A projekt uniós forrásból, a Magyarországi Evangélikus Egyház hozzájárulásából, valamint jelentős intézményi önerőből valósul meg, összköltsége meghaladja a 200 millió forintot.

Szarvason az Ótemplomi Szeretetszolgálat Tessedik Sámuel utca 24. és a Szent László utca 25. szám alatti épületeket érinti a beruházás. Az előbbi épület két funkciónak ad helyet, egyrészt a házi segítségnyújtás majd 30 munkavállalójának kiszolgáló épületrésze, a másik épületrész pedig a szenvedélybetegek nappali ellátásának, a „Második Esély” Klubnak ad helyet.

A Tessedik utcai épületből részben kellett csak kiköltöznünk és ezúton is szeretnénk megköszönni Szarvas Város Önkormányzata Képviselő-testületének, hogy bérlet formájában helyet adott a Földhivatal korábbi épületében a házi segítségnyújtás munkavállalóinak elhelyezésében.

A Szent László utcai épületet teljesen ki kellett ürítenünk. Ezen a telephelyen 12 fő szenvedélybeteg részére nyújtunk támogatást. A lakókat a Rákóczi utcai telephelyre költöztettük, amelyben segítségünkre volt a Békés Megyei Kormányhivatal, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság, valamint hozzájárulását adta a megyei szintű Katasztrófavédelmi Igazgatóság is.

Az elvégzendő munkákról röviden

Tessedik S. u. 24.

Az ingatlan Szarvas város belterületén helyezkedik el, megközelítése szilárd burkolatú úton biztosított.

Az átalakításra szánt épület egy klasszikus saroképület, alapozással, talajnedvesség elleni szigeteléssel ellátott, vegyes falazatú, fafödémes, cserépfedésű épület.

Az épület jelenleg is használatban van, tantermek, előadótermek, társalgók és kiszolgáló helyiségek kerültek kialakításra a korábbi időszakban. A beruházás során az épület külső nyílászáróinak cseréje, az utólagos homlokzati és padlástéri hőszigetelés is megvalósul. Szükségessé válik a meglévő tetőszerkezet megerősítése, víz elleni szigetelése, új cserépfedés építése. A felújítás következtében új belső térburkolat kerül kivitelezésre, az épület teljesen akadálymentes lesz, a belső falfelületek javítása, festése megtörténik, továbbá energiatakarékos kondenzációs kombi kazánok kerülnek beépítésre. A korszerűsítés során a tetőfelületen napelemek elhelyezésére válik lehetőség, továbbá a meglévő radiátorok esetében termosztatikus radiátor szelepek beépítése tervezett.

Szent L. u. 25.

Az ingatlan Szarvas város belterületén helyezkedik el.

Megközelítése részben szilárd burkolatú, részben kihordott szerkezetű úton biztosított.

Az átalakításra szánt épület egy klasszikus saroképület, alapozással, talajnedvesség elleni szigeteléssel ellátott, vegyes falazatú, fafödémes, cserépfedésű épület.

Az épület jelenleg is használatban van, 9db szobaegység került kialakításra a korábbi időszakban. A beruházás során az épület külső nyílászáróinak cseréje, az utólagos homlokzati és padlástéri hőszigetelés, továbbá az épülethez hozzáépített jelenleg veszélyesen megdőlt raktárhelyiség újjáépítése is megvalósul. Az épület tetőszerkezete víz elleni szigeteléssel lesz ellátva, új cserépfedést kap. A felújítás következtében szükségessé válik a meglévő, de a szabványoknak nem megfelelően megépített rámpa, amely helyett új épül. Utcai kocsibejáró, kapu és nagykapu épül. Belső udvaron új térburkolat kerül kialakításra. Kazáncsere nem szükséges, 2018-ban lett cserélve. A korszerűsítés során a tetőfelületen napelemek elhelyezésére válik lehetőség, továbbá a meglévő radiátorok esetében termosztatikus radiátor szelepek beépítése tervezett.

A munkálatok várhatóan idén nyáron befejeződnek.