is nyert, kórházunk benevezhetett a Családbarát Kórház díjra is, amit végül a Bács-Kiskun Megyei Kórház nyert el.

A díjátadást megelőzte a díj szakmai zsűrijét megszólaltató kerekasztalbeszélgetés, melyből kiderült, hogy a családbarát szemlélet a kórházakban nem csak a betegek gyógyulását és hozzátartozóik eredményesebb bevonását segíti, hanem a kollégák lelki jól-létét is szolgálja. A dolgozók pályán maradásában és a munkaerő megtartásban egyaránt fontos eszköz.

A Kopp Mária professzor által alapított Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom, az Év Családbarát Vállalata-díj alapítója és a magyarországi kórházakat tömörítő Magyar Kórházszövetség célkitűzése, hogy a kórházi szférában már meglévő család- és emberbarát jó gyakorlatokat minél szélesebb körben megmutassa.