Engem pedig egy ismerősöm hívott: ég a malom!!!!!! Ekkor épp a Gerle utcán voltam, és uccu... Noha Békéscsabán nincsenek távolságok, de ily esetben az idő egy kopasz nagyúr.

 

ég az istván malom, istván malom, Békéscsaba, 20190521
A Szőlőről (galéria)

 

B@sszusgitár!,

hökkentem fel a Szőlőn, a volt 9-es sulim (Jankay) előtt, amikor megláttam, hogy a füst harapja az ég alját – tegnap a szivárvány, most a vész színezi a békéscsabai horizontot.

Érkezésemkor az Árpád sor és a rá merőleges Gyulai út már teljesen bedugult. A Gőzmalom tér természetesen lezárva. A környéken egy csomó rendőr és vagy száz tűzoltó tüsténkedett (megtudtam, ez a legmagasabb fokozatú riasztás: a megyéből mindenhonnan érkeztek a piros kocsik). És vagy ezernyi ember. Talán többen, mint egy szabadtéri Ákos koncerten.

 

ég az istván malom, istván malom, Békéscsaba, 20190521
Ne bántsatok engem, mert én nem haragszom - sírja a békejel (galéria)

 

A szomszédos kórház nincs veszélyben, jelentette ki a Munkácsy hídon egy ismerősöm, mert körbevették a malmot a tűzoltók. Majd hozzáfűzte, nagyon gyorsan lángra kapott az épület, hiszen

csontszáraz fából épült.

A Csabagyöngye körül is rengetegen voltak. Ha most ez történetesen egy mozi lenne, azt mondanánk, maga a csoda: Élővíz-csatornán ringatózik a hajó, kicsit lejjebbm a parton a retró-mozdony, és mögöttük a háttérben a szláv melankóliába süllyedt, zokogó malomépület.

 

ég az istván malom, istván malom, Békéscsaba, 20190521
A város negyedik temploma (galéria)

 

Egy olvasónk szerint lehet, hogy útban volt valakinek. Vagy az EP-választások előtt csinált egy nyomorék egy partizánakciót. (Persze ilyenkor az internetes fórumok is az összeesküvésektől üvöltenek.) Az tény, tette hozzá, vagy húsz éve csak önmagában piheg.

Úgy öt előtt leültünk,

hogy tolunk egy partit, mesélte az óriás kultúrházban Emődi Gyula, közben a huzat miatt szóltam (Hrabovszki) Lacinak, hogy csukja be az ablakot, és azt látjuk, füstöl a malom. Azonnal hívtuk a 105-öt. Talán az első emeleten kezdett égni. Közép-Európa egyik legnagyobb malma volt. Szomorú, hogy múlt időben beszélhetünk róla.

 

ég az istván malom - emődi gyula sakkmester, istván malom, Békéscsaba, 20190521
Emődi Gyula a fortocskában

 

Sírni tudnék,

hogy mennyi munka veszett el benne, de ezt már az Alsó Körös sor sarkán meghúzódó kisbolt előtt mondta az ötvenes Károly. Ez volt a város egyik temploma, fűzte hozzá.

Közben azt láttam, hogy a kíváncsiskodók között javában vannak, akik még nem élhették meg az intézmény fénykorát.

 

ég az istván malom - élővíz-csatorna - kutya, istván malom, Békéscsaba, 20190521
(Szomorú-ú-ú!)

 

Most végképp az üresség lett rajtam úrrá,

jegyezte meg Kollárovszky Attila, aki valaha 15 évig molnár volt az István Malomban.

A hazaút sem volt sima: ekkora forgalmat az Urszinyi Dezsőné és a Deák utcán legutóbb csak egy 1994-es Csaba-Honvéd foci meccs után láttam. Dugó. Dugó. Dugó. Nem is a KRESZ, hanem az udvariasság szabályozta a forgalmat.

 

ég az istván malom, istván malom, Békéscsaba, 20190521