Még el sem kezdtek hangolni a zenekarok a második Gyulai Kézműves Sörfesztiválra, de már a kísérőrendezvények, mint a korábban említett sörverseny, a Central European Beer Awards 2019 (CEBA) már útjára indult. Sőt, be is fejeződött.

A megmérettetésre, mint ahogy a fesztivál szervezőjétől, Varga-Bora Tímeától megtudhattam, mintegy harminc százalékkal többen jelentkeztek, mint az elmúlt esztendőben, ami azt jelentette, hogy több mint kétszáz mintát kellett a zsűri tagjainak végigkóstolni, mielőtt elérkeztek addig a pontig, hogy kiválaszthassák a házi főzésű és a kisüzemi kategóriában a legjobbakat, amelyeket egy –egy ötfős zsűri bírál tovább, hogy a legjobbak közül is kijelöljék a legjobbat, a grand championt, a sörök sörét.

 

Kézműves sör - Central European Beer Awards 2019, kézműves sörfesztivál
(Kincses Zoltán felvétele)

 

Varga-Bora Tímea azt is elmondta, hogy – habár csak tavaly indult útjára ez a verseny – már a legjobbak között lehet számon tartani ezt a megmérettetést Közép-Európában. Ezt a Felvidékről érkezett Ladislav Kovács versenyigazgató is megerősítette. Elmondása szerint egy verseny minősége azon múlik, hogy milyen szakértelmű zsűri bírálja, mert ez adja meg a megmérettetés rangját, márpedig erre a versenyre a legjobb zsűrit szedte össze, ami jól mutatja, hogy milyen komoly versenyről van szó.

Egy kis műhelytitkot is elárult a sörökről, még pediglen azt, hogy a házi sörökben könnyebb elérni az úgymond tökéletes minőséget, mert kisebb mennyiségnél lehetősége van a sörfőzőnek a saját ízlése szerint igazítani a söre ízét, míg az üzemi sörfőzésnél ez nehézkesebb.

Csütörtökön és péntek délelőtt folyamatosan zsűrizték a söröket, míg péntek délutánra kiválasztásra került a házi főzésű sörökből a legjobb négy, míg a kisüzemi főzésűeknél a legjobb hat, amelyek elérték az idén bevezetett számítógépes minősítés során azt a szükséges pontszámot, hogy a grand champion díjért is indulhasson. Mindkét kategóriában öt-ötfős zsűri döntött a legjobbakról Fabulya Attila és Ladislav Kovács irányítása mellett, majd el is dőlt a nagy verseny, de a győzteseket még nem áruljuk el, azt majd a június 7. és 10. között megrendezett Fesztiválon tudhatják meg. Mint ahogy a Média-díj győztesének nevét is.

A verseny után lehetőség volt a legjobb sörök megkóstolására, de sajnos én már megint autóval voltam, így nem ízlelhettem meg a remekeket. Meg is jelent egy nagy kövér könnycsepp a szemem sarkában ennek okán, így hát úgy döntöttem, hogy ha sör nincs, akkor legalább egy kis sörkorcsolya legyen, így Pacal barátomnál rendeltem magamnak egy jó kis ír gulyásból és sztrapacskából álló ebédet, amit Laci hamar fel is tálalt nekem. Ez a finom menü némi kárpótlást jelentett, de még most is fájón ég bennem a seb, hogy nem kóstolhattam meg a söröket.

Sebaj, majd a fesztiválon, ahol olyan zenekarokat is meghallgathatok, mint a Halott Pénz, a Lord, a Republik, de én igazán Zsombok Rékáékra, az Acoustic Planetre és természetesen Ákosra vagyok kíváncsi. Ákos vasárnap este, míg Rékáék hétfőn Ganxsta Zolee és a Bikini előtt lépnek föl. Én meg számolom a napokat. De addig is, most, hogy elkészültem ezzel a cikkel, bontok magamnak egy pofa sört.