A Győri Vilmos téren, az evangélikus templom árnyékában zajló ünnepély stílszerűen fanfármuzsikával kezdődött: a schenkenfeldeni Hermann Manzenreiter, a saját dolgozatát, a Schenkenfeldeni himnuszt fújta el.

Azt követően beszédet mondott Karl Winkler, Schenkenfelden polgármestere.

 

Orosháza275: Karl Winkler, Schenkenfelden polgármestere, orosháza, Orosháza, 20190424
Karl Winkler (középen), a jobbján: Hermann Manzenreiter (képek)

 

Büszkeség tölt el mindannyiunkat,

fogalmazott, amikor a községünkből származó Harruckern család itt, ilyen megtiszteltetésben részesülhet.

Elmondta, Harruckern János György egyáltalán nem volt katona, hanem egy vállalkozó, aki fizetségként kapta meg ezt a szép területet, de vele a feladatot is, hogy az országrészt újjáépítse.

Alapvető felismerése az volt, fűzte hozzá, hogy a különböző emberek, a hozzájuk hasonló, azonos jogállásúakkal nem éltek szívesen együtt. Úgy vélte, egy vad tervezetlen beáramlás veszélyes lett volna. Ezért is törekedett arra, hogy az ideérkezőket: anyanyelv, származási terület és vallási megoszlásuk szerint tagolja.

 

Orosháza275: szűcs lászló, szűcs lászló, Orosháza, 20190424
Szűcs László fényképész-mester a legújabb képrögzítővel dokumentál (fotók)

 

1742-ben bekövetkezett halála után, Ferenc fia örökölte a 4. 200 négyzetkilométer nagyságú birtokot, ahol 95 településen éltek az emberek. Ferencet ugyanebben az évben iktatták be Békés megyei főispánnak, így a megyében ő képviselte az államhatalmat.

Uralma alatt 15 új település jött létre, mi több, változatlanul folytatta apja gazdaságpolitikáját. Azt követően soha nem látott gazdasági fellendülés virágzott – például még a legszerényebb napszámos is készpénzzel fizette ki az adókat,

mert jól keresett.

Továbbá elmesélte, a Harruckern birtokon a nem katolikusok is építhettek templomot, gyakorolhatták szabadon a vallásukat. Többek között Orosházán, az alapítóatyák a mai helyén először egy vert falú templomot építettek maguknak, és egy harangállványt is ácsoltak hozzá.

Majd 1755-56 körül, a helytartó tanács civil tagjai leakarták rombolni a templomot; ezt a szándékot a hívek, másrészt a vármegyei hajdúk hiúsították meg. Azonfelül Harruckern Ferenc báró állandóan ügyelt arra, hogy az alattvalói jogait senki se sérthesse meg. 1775-ben, röviddel a halála előtt, Orosháza község megkapta az engedélyt arra, hogy a kőalapra fa harangállványt építhetett.

 

Orosháza275: zombai táncosok, orosháza, Orosháza, 20190424
Zombai színfoltok (fotók)

 

Majdan a Gyulai Szakképzési Centrum Kossuth Lajos Szakgimnáziuma Szakközépiskolája és Kollégiuma rövid műsora következett. (Közreműködött: Gyapjasné Béres Enikő tanárnő, Czuczi Erik és Dutka Ádám diákok – a felkészítő tanaruk Kiss Éva volt.)

Azt követően Szűcs Sándor, Zomba polgármestere, illetve Albert Tibor, Tusnádfürdő első embere méltató szavai hangzottak el.

Amikor megfogalmazott a gondolat,

hogy emlékművet állítunk, gyorsan megfogalmazódott az is, hogy a harang az, ami leginkább üzenetértékkel bír, kezdte beszédét Dávid Zoltán, Orosháza polgármestere.

 

Orosháza275: dávid zoltán, orosháza, Orosháza, 20190424
Dávid Zoltán (galéria)

 

Hiszen 1744-ben, folytatta, a szabadvallás gyakorlás ígérete és az új élet reménysége hozta ide őseinket, akiket az Istenbe vetett szilárd hit mellett egy kicsi harang segített az idevezető viszontagságos úton, és az otthonteremtés fáradságos munkálataiban. Ez a harang ma már az evangélikus templomban szimbolizálja azt, hogy mire képes a hit és az akarat. Most pedig elkészült ez az emlékmű, amely emlékeztet a közös múltunkra éppúgy, mint arra, hogy jövőnket is közösen építjük.

Ez az alkotás méltó az ünnephez, méltó Orosházához, fogalmazott.

Végül Dávid Zoltán jelenlegi és Németh Béla korábbi polgármester leleplezte az emlékművet, amelyet Bánfi Gábor szobrász-restaurátor művész készített. A harangláb süttői kemény mészkőből készült, ebben egy bronz ötvözet harang lakik, ami meg is szólaltatható (meg is szólalt).

 

Orosháza275: dávid zoltán, orosháza, Orosháza, 20190424

 

***

Az avatás után az evangélikus templomban településalapítási ünnepség zajlott, melyen átadták a városi kitüntetéseket.

És kik az idei díjazottak? Íme:

- Orosháza Városért elismerő cím: Gelegonyáné Káposzta Éva, Kovács Károly
- Orosháza Város sportjáért elismerő cím: Puravecz Péter, Szalai György, Berta József Labdarúgó Alapítvány
- Thék Endre Díj Orosháza Gazdaságáért elismerő cím: Feldmann József, Vigyikán György
- Dr. László Elek Díj Orosháza Egészségügyéért elismerő cím: Dr. Intzédy Katalin, Dr. Tóth Abonyi János
- Mokry Sámuel Díj Orosháza Mezőgazdaságáért elismerő cím: Benkő Lajos, Puskás József
- Fehér J. István és Flór László Örökös Vándordíj elismerő cím: Leszkó Bence.
- Orosháza Közszolgálatáért Díj elismerő cím:
a) Köztisztviselő részére elismerő cím: Dr. Miszlai Judit
b) Állami tisztviselő részére elismerő cím: Benke Józsefné
c) Pedagógus részére elismerő cím: Pörneki Attila
d) Közalkalmazott részére elismerő cím: Csányiné Kádár Tünde
e) Munka Törvénykönyves részére elismerő cím: Baranyai Ilona