Még mielőtt a sajtótájon elhangzottakból szemezgetnénk, íme, egy kis visszapillantó:

A Szomszédok első részét

1987. május 8-án (épp ma, 32 éve) sugározta az akkor még csak két csatornával domborító királyi televízió. A 14 évadot megélt teleregény hihetetlen népszerűségét főleg annak köszönhette, hogy Horváth Ádám rendező hús-vér szereplőkkel hús-vér témákat tálalt. Többek között megesett, hogy onnan tudtuk meg, hogy másnap emelkedik a benzin ára. S hamarosan a többgenerációs szereplőgárdából mindenki megtalálta a kedvencét.

 

Békéscsabai irodalmi estek: nemcsák károly és frankó attila, békéscsabai irodalmi estek, Békéscsaba, 20190508
Nemcsák Károly és Frankó Attila (galéria)

 

Például: Sukk-nagymamám Lenke nénit szerette, a taxisok nyilván Taki bácsit, Csányi Szabcsa haveromnak Julcsi tetszett, nekem Alma, Lang Györgyinek minden bizonnyal Mágenheim doktor, és ki szerette Vágási Ferit??????

A keddi kultúrprogramon

bebizonyosodott, hogy Vágási Ferit szinte mindenki. (Horváth Szabi műsorvezető is.) Ha egy suta párhuzamot vonnék a Star Wars saga első részei és a Szomszédok között, Vágási Feri-Nemcsák Károly Han Solo, azaz Harrison Ford, aki a sorozat után bármikor, bárhol talpra állt. Nemcsák túllépte Ferit, de mégis nagyon büszke rá a karakterre. (Egyszer amúgy egy csabai lemezboltban megtörtént, hogy egy helyi arc felismert egy másik nagy hazai sorozatsztárt, majd örömében a filmes nevén szólította meg, az meg kis híján megfojtotta a rajongót, és ha nincs ott Bandi, az üzletvezető...)

 

Békéscsabai irodalmi estek: nemcsák károly, békéscsabai irodalmi estek, Békéscsaba, 20190508
Többgenerációs érdeklődés (galéria)

 

A sajtófogadáson a színművész elmesélte, örömmel jött el az irodalmi estre, mert nagyon szereti a verseket. Elmondása szerint rengeteg olyan gondolat van bennünk, amire nem biztos, hogy megtaláljuk a szavakat, de a költőink hihetetlenül jól fogalmazták meg őket.

Békéscsabai irodalmi estek: nemcsák károly, békéscsabai irodalmi estek, Békéscsaba, 20190508 Hozzátette, az ilyen programok/együttlétek azért is nagyon fontosak, mert a számítógépek és az internet létével nagyon magányosak lettünk. (Ekkor én is kérdezhettem.)

Milyen érzés volt feldolgozni azt a hihetetlen rád szakadó sikert? Hiszen egy net nélküli világban, se perc alatt kvázi popikonná váltál.
Mi egy nagyon szerencsés időszakban végeztük el a főiskolát, és akkoriban még nagyon sok televíziós játék készült: egy évadban 140-150. Megmerem azt is kockáztatni, ha nincs a Szomszédok, bennünket akkor is ismernek: Kulka Janit, Fehér Annát és a többieket.

Akkoriban nem voltak még celebek, de mégis sztárok votatok.
Mi nem celeb életet éltünk. Azonfelül hihetetlenül jól volt megszervezve az életünk, ugyanis nem voltunk rákényszerítve, hogy kiszálljunk a színházi forgatagból, mivel csak kéthetente vettünk fel egy epizódot. Én például nagyon szeretem a színházat... de Kulka például vagy három évig a kaposvári színházból járt fel a forgatásokra. Az volt a csodálatos, hogy a sorozat alkotói tiszteletben tartották a színházi munkánkat: nem is kényszerítettek rá mindenféle kitétellel, mint manapság, hogy hol kell megjelenned, és mit kell csinálnod. Más világ volt. Egyszerűbb volt.

Békéscsabai irodalmi estek: nemcsák károly, békéscsabai irodalmi estek, Békéscsaba, 20190508 A hétköznapokban mennyire tudtál elvonatkoztatni a karakteredtől?
Az hozzátartozik a történéshez, hogy az első körben hat részt írtak meg a szerzők.

Eleinte bizonytalanok voltak?
Nyilván titkon bíztak benne, de pont a hatalmas siker vitte tovább a sorozatot. Szóval ki volt találva mindenkinek a karaktere, idővel azonban Horváth Ádám egyre jobban ránk írta a szerepet. Mivel én imádok futballozni, így sokat focizhattam a sorozatban. Néhány kollégám akkoriban szült, és így fölnőtt mellettünk egy generáció, például Németh Kristóf fiatal gyerekként forgatott velünk. Egy idő után már tényleg azok a tulajdonságok jelentek meg a karakterünkben, amelyeket hordoztunk.

 

 

S hogy Nemcsák Károly mennyire szereti a verseket? Vagy tucatnyi költeményt szavalt el fejből az est folyamán – megmutatva a színházi arcát. De mindezt kár is tovább csavarni; legközelebb tessen eljönni!

 

Békéscsabai irodalmi estek: nemcsák károly, békéscsabai irodalmi estek, Békéscsaba, 20190508
A stáb (galéria)

 

Közreműködött: Komlóssy Kata színművész és Kabai Gábor muzsikus; a műsorvezető Horváth Szabolcs volt; írta és szerkesztette: Frankó Attila.