A nyugtalanító előrejelzések ellenére az időjárás kegyes volt a szervezőkhöz, így a IV. Túzokfesztivál vendégei kellemes kirándulóidőben tölthették a napot. Programokból ezúttal sem volt hiány: a gyermekeket népi játszótér, kézműves foglalkozások és természetvédelmi vetélkedő várta, a színpadon pedig egymást váltották a kulturális csoportok. A látogatók ezúttal bebocsátást nyerhettek a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság dévaványai Túzokvédelmi Állomására. Itt Czifrák Gábor, az állomás vezetője részletesen bemutatta azt a folyamatot, melynek során a mentett túzoktojásokból előbb kikeltetik a túzokcsibéket, majd felnevelik, végül repatriálják (visszavadítják) őket. Sokan részt vettek a botanikai túrán is, ahol Sallainé Kapocsi Judit, a KMNPI botanikai felügyelője a térség növényvilágával ismertette meg a vendégeket.

Túzokfesztivál, túzokfesztivál, Dévaványa
A körösladányi Lengyel család is jól szórakozott a Túzokfesztiválon. A gyerekeknek különösen a népi játszótér tetszett. Fotók: Lipták Judit (galéria)

A rendezvényen senki sem maradt éhesen: a bográcsokban a nemzeti park legelőin felnevelt bivalyok húsából készült pörkölt rotyogott, a dévaványai Hagyományőrző Nők Egyesületének tagjai pedig finom szilvalekváros kifliket és diós kürtőskalácsot készítettek alkalmi látványkonyhájukban. Mint megtudtuk, ez a kürtőskalács attól olyan finom, hogy cirokszárra tekerik fel, úgy sütik meg.

Túzokfesztivál, túzokfesztivál, Dévaványa
Készülnek a lekváros kiflik.
A gyerekek körében osztatlan sikert aratott a népi játszótér, ahol a szalmabálákból kialakított labirintustól a kosaras körhintán át a forgó hordóig sokféle régi játékot kipróbálhattak. A körösladányi Lengyel család – Zoltán és Nikolett, valamint két kislányuk, Emma és Gréti -, hosszasan időztek a játszótéren. Kérdésünkre a nagyobbik kislány, Gréti elmondta: a szalmalabirintus tetszett neki a legjobban. Eleinte ugyan kicsit ijesztőnek tűnt, de aztán hamar rájött, hogy igazi nagy kaland a bálák között szaladgálni. Az édesapa számára ismerős ez a táj, mivel maga is a Dévaványai-Ecsegi pusztákon nőtt fel. Felesége, Nikolett pedig hozzátette: igyekeznek a lányokkal minél többször kimenni a természetbe, ez a népi játszótér pedig kiváló lehetőség arra, hogy a letűnt korok játékait is kipróbálhassák a kicsik.

A túzokfesztivállal párhuzamosan egy másik jeles esemény is zajlott ezen a napon Dévaványa határában, a Kőmagtári táblán. Illusztris vendégek jelenlétében elhelyezték annak a szürke szarvasmarhák és bivalyok téli tartási PR-embléma, PR-embléma, Dévaványa
helyéül szolgáló telepnek az alapkövét, amelyre 799 980 000 forint támogatást nyert a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság a „Pusztai élőhelyek fejlesztése Dévaványa térségében” című KEHOP-pályázat keretében.

Az eseményen Balczó Bertalan, az Agrárminisztérium természetvédelemért felelős helyettes államtitkára hangsúlyozta: a nemzeti parkok mindnyájunk örökségét ápolják. A szürkemarhák és bivalyok elhelyezésére szolgáló telepet Makovecz Imre stílusában álmodták meg a tervezők, így az méltó éke lesz a térségnek. A jeles építészt idézve az államtitkár leszögezte: ez a puszta egy olyan hely, ahol az ember és a természet összeér.

KMNPI, alapkőletétel, KMNPI alapkőletétel Dévaványán, Dévaványa
Alapkőletétel a Kőmagtári táblán. (Galéria)

László András, az Innovációs és Technológiai Minisztérium fejlesztéspolitikai kommunikáció összehangolásáért felelős miniszteri biztosa köszöntő beszédében kitért arra, hogy Magyarország területének csaknem egyharmada védett, illetve Natura 2000-es terület.

Valánszki Róbert, a házigazda Dévaványa város polgármestere arról beszélt, hogy az alapkőletétel turisztikai és gazdasági szempontból egyaránt fontos a sárréti város számára.Valánszki Róbert, Valánszki Róbert, Dévaványa
Valánszki Róbert, polgármester.

– A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatósággal régóta jó kapcsolatokat ápolunk. Minden egyes pályázati forrás, amely a Nemzeti Parkba érkezik, jó a város számára, és ez fordítva is így van. A legtöbb turistát a Sterbetz István Túzokvédelmi Látogatóközpont vonzza Dévaványára, de természetesen a város is tud kínálni számukra érdekességeket, kitűnő fürdőnk van például. Bízunk abban is, hogy a megépítendő állattartó telepnek köszönhetően új munkahelyek jöhetnek létre – hangsúlyozta a polgármester.

Dr. Kulcsár László, a Nemzeti Agrárkamara Békés megyei elnöke kiemelte: az agrárgazdálkodóknak is egyre jobban oda kell figyelniük a természeti értékek megóvására.

A projekt részleteit dr. Tirják László, a KMNPI igazgatója ismertette a rendezvényen. Mint mondta, felépítenek egy 400 egyed elhelyezésére alkalmas, 5900 m2-es szürkemarha-szárnyékot, valamint egy 2500 m2-es istállót, ahol a bivalyok kapnak majd téli szálláshelyet.

Emellett csaknem 400 négyzetméteren szociális helyiségeket, irodát és a gulyásszállást alakítanak ki. A telep jól szolgálja majd a kapcsolódó 3500 hektáros nemzeti parki terület legeltetéssel történő természetvédelmi kezelését.

Túzokfesztivál, túzokfesztivál, Dévaványa
A Sterbetz István Túzokvédelmi Látogatóközpont területe megtelt vendégekkel.

A cikk megjelenését Dévaványa Város Önkormányzata támogatta.