A program keretében az országban 50 intézmény kapott lehetőséget iskolakert fejlesztésére, ezek közül elsőként a szarvasit avatták fel. Az iskola aulájában megtartott ünnepségen Nyemcsok Mátyásné, az intézmény igazgatója felidézte saját diákéveit, amikor még heti rendszerességgel kapálgattak az óriási méretű gyakorlókertben. Mint mondta, régóta keresték a lehetőséget e hasznos hagyomány felélesztésére, ezért is örültek a tavaly meghirdetett pályázati lehetőségnek.

Iskolakert Szarvason, Iskolakert Szarvason, Szarvas
A gyerekek örömmel kertészkednek. Fotók: Lipták Judit (Képgaléria)

László Tibor Zoltán, az Agrárminisztérium helyettes államtitkára azt hangsúlyozta, hogy ez a program hasznos ismeretekkel gazdagíthatja a gyermekeket. Ígéretet tett arra, hogy a minisztérium a jövőben is biztosítja majd a támogatásokat a gyakorlókertek fenntartói Nyemcsok Mátyásné, Nyemcsok Mátyásné, Szarvas
Nyemcsok Mátyásné, igazgató
számára. Mátyás Izolda, az Iskolakertekért Alapítvány elnöke egyebek mellett arról beszélt, hogy nem véletlenül éppen Szarvason avatják az első iskolakertet, ugyanis itt a mezőgazdasági oktatásnak - Tessedik Sámuel 1780-ban létrehozott szorgalmatossági iskolájának köszönhetően –. igen nagy hagyományai vannak.

Az avatóünnepség résztvevői egy népes diákcsapattal együtt az iskolakertbe is ellátogattak, amely a város központjában, a Szlovák Tájház közvetlen szomszédságában található. Vajda Ildikótól, az iskolakert vezetőjétől megtudtuk, hogy a munkálatokhoz már korábban, az őszi szántással, majd a tavaszi rotázással hozzákezdtek. A pályázati támogatásnak köszönhetően vetőmagokat és kerti szerszámokat szereztek be. A vetésben természetesen már az iskola tanulói is részt vettek, nemrég pedig együtt örülhettek az első terméseknek. A retek és a saláta is szépen termett, az iskola valamennyi osztálya kapott a finomságokból.

Iskolakert Szarvason, Iskolakert Szarvason, Szarvas
A borsót sokan szeretik - nemcsak kapálni, enni is. (Képgaléria)

A gyerekek nemcsak a kertet mutatták meg büszkén, hanem többen közülük felolvasták azokat a verseket is, melyeket a kertészkedésről írtak. Mint kiderült, vannak közülük, akik csak most ismerkednek a kertészkedés alapjaival, mások viszont már otthon is megfogták a kapanyelet. Utóbbiak közé tartozik a 3. osztályos Hruska Attila is, aki szerint sokkal jobb  Vajda Ildikó, Vajda Ildikó, Szarvas
Vajda Ildikó, kertvezető
dolog kinn a kertben gondozni a szépen cseperedő növényeket, mint odabenn a szobában nyomogatni az okostelefont. Nekik odahaza is van kertjük, ahol ő is gyakran szokott kapálni, és locsolni. Attila szerint nagyon jó, hogy itt a gyakorlókertben nem használnak vegyszereket, így nem pusztítják el az apró állatokat.

A negyedikes Pljesovszki Zsanett szintén örül annak, hogy péntekenként diáktársaival együtt az iskolakertben tevékenykedhet.

– Nekünk otthon nincs ugyan veteményeskertünk, de mamáéknál van egy hatalmas diófa és ősszel én is segítettem diót szedni, s többször gereblyéztem is – mesélte a kislány, aki elárulta, hogy a zöldségek közül legjobban a tököt szereti, mégpedig főzelék formájában.

A szintén negyedikes Tusjak Marcell már gyakorlott kertészkedő, gyakran segít nagymamájának sort húzni a veteményezésnél, illetve kapálni és öntözni a zöldségeket.

– Ha nagy leszek, én is szeretnék majd egy saját kertet. Olyan jó dolog egyszerűen csak kimenni a kertbe, leülni a borsó közé és rendesen jóllakni belőle! – mondta Marcell.

Iskolakert Szarvason, Iskolakert Szarvason, Szarvas