Közel nyolcvan négy-, hat- és többhúros, melletük ütősök… illetve egy rezes is, méghozzá egy pozanos is belecsapott a produkcióba. Ha így haladunk, jövőre akár már a megyei szimfonikusok is megtámasztják a sót.

 

Ragyogjon kékben: Bagdi Zoltán és Bence, ragyogjon kékben, Békéscsaba, 20190512
Bagdi Zoli és Bence, de hol van Laci? (galéria)

 

S ugye a zömmel dobgitárosok tolták a murit (persze voltak b@sszerosok is), ennek kapcsán a kreatív szervezők – a színpad rendezői jobbról egy kemény füstöt is behúztak a háromakkordos nóták közé, mivel ha már tábortűz a feeling, akkor legyen tábortűz-feeling! Így a közönség kétségkívül egy 4D-s mozit kapott, hiszen a hús-vér hangokon kívül voltak már illatok is.

 

Ragyogjon kékben: Hesei Imre és jankó Csaba, ragyogjon kékben, Békéscsaba, 20190512
Hevó elhozta a szakácsát is, Jankó Csabit (galéria)

 

Persze az már más kérdés, hogy épp a zsűri (közönség) morgott leginkább a füst miatt, no de kérem, némileg már elszoktunk a nyolcvanas évek kopogós bájától, mint például a jó öreg füsttől.

Az első éles kihúzott harmónia előtt azért tettem egy laza kört a zenészek közt.

 

Ragyogjon kékben: Kolozsi Viki, ragyogjon kékben, Békéscsaba, 20190512
Kolozsi Vicky Békéscsaba nagggyon kemény: még a gitárját is kékre festette (galéria)

 

Egyébként a gitáros csapat gerincét mindig kell egy barát a Kemény Gitárklub alkotja, azonfelül ott volt Hevesi Imi bácsi, Pedró (60!), Szántó Metronóm Tomi, az Aut-Pont ügyvezetője és a bal/jobb keze: Hrabovszki Misi is, a Lencsési Általános Iskola igazgató-helyettese is (az utóbbi két arc valaha, úgy kétszáz éve a világhírű Lybra zenekar 2/4-e volt).

 

Ragyogjon kékben: Szántó Tamás, ragyogjon kékben, Békéscsaba, 20190512
Szántó Metronóm és a ritmusszekció

 

A diktafonommal többek között odaléptem a muzsikárésok legközéppontjához, Hevesi Hevó Jimmyhez, akit arra kértem, hogy mondjon egy-két-három kedves mondatot. „1-2-3”, mondta, én pedig megköszöntem a bő, meggyőző választ.

 

Ragyogjon kékben: a Takács Nővérek, ragyogjon kékben, Békéscsaba, 20190512
Az embernek olykor kettős látása volt

 

Lustyik Pistinek, a Kemény Gitárklub megálmodójának például ezt a kemény kérdést szegeztem: „az igaz, hogy amikor fénykorodban átmentél a Szabadság téren, a zeneiskola és a 17-es buszmegálló között egy gitártokkal a hónod alatt, kábé nyolc lány a nyomodba eredt?” „Régen volt”, bólintott.

 

Ragyogjon kékben: a csaj banda, ragyogjon kékben, Békéscsaba, 20190512
Csajbanda a Csillagtanyán - legközelebb ők is domborítani fognak

 

A dalfolyam több etapból állt. Az egyik elején ráadásul köszöntőt mondott Szarvas Péter polgármester; azt követően a kék színű megvilágítást Braun Ádám, az AUT-KÖZ-PONT szolgáltatásait igénybe vevő fiatalember kapcsolta be.

 

Ragyogjon kékben: Braun Ádám, ragyogjon kékben, Békéscsaba, 20190512
Ádám

 

Továbbá Z. Kiss Zalán, a Pokolgép egyik gitárosa egy videóbejátszáson üdvözölte a programot; illetve a műsor végén természetesen nem maradt el, a Jókai Színházzal szembeni pénzintézet előtt felállított óriáslétráról való fotózás – mégpedig a jelenlévők mobilfonos-zseblámák kinyilatkozásának a képrögzítése.

 

Ragyogjon kékben, ragyogjon kékben, Békéscsaba, 20190512
Lustyik Pisti a legkockásabb ingben, a h-betű fölött

 

Én, mint tériszonyos fej, csak az első fokba mertem kapaszkodni, de aki a csúcsra ért, az nem más volt, mint Lustyik Marcsi.

 

Ragyogjon kékben, ragyogjon kékben, Békéscsaba, 20190512
Ragyogás kékben

 

***

 

Minden 68 ember életét az autizmus befolyásolja. Magyarországon 145000, Békés megyében 5700, Békéscsabán 850 autista ember él. Sajnálatos módon a közszolgáltatások igénybevétele során rendszeresen tapasztalják a diszkriminációt az autizmussal élő személyek és családtagjaik. A köznevelési és az egészségügyi intézményekben, a tömegközlekedési eszközökön, a közigazgatási és a hatósági eljárások alkalmával gyakran kerülnek megalázó, kiszolgáltatott helyzetbe autizmussal élő társaink kommunikációs és szociális hátrányaik mentén.

A rendezvény célja az, hogy felhívja magánszemélyek és vállalkozások figyelmét az autizmussal élő emberek élethelyzetére, szükségleteire, az őket támogató szervezetek, intézmények támogatásának fontosságára.

Az AUT-PONT Alapítványról

Az AUT-PONT Autista Gyermekekért és Fiatalokért Alapítvány tizenhét éve biztosít segítő szolgáltatásokat autizmussal élő személyek és családjuk részére. 256 autizmussal élő gyermeket nevelő család (mintegy 600 fő) veszi igénybe korszerű szolgáltatásait a régió 60 településéről. Autizmus specifikus központot működtet, az AUT-KÖZ-PONT Fogyatékosok Nappali Intézményét és a TÁM-PONT Támogató Szolgálatot.  Az autizmus az érintett személyek teljes életívét befolyásolja, ezért különösen fontos, hogy a felnőtt korú, autizmussal élő társaink is folyamatosan igénybe vehessék az AUT-PONT Alapítvány hiánypótló szolgáltatásait.

A Dél- alföldön az AUT- PONT Alapítvány tart kapcsolatot a legtöbb autizmussal élő családdal. A segítő szolgáltatások nyújtása mellett azok sikeres működtetése érdekében adományokat gyűjt magánszemélyektől és vállalkozásoktól.