A 68 éves nő és 39 éves fia 2013-ban öröklési szerződést kötöttek egy békéscsabai idős férfival, ebből kifolyólag járni kezdtek az idős férfi Békéscsaba, Kazinczy lakótelepen található lakásához. Ennek során összeismerkedtek a lépcsőházban lakó idős házaspárral, és az idős sértettek bizalmát elnyerve 2013 júniusától 2014 januárjáig több részletben összesen 2 M Ft-ot csaltak ki tőlük különböző ürügyekkel, így lakásuk tehermentesítésére, az eltartásukban álló személy ellátására, adóságainak kiegyenlítésére, majd temetési költségekre hivatkozással.

Azt ígérték, hogy vissza fogják fizetni a kölcsönöket, ez azonban nem állt szándékukban. 2015 nyarán ismét felvették a kapcsolatot a sértettekkel és további kölcsönöket – több, mint 500.000.-Ft-ot – kértek tőlük arra hivatkozással, hogy azok segítségével korábbi tartozásukat rendezik, erre azonban most sem került sor.

A férfi terhelt 2017 tavaszán élettársi viszonyt létesített egy 29 éves pécsi nővel és őt is bevonta a csalások elkövetésébe. Az anya és a fia elhitették a sértettekkel, hogy a házukat értékesíteni fogják és abból kifizetik korábbi tartozásaikat; a ház vevőjeként a 29 éves nőt mutatták be, aki álnéven bemutatkozva, hamis személyigazolvány felhasználásával 900.000.-Ft kölcsönt kért és kapott az idős pártól arra hivatkozással, hogy külföldi örökségéhez ennek segítségével hozzá fog jutni. A kölcsönt nem adta vissza, de a nő ezt követően is tartotta a kapcsolatot a sértettekkel, elmondta nekik valós személyes adatait, a bizalmukba férkőzött és 6 hónap alatt további 16 M Ft-ot csalt ki tőlük hamis ürügyekkel, így átutalási költségre, illetékre, állami támogatás igénylésre hivatkozással.

A Békéscsabai Járási Ügyészség a két nő és a férfi ellen jelentős kárt okozó üzletszerűen elkövetett csalás bűntette miatt emelt vádat. A járási ügyészség vádiratában a 29 éves nővel szemben végrehajtandó börtönbüntetés kiszabását indítványozta, valamint azt, hogy a bíróság tiltsa el a közügyek gyakorlásától, míg a 68 éves nőt és a 39 éves férfit felfüggesztett börtönbüntetésre ítélje; az okozott kárt is meg kell a vádlottaknak térítenie. Az eljárás a Békéscsabai Járásbíróságon folytatódik.