Április 17-én megnyitottuk az ország első komplex agrárigazgatási központját, kezdte a programot Takács Árpád kormánymegbízott, ami azt jelenti, hogy sokféle lehetőség áll rendelkezésre az ügyfeleknek. Ebben az integrációban többek között részt vesz a Békés Megyei Kormányhivatal egyik főosztálya, azonfelül az orosházi, a békéscsabai és a mezőkovácsházi járási hivatalok szervezeti egységei is idetelepültek.

Kuriózumként megemlítette,

hogy mától az Orosházi Járási Hivatalból, a hét minden napján egy hatósági állatorvos várja az ügyfeleket: 10-12 óra között; ezenkívül a mezőkovácsházi járásból a földhivatali ügyintézés is itt történik, illetve a békéscsabai járásból már május vége óta az agrárfőosztály trófea-bírálata is zajlik, ergo a Kantár vadászati hatósági feladatokra is alkalmas– ez adja a komplexitását.

 

Kantár: rajos istván, dr. kulcsár lászló, takács árpád, béni attila és Magyarné dr. Knap Diána, kormányhivatal, Mezőhegyes, 20190603
Rajos István, dr. Kulcsár László, Takács Árpád, Béni Attila és Magyarné dr. Knap Diána

 

Dr. Kulcsár László, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés megyei elnöke rövid történeti bevezetőjét követően elmondta, a kormányhivatal és a kamara között kötött együttműködés napi szinten közös feladatokkal látja el a két intézményt.

Egy közös gondolkodás jegyében

pattant ki az az elképzelés, folytatta, hogy miképp lehetne a dél-békési agrárbázis kiszolgálását még színvonalasabbá tenni. A megoldást a fentebb elhangzott integráció jelentette; ezáltal közel húsz település kap európai színvonalú kiszolgálást.

Kantár: rajos istván, rajos istván, Mezőhegyes, 20190603
Rajos István
Hozzáfűzte, 2018-ban 45,8 milliárd forintos támogatás érkezett a megye agráriuma számára. Nem mellesleg, 2019-ben a falugazdászok közreműködésével 161 ezer hektárra történt támogatási igény-érvényesítés.

Summa summarum, mindkét intézmény karöltve mindent elkövet Békés agráriumának a fejlődése érdekében.

Rajos István alpolgármester elmondása, ha Mezőhegyes létezésének az elmúlt 230 évét követjük, láthatjuk, hogy alapvetően mindig is központi irányításhoz tartozott: korábban a császári udvarhoz, majdan Budapesthez volt becsatolva; most pedig a kormánynak köszönhetően ismét központi helyet és szerepet kapott a település.

A Kantárból,

azaz egy nőtlen tiszti szállóból lett a korábbi polgármesteri hivatal, végül egy kormányzati épület – egy agrárgazdasági központ.

Az emberek mindennapi kenyérkereset lehetősége a földből, az állattenyésztésből adódik össze, amelyhez egy hatalmas segítséget nyújt ez az agrárigazgatási központ – ahol a helyiek egy helyben tudják intézni az összes bajos dolgaikat: az alapokmányoktól kezdve a mezőgazdaságon keresztül az állatorvosi lehetőségig bezárólag, fogalmazott.

Takács Árpád mindehhez hozzátette, a múlt hét csütörtökön megalakult a Mezőhegyesi Önkéntes Tűzoltó Egyesület, amelynek Rajos István a vezetője. (korábban ő is lánglovag volt Mezőkovácsházán). Ritkán van olyan sajtótájékoztató, hogy egy öttagú asztalnál három jogász és három tűzoltó ül együtt.

 

Kantár: takács árpád és béni attila, kormányhivatal, Mezőhegyes, 20190603
Takács Árpád és Béni Attila

 

Jó érzés hitelesnek lenni,

jegyezte meg Béni Attila, a Mezőkovácsházi Járási Hivatal vezetője, ugyanis a Békés megyei területi közigazgatás ismét beváltotta az ígéretét: egy Integrált Hatósági és Agrárigazgatási Központot jött létre. Az itt élő emberekhez közelebb hoztuk az ügyeik intézését, továbbnövelve a közigazgatásba vetett bizalmat.

A jelenlegi épület, mind az 538 négyzetméterén, a hét minden napján várják a kollégák az ügyfeleket.

Egy régi álma teljesült

a kormányhivatal agrárszakterületének, mondta Magyarné dr. Knap Diána főosztályvezető, hiszen a Kantárban nemcsak a kormányhivatal valamennyi agrárszakterülete, hanem a falugazdász-hálózat is megjelenik: kvázi vállvetve itt vagyunk a kamarával, és várjuk az ügyfeleket.

 

Kantár: dr. kulcsár lászló és Magyarné dr. Knap Diána, kormányhivatal, Mezőhegyes, 20190603
Dr. Kulcsár László és Magyarné dr. Knap Diána


***

A tájékoztatót követően dr. Kulcsár László egy elismerő oklevelet adott át Magyarné dr. Knap Diánának, aki elmondása szerint kiemelkedő, színvonalas munkájával hozzájárult az agrárium, a magyar vidék értékének a megőrzéséhez.

 

Kantár: rajos istván és takács árpád, kormányhivatal, Mezőhegyes, 20190603