Mielőtt még bármit is mondanánk, itt az oldal, ahol jelentkezni lehet: www.sorfesztivalgyula.hu. Itt a CEBA menüpontra kell kattintani, emellett elolvashatja a részletes versenyszabályzatot is, de még gyorsabban megoldhatja a jelentkezést, ha egyszerűen erre a linkre kattint: http://reg.sorfesztivalgyula.hu/app.reg/index.php.

Négy napig tehát a sör körül forog a világ Gyulán. Fiatalkoromban ez máshogy volt, hiszen ha sok sört ittam, akkor körülöttem forgott a világ.  Spongyát rá! Lényeg a lényeg: a söré lesz a főszerep június 7-10 között Gyula városában. De hogy legyen is mit kóstolgatni, arról már a kézműves serfőzők fognak gondoskodni, ugyanis ők lesznek, akik a termékeikkel bemutatkozhatnak, immáron második alkalommal, ezen a remek fesztiválon.

 

Kézműves Sörfesztivál, kézműves sörfesztivál

 

A rendezvény azonban nem csupán egy fesztivál, hanem egy verseny is egyben, méghozzá egy egyedülálló közép-európai sörverseny, a „Central European Beer Awards – 2019”, későbbiekben csak CEBA, amelyen a legjobb házi és üzemi készítésű sörök mérhetik össze erejüket. Emellett ízüket és egyéb tulajdonságaikat is.

De kik is vehetnek részt ezen a megmérettetésen?

Egyrészt azok a sörfőző kisüzemek, amelyek 200 hektoliternél kevesebbet főznek egy évben, másrészt – a magyar törvényi szabályozásnak köszönhetően – magán főzdék is jelentkezhetnek a fentiekben már leírt módon és helyen. Természetesen a kisüzemek és a magánfőzdék külön kategóriában indulnak, és külön is lesznek díjazva, hiszen a versenyen mindkét kategóriában arany, ezüst, bronz, valamint champion minősítést is szerezhetnek a versenyzők, és a kategóriákban Grand Champion győztest is hirdetnek.

 

Kézműves Sörfesztivál, kézműves sörfesztivál

 

Ami újdonság a tavalyihoz képest, hogy idén a kereskedelmi főzdéknél megnyerhető lesz a CEBA-2019 Média-díj is, amelyet egy ötfős szakmai zsűri fog majd odaítélni annak, akit arra méltónak találnak.

Nincs is más feladat hát a kisüzemi és magán sörfőzdéknek, mint hogy a versenyszabályzat szerint fajtánként két-két liter versenymintát beküldjenek a sörükből, de arra vigyázzanak, hogy minimum négy palackban küldjék be a már említett mennyiséget. Ezeket a mintákat május 13. déli 12 óráig kell beküldeni a Magyar Gasztrokulturális Rendezvényszervező Kft. irodájába, amely Békéscsabán, a Szarvasi út 79. szám alatt található. Ezeket fogja május 16 és 17. között bírálni a cseh, holland, szlovák és hazai bírálókból álló nemzetközi zsűri. Méghozzá profi körülmények között, hiszen tavaly éppen ezen a versenyen vezették be hazánkban először a szoftver alapú bírálatot, amelynek során mind a húsz alapkategóriában a Pale Czech Lagertől kezdve a Trapist Ale vagy a Belgian Ale kategórián keresztül egészen a Specialty Beer-ig, egy 50 pontos bírálati rendszer alapján értékelik egyénileg az érzékszervi vizsgálatuk eredményeit a bírálók.

 

Kézműves Sörfesztivál, kézműves sörfesztivál

 

Az eredményhirdetésre azonban valamicskét még várni kell, ugyanis arra csak a Gyulai Kézműves Sörfesztiválon kerül sor 2019. június 7-10. között, hogy a versenyzők a lehető legnagyobb országos és nemzetközi sajtónyilvánosság előtt és valóban ünnepélyes keretek között vehessék át jól megérdemelt díjaikat.

Tehát érdemes jelentkezni annak, aki sörfőzéssel foglalatoskodik, akár csak hobbi szinten is, mert ez a verseny és fesztivál lehetőséget biztosít arra, hogy megmérettesse magát és termékét. Így csak nevezni és regisztrálni kell a már jelzett módon. De a biztonság kedvéért itt is megismételjük. A www.sorfesztivalgyula.hu oldalon, a CEBA menüpont alatt, vagy a  http://reg.sorfesztivalgyula.hu/app.reg/index.php linkre kattintva.

Nekünk, lelkes fogyasztóknak pedig nincs más dolgunk, mint hogy várjuk a fesztivált, ahol jobbnál jobb söröket fogyaszthatunk majd. Én már nagyon várom, mert hát mi tagadás, szeretem a sört. Szeretem, ahogy a hab finoman rásimul az ember ajkaira, bajszára (már akinek van), ahogy a szénsav óvatosan csiklandja a szájpadlást és a nyelőcsövet. Szeretem azt az édeskés-kesernyés ízt, amely fajtánként máshogyan ugyan, de mégis minden sörnél jelen van. Szeretem még látványként is, ahogy a nyári kánikulában behúzódunk az árnyékba, és figyeljük, ahogy szaladgálnak a korsóban a buborékok az aranyló italban.

Tehát még egyszer: szeretem a sört. Azt, hogy nem vagyok egyedül, azt bizonyítani fogja az is, hogy rajtam kívül elég sokan ott lesznek ezen a fesztiválon, és fogyasztják a finomabbnál finomabb italokat, amelyhez a rendezvény szervezői sörkorcsolyáról is gondoskodnak, hiszen a széles választékban találkozhatunk majd a „street food” legkülönbözőbb válfajaival, amelynek révén még nagyobb ízkavalkádban lehet részünk, és még inkább megtornáztathatjuk az ízlelőbimbóinkat.

Tehát a versenyzők május 6. éjfélig jelentkezhetnek, regisztrálhatnak, a mintákat május 13. délig küldhetik be, mi meg készülünk a június 7-es kezdésre!