A Sinka István Művelődési Központ színháztermében került sor május 9-én, délben arra a sajtótájékoztatóra, amely beharangozta az idei Vésztői Városnapok fő szenzációját, a magyar „könnyűzene” legnagyobb legendájának, az Omega együttesnek a koncertjét, és amelyen jelen volt a zenekar frontembere, Kóbor János, Mecky is.

Az Omega akkora mítosz a hazai zenei világban, amelyről csak eposzokban lehetne zengeni, de én sem mernék igazán rá vállalkozni, hogy teljes képet mutassak be a zenekar közel hatvan éves útjáról ebben a műfajban, pedig már megírtam néhány eposzt.

Az együttes pedig ott volt a születésemnél, hiszen édesapám az ő slágereit énekelte a családi zenekarban már azelőtt, hogy én a világra jöttem volna. Egyszóval az Omega volt az életem alfája. A Petróleumlámpa tehát már bevilágított az anyaméhbe is, és a Régi csibészek is ott kopogtattak, pedig még nem ismertek engem meg! Azóta már megtettem többször is Tízezer lépést, és néha fel-feltűnt egy-egy Gyöngyhajú lány, de egy valami nem változott: a rajongás ezért a zenekarért és az általuk játszott zenéért.

Isten lássa lelkem, nem vagyok egy szelfizős és közös fotózós típus, de ahogy módomban állt, azonnal odapattantam Kóbor János mellé, mert hát, aki ikon, az ikon. De akármekkora ikon is, mégis egy közvetlen, barátságos és jó humorú ember ült velünk szemben a színházteremben, és minden feszélyezettség nélkül válaszolt a kérdésekre.

Kóbor János,Omega,Kincses Zoltán, Omega, Kóbor János, Kincses Zoltán
Kóbor János és Kincses Zoltán

A sajtótájékoztató rendhagyó módon kezdődött, ugyanis egy zenés lézershow-val teremtették meg a hangulatot a későbbi beszélgetéshez. Mint később megtudtuk Molnár Sándor polgármestertől, ez a fény- és hangtechnika most debütált, ugyanis nemrég került felszerelésre a művelődési házban.

A polgármester mosolyogva mondta, hogy ő akkor még nem is élt, amikor ötven évvel ezelőtt, az Omega már fellépett a mozi épületében, ami már nem is működik, de megragadta az alkalmat, hogy a régi mozi helyére épülő sportcsarnok avatására is meghívja a zenekart.

Azt is megtudtuk Molnár Sándortól, hogy sokkal nagyobb durranásra készülnek, mint korábban, hiszen eddig a legnagyobb létszám, ami a városnapokon egy koncerten előfordult, az 6-7 ezer fő lehetett, de most jóval nagyobb tömegre számítanak az Omega koncertjére, így a szervezés és a technikai felkészülés is nagyobb feladatot hárít rájuk.

A városnapoknak vendége lesz az Acoustic Planet zenekar is, amely kis híján megnyerte a Dal versenyét, és ők lettek az év felfedezettjei, így Rékáék az Omega előtt lépnek fel. Egy nappal!

A polgármester elmondása szerint méltó helye lesz a nagykoncertnek a város megújult főterén, ahová minden érdeklődőt szeretettel várnak.

Csősz Ferenc, a művelődési ház vezetője felvezető gondolataiban elmondta, hogy egy koncepció része a településen, hogy minden hónapban egy nagyobb rendezvénnyel várják a város lakóit, különösen a nyári időszakban, a városnapokon illetve a Mágori Fesztiválon, hiszen így lehet a közösséget valódi közösséggé formálni.

Kóbor János, becenevén Mecky, az együttes frontembere humorral fűszerezett gondolatokkal emlékezett vissza a kezdetekre, a József Attila gimnázium 3/b osztályára, amikor minden elindult. „Egyikünk sem tudott zenélni, mind sportolók voltunk, mégis lett belőle valami.”

A jelenlévőket igyekezett megnyugtatni arról, bár ezzel mindannyian tisztában voltunk, hogy ugyanolyan színvonalú koncertet adnak itt, Vésztőn is, a fény- és hangtechnikát is beleértve, mintha a Népstadionban lépnének fel. Ahogy mondta, ez már egyfajta elvárás is tőlük, amelynek mindig is igyekeztek megfelelni.

Nem véletlen, hiszen ők voltak az a zenekar Magyarországon, akik először használtak szintetizátort, füsttechnikát, lézert, és ők voltak először, akik szimfonikus hangszerelésben is kiálltak a színpadra.

Négyszer léptek fel a Népstadionban, mint ahogy ő mondta nevetve: „Nálunk csak Puskás Öcsiék játszottak ott többször.” A vágyak között szerepel, hogy ötödször is felléphessenek ott, a megújult Puskás Stadionban, ha kell, akkor a hamarosan elkészülő új anyagukkal, a Testamentum című lemezzel, amely egyfajta monumentális, filmes elemekkel átszőtt kompozíciónak készül, de csak akkor lépnek vele a közönség elé, „ha nem csak jó, hanem nagyon jó.”

Kérdésekre válaszolva, amelyek azt célozták meg, hogy a sok év alatt sokat változott a zenekar stílusa, hangja, azt válaszolta, hogy miután megjelent a Pink Floyd Dark side of the Moon című albuma, akkor találták meg az igazi irányt, amely felé ők is szeretnének menni, és amelyet egyfajta meditatív, progresszív, hard rock elemekkel átszőtt stílusként aposztrofált.

Kóbor János,Omega,Kincses Zoltán, Molnár Sándor, Omega, Kóbor János

A nyári koncerten, Vésztőn a Tűzvihar című anyag kerül bemutatásra, amelyet majd egy látványos tűzijáték követ, de ahogy Molnár Sándor polgármester elmondta, még az is előfordulhat, hogy a tűzijátékot összhangba hozzák a koncerttel.

Bárhogy is lesz, az Omega már önmagában is megéri. Nehogy kicsi legyen az érdeklődők száma miatt a város főtere. Én biztos ott leszek. Stipistop, egy hely lefoglalva!