„Hogyha minden csillag csupa gyémánt volna,
minden tavaszi rügy legtisztább gyöngy volna:
kamatnak is kevés, nagyon kevés volna.
Hogyha minden folyó lelkemen átfolynas
ezer hála-malom csak zsoltárt mormolna,
az én köszönetem így is kevés volna.
Hogyha a föld minden színmézét átadom,
az ő édességét meg nem hálálhatom.”

(Mécs László)

 

***

 

Anyák napja közeledtével édesanyák és gyermekek egyre izgatottabban várják ezt a napot. Még a legkisebbek szemében is látszik, valami különleges nap, különleges ünnep következik.

Az édesanyákat, az anyává válást ünnepeljük, velük együtt pedig az életet magát.

Nélkülük, édesanyák nélkül nem volna élet, nem lenne jövőnk, nem lennének értékeink. Az anyák ünneplése egyben a születés, a gyermekek, a gyarapodás, a jövő ünneplése is.

Ők a társadalom magját jelentő család teremtői, működtetői. Az édesanyák nemcsak láthatatlanul, észrevétlenül hordozzák vállukon mindannyiunk terheit és gondjait, de megteremtik azt a melegséget, otthont, elfogadást és befogadást is, ami nélkül rideggé válna ez a világ. Csak az édesanya tudja, aki már ringatott a szíve alatt egy kis életet, hogy nincsen valódibb öröm a gyermeknél, nincsen igazibb boldogság az anyaságnál. Közösségünknek feladata, az édesanyák, nagymamák, dédmamák boldogulásának támogatása is hiszen, ha őket segítjük, ezzel a gyermekeket és a szülőket is segítjük. És fordítva is igaz. Ha a gyermekeket, és az idősebb korosztályt segítjük, azzal az édesanyák boldogulását, boldogságát is elérhetjük. Hiszem, hogy Szarvason jó gyermeknek lenni, jó gyermeket vállalni, és jó anyának lenni. Az a feladatunk, s személy szerint nekem is, hogy olyan közösséget építsünk, ahol biztonságban tudhatjuk a gyermekeinket. Ahol a közösség egymást támogató ereje megbonthatatlan. Ahol van lehetőség tanulni, nevelni, egészségben megélni az életünket. Ez a legfontosabb.

A családok éve, a családokat támogató kormányzati intézkedések mind azt a célt szolgálják, hogy ennek a keresztény társadalomnak az alapját és letéteményeseit - a családokat, és velük együtt az édesanyákat segítse abban a munkában, amit nap mint nap végeznek mindannyiunkért.

Végezetül engedjék meg, hogy Anyák napja alkalmából hadd kívánjak Önöknek jó egészséget, kitartó erőt a mindennapok feladataihoz.

Az anyák végigkísérik gyermekeik életét. Mi gyermekek tegyük ugyanezt az édesanyákkal! Legyünk mellettük, és segítsük őket akkor, amikor nekik lesz ránk szükségük.

(Babák Mihály)