A rendezvény a Kábítószerügyi Egyeztető Fórum által korábban meghirdetett „Pozitív utakon” elnevezésű rajzpályázat eredményhirdetésével kezdődött. Mint kiderült, a legjobb rajzot Kovács Csaba Elek, a Ványai Ambrus Általános Iskola 4. osztályos tanulója készítette, így a zsűri neki ítélte az első helyezést. Csaba elárulta: a rajz a kedvenc tantárgya, Laskai Tibor tanár úr irányítása mellett mindig szívesen rajzol, főként tollal.

Gyermeknap Dévaványán, gyermeknap Dévaványán, Dévaványa
Kovács Csaba Elek a díjnyertes rajzot is megmutatta nekünk. Fotók: Lipták Judit (Galéria)

A strandfürdő tágas udvarán számos lehetőség közül választhattak a gyerekek. Volt, aki óriási szappanbuborékokat fújt, más a hatalmas légvárban, vagy a csúszóarénában szórakozott. Nagy sikere volt a sör curlingnek is, természetesen a söröskorsókban egy csepp alkohol sem volt. A fiúk közül sokan összemérték tudásukat a gladiátor arénában, miközben a lányok inkább az arcfestésre szavaztak. Az öko játékparkban kicsik és nagyok egyaránt jól szórakoztak. FiziMiska bábelőadása és a Tücsök gyermekzenekar koncertje szintén nagy sikert aratott. Az anyukák számára egy különleges lehetőséget, lazító masszázst kínáltak, sokan éltek is ezzel a lehetőséggel.

Gyermeknap Dévaványán, gyermeknap Dévaványán, Dévaványa
A Balogh család egész nap jól szórakozott. Velük tartott a keresztmama, Nagy Józsefné, Gizi (balról) is. (Képgaléria)

Balogh Antal és párja, Beatrix négyéves kislányukkal, Zoé Napsugárral érkeztek a gyermeknapra. A kislány éppen egy építőjátékkal szorgoskodott, amikor leültünk velük beszélgetni. Mint kiderült, Baloghék két és fél évvel ezelőtt költöztek Dévaványára. Budapestről jöttek, s azért döntöttek éppen Dévaványa mellett, mert Antalnak élnek itt rokonai.

– Nem bántuk meg a költözést! Itt sokkal lazább az élet, mint a fővárosban. Korántsem olyan nagy a nyüzsgés, nem kapkodnak az emberek, inkább nyugodtak és barátságosak - mondta az édesapa. Párja pedig hozzátette: a közbiztonság is lényegesen jobb, mint Budapesten. Ez azért is fontos, mert van egy 17 éves lányuk is.

Gyermeknap Dévaványán, gyermeknap Dévaványán, Dévaványa
A jó időben sokan megmártóztak a medencék vizében is. (Képgaléria)

A strandfürdő először szolgált a dévaványai gyermeknap helyszínéül, s mint kiderült, ez az újítás mindenkinek tetszett. Többen elmondták: nagyon jó, hogy ilyen tágas területen játszhatnak, mozoghatnak, s ráadásul még fürödhetnek is a medencékben.

A város polgármestere, Valánszki Róbert is családostul érkezett a rendezvényre. Kérdésünkre elmondta: Dévaványán az elmúlt évben 67 gyermek született, folytatódik tehát a pozitív tendencia.

– A gyermeklétszám növekedésével párhuzamosan igény jelentkezett a bölcsődei férőhelyek számának növelésére is. A jelenlegi intézményben 24+2 két kisgyermek elhelyezésére van lehetőség, ez azonban már kevés. Sok olyan szülő van, aki azért nem tud elmenni dolgozni, mert nem tudja hol elhelyezni a gyermekét. Önkormányzatunk éppen ezért döntött korábban egy új, 42 férőhelyes bölcsőde megépítése mellett. A beruházás nemsokára befejeződik, az utolsó simítások zajlanak, s hamarosan az átadásra is sor kerül – mondta a polgármester.

Gyermeknap Dévaványán, gyermeknap Dévaványán, Dévaványa
Valánszki Róbert polgármester is családjával érkezett a gyermeknapra. (Képgaléria)

Valánszki Róberttől megtudtuk azt is, hogy Dévaványán a gyermekszületést babaváró csomaggal (babatáska, rugdalózó, body, lázmérő stb.) és 40 ezer forinttal is támogatják. A „Teremts esélyt!” program keretében pedig felújított, korszerűen berendezett „fecskelakásokat” biztosítanak a pályázóknak, akiknek két évig lakbért sem kell fizetniük. Ezzel is a fiatalok helyben maradását és családalapítását kívánják ösztönözni. Két lakásba már be is költöztek, további kettő felújítása pedig hamarosan megkezdődik.

Gyermeknap Dévaványán, gyermeknap Dévaványán, Dévaványa
Az arcfestés különösen a kislányok körében aratott nagy sikert. (Képgaléria)