A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Bihari Madárvártájában egész nap nagy volt a nyüzsgés. Sokan a helyi önkormányzat által bérelt Dottó kisvonattal érkeztek, mások - a messzebbről jövők -, inkább a gépkocsit választották. Voltak, akik önállóan járták be a Madárvárta környékét és a Sző-réti tanösvényt, mások a szakvezetéses túrákat választották.

Bihari Táj Napja, Bihari Táj Napja, Biharugra
Juhász Zsófia és Brandt Ádám egész nap ismerkedtek a bihari tájjal. Bebarangolták a mocsárréteket és a halastavakat is. Fotók: Lipták Judit (képgaléria).

Brandt Ádám és Juhász Zsófia igyekeztek minden lehetőséget megragadni a térség növény- és állatvilágának megismerésére. A gyulai fiatal pár előbb egy traktoros túrára indult a Biharugrai-halastavakra, majd onnan visszatérve gyalogosan barangolták be a Sző-réti tanösvényt. Itt Bíró István szakvezetőtől, a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi tájegységvezetőjétől sok-sok érdekességet tudhattak meg. Egyebek mellett azt, milyen állatoknak ad otthont az ősi mocsárvilág, s mire szolgáltak egykor a kurgánok. A közeli erdőbe érve arra is fény derült, hogy míg egy őshonos kocsányos tölgy legalább 170 különböző állatfajnak ad otthont, addig az idegenhonos akác csak 8-10 fajnak.

– Szeretjük a természetet, ezért igyekszünk a nap folyamán mindent megnézni, amire lehetőségünk nyílik. Nagyon szép és különleges ez a táj, sok itt az erdő, érdekes a növényvilág, rengeteg a madár - fogalmazott Brandt Ádám.

Bihari Táj Napja, Bihari Táj Napja, Biharugra
A népi játszótéren nagy sikere volt a horgászatnak. Fateknőből, falahalat, fabottal.

A gyerekeket leginkább a népi játszótér vonzotta: sokan beültek a forgókosaras körhintába, mások halakat pecáztak a fateknőkből. A madárgyűrűzés is izgalmas programnak bizonyult: Boldog Gusztáv, a KMNPI természetvédelmi őrkerület-vezetője sok érdekességet elárult a hálóba került mezei verebekről, cserregő és foltos nádi poszátákról és füsti fecskékről. Az apró madarakat természetesen meg is simogathatták a vendégek.

Bihari Táj Napja, Bihari Táj Napja, Biharugra
Tornyiné Tóth Enikő és kislánya, Anna.
Tornyiné Tóth Enikő kislányával, Annával érkezett a rendezvényre. Mint megtudtuk, nem először jöttek. Biharugrai lakosok, így a korábbi években is részt vettek a májusban megrendezett természetvédelmi nyílt napon.

– Mivel Anna még kicsi, így számunkra most a játszótér, a kézműves foglalkozások és a színpadon zajló gyermekprogramok a legérdekesebbek. Tavaly a traktoros túrára is elmentünk, de nagyon fújt a szél, ezért az idén nem vállalkozunk erre – mondta az édesanya. Kislánya pedig hozzátette: a fagyit és a kürtőskalácsot feltétlenül megkóstolják.

Miközben a vendégek a bihari tájjal ismerkedtek, vagy a színpadon fellépő ének-, zene- és tánccsoportokat nézték, az udvar túlsó végén néhányan a bográcsok körül szorgoskodtak. Hét bográcsban szürkemarha-pörkölt, kettőben pedig halászlé rotyogott. A pörkölthöz a nemzeti park legelőin nevelkedett szürkemarha, a halászléhez pedig a Biharugrai-halastavakból kifogott pontyok szolgáltak alapanyagul.

Bihari Táj Napja, Bihari Táj Napja, Biharugra
A bográcsokban szürkemarha-pörkölt és a halászlé rotyogott. Molnár Róbert (balról) és Rózsa Kálmán is fakanalat ragadott. (Képgaléria)

Tarsoly László és felesége, Judit éppen az ebédjüket fogyasztották, amikor beszélgetésbe elegyedtünk velük. A zsadányi házaspár elmondta: azért tartják jónak az ilyen programokat, mert közelebb hozzák a mai, számítógépes világhoz szokott gyerekeket a természethez.

– Öröm volt nézni, ahogy a kicsik játszanak a régi játékokkal, s ahogyan egész családok együtt kézműveskednek. Ha majd lesz unokánk, őt is biztosan elhozzuk ide! – mondta a feleség. Hozzátette: a színpadon fellépő, különböző generációkhoz tartozó néptáncosok különösen tetszettek nekik.

Bihari Táj Napja, Bihari Táj Napja, Biharugra
A zsadányi Tarsoly-házaspár, Judit és László is jól érezték magukat a Bihari Táj Napján. (Képgaléria)

Amikor az egész napos program a végéhez közeledett, bedöcögött a halastavakról az utolsó, vendégekkel megpakolt traktor is. A túrázók szép élményekkel térhettek haza. Széll Antal természetvédelmi terület-felügyelőtől sok-sok érdekességet tudtak meg a Biharugrai –halastavak madárvilágáról. A nagy teljesítményű távcsövek segítségével közelebbről is megleshették a kis és nagy kócsagokat, szürke gémeket, récéket, dankasirályokat ... és még hosszasan sorolhatnánk, ezeken a tavakon ugyanis az év során mintegy 250 madárfaj képviselői fordulnak meg.

Bihari Táj Napja, Bihari Táj Napja, Biharugra
És végül a lényeg: Ilyen gyönyörű a bihari táj! (Képgaléria)