Az 1987-ben alapított Mezőmag Kft. fő profilja a vetőmagtermesztés. Őszi és tavaszi kalászosokból az Alföldön jelenleg ez a cég rendelkezik a legnagyobb fajtaválasztékkal. Összesen 31 fajta búza, zab, árpa és tritikálé vetőmagot kínálnak a gazdálkodóknak. Emellett mustár, olajretek, fénymag, lucerna, hibridkukorica és borsó vetőmag is szerepel a választékukban. A vetésforgót ipari növények (napraforgó és káposztarepce) termesztésével biztosítják. Összesen 2500 hektáron gazdálkodnak, további 500 hektáron pedig bérművelést végeznek.

Mezőmag Kft., Mezőmag Kft., Tóth Sándor és Tóth Zoltán, Békésszentandrás
A Tóth testvérek, Zoltán (balról) és Sándor tanyán nőttek fel. Mindketten szeretik a földet és a gépeket. Fotók: Lipták Judit

A sokrétű feladatok elvégzéséhez természetesen jól képzett szakemberekre is szükség van. Gazsó János, a Mezőmag Kft. ügyvezetője és Kovács Csaba, a cég főagronómusa abban teljesen egyetértettek, hogy Tóth Sándor és Tóth Zoltán valóban a kiváló szakemberek közé tartoznak:

- Mindketten szeretik, amit csinálnak, élnek-halnak a gépekért! Nagy szorgalommal követik a mezőgazdaságot jellemző felgyorsult technikai fejlődést, szívesen részt vesznek a különböző képzésekben. Hamar megtanulták használni a GPS-t, az automata kormányt és a különböző számítógépes rendszereket. Tudásukkal és munkához való hozzáállásukkal a kollégáik elismerését is kivívták, tisztelik őket. Sándor mestervizsgát is tett, így hatékonyan részt vesz az utánpótlás-képzésben. Cégünk 30 éves évfordulóján, 2017-ben a „Kiváló dolgozó” elismerést is megkapta – összegezték a cég vezetői.

Mezőmag Kft., Mezőmag Kft. Tóth Zoltán, Békésszentandrás
Zoltán nyolc éve dolgozik traktorosként a Mezőmag Kft-nél.

Azt már a két fiatalembertől, Sándortól és Zoltántól tudtuk meg, hogy kötődésük a mezőgazdasághoz már gyermekkorukban kialakult. A cserebökényi tanyavilágban nőttek fel, édesapjuk traktorosként dolgozott a Termál Tsz-ben. Édesanyjuk pedig szintén a Mezőmag Kft-nél dolgozik, immár 22 esztendeje.

– Szántó-vető embernek lenni egyszerre életforma, elhivatottság és hobbi is. Ezt csak az tudja csinálni, aki szereti! A legkeményebb napokon, az őszi betakarítási időszakban 12-13 órát kell ülni a traktoron, de nekünk ez nem gond! – mondta Zoltán, aki 2012 óta dolgozik a cégnél. Eredeti szakmája szobafestő-mázoló, s korábban az építőiparban tevékenykedett.

Testvérének, Sándornak viszont ez az első munkahelye, ő 2005. óta erősíti a Mezőmag Kft. csapatát.

Mezőmag Kft. Tóth Sándor, Mezőmag Kft. Tóth Sándor, Békésszentandrás
Sándor mestervizsgát is tett, ma már ő tanítja a gyakorlatra érkező fiatalokat.

- Csongrádon, a mezőgazdasági szakközépiskolában szereztem növénytermesztő gépész szakképesítést. Nagyon szeretem ezt a munkát, mert jó a csapat, ráadásul a Mezőmag Kft. neve jól cseng itt az alföldi régióban. Örülök, hogy folyamatosan lehet tanulni, mert a mezőgazdaságban nagyon sok az innováció. A GPS például rendkívüli módon segíti a precíziós gazdálkodást –ecsetelte Sándor.

Mint kiderült, a szántóföldi feladatok mellett mindketten kiveszik részüket a gépjármű-karbantartási munkákból is. A mai modern gépek szervízelését már speciális csapatok végzik, akiktől Sándorék sok mindent ellestek, megtanultak, így számos problémát maguk is orvosolni tudnak.

Mezőmag Kft., Mezőmag Kft. Kovács Csaba, tóth Zoltán Tóth Sándor és Gazsó János, Békésszentandrás
Egy közös fotó a vetőmagüzemben Kovács Csaba főagronómussal (balról) és Gazsó János ügyvezetővel (jobbról).

– A mezőgazdaság kemény terep, a kitartó munkához kell a jó családi háttér is. Nekem ezt a feleségem, Zsuzsa biztosítja, öcsémet pedig a felesége, Kitti és két kislánya, Tiffani és Mia várja haza – mondta Sándor. Zoltán pedig hozzátette: nagyobbik lánya, a 11 éves Tiffani már sokszor felül a traktorra és a kombájnra. Éppen úgy, ahogy ő is tette ezt gyerekkorában.

A Tóth testvérek föld iránti szeretetét mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy munkájuk mellett, őstermelőként még 3 hektár földet is művelnek. Idén repcét vetettek bele. Ami pedig a dolgozók megbecsülését illeti, mindketten úgy nyilatkoztak: meglátásuk szerint a Mezőmag Kft. vezetői anyagilag és erkölcsileg is igyekeznek mindent megadni az alkalmazottaknak. Zoltán még hozzátette: az éremnek két oldala van, azaz a dolgozóknak is meg kell becsülniük a munkahelyüket!

A cikk megjelenését a békésszentandrási Mezőmag Kft. támogatta.

Mezőmag Kft. logója, Mezőmag Kft. logója