Amikor az Integrál Építő Zrt-t megkerestük azzal, hogy vegyenek részt sorozatunkban, Bődi Péter, a cég elnök-vezérigazgatója úgy határozott: ne a vezetőség, hanem maguk a dolgozók döntsenek arról, ki érdemli meg legjobban a „Kiváló dolgozó” elismerést. Szétosztották tehát a szavazólapokat, s hamarosan meg is született a végeredmény. A legtöbb voksot Kriska János, bádogos kapta. Ezúttal nemcsak jelképes kitüntetésről van szó, ugyanis a cég valóban alapított egy „Kiváló dolgozó” díjat, melyet június 2-án, szombaton, az Építők Napja alkalmából rendezett vacsorán ünnepélyes keretek között át is adtak Kriska Jánosnak. Ezzel egy régi hagyományt elevenítettek fel, az Integrálnál ugyanis korábban már létezett egy hasonló (de más elnevezésű) elismerés.

Kriska János bádogos, Kriska János bádogos,  Integrál Éptő Zrt., Szarvas
Kriska János rutinos mester, fél évszázada dolgozik a szakmában. FotóK: Lipták Judit

– A dolgozói kollektíva döntésével messzemenően egyetértek – szögezi le Bődi Péter elnök-vezérigazgató, amikor leülünk beszélgetni. – Úgy vélem, Kriska János egy olyan dolgozó, amilyenre minden munkáltató vágyik. Szakmailag és emberileg egyaránt megbízható, pontos, precíz szakember. Bár ma már nyugdíjasként dolgozik nálunk (változatlanul teljes munkaidőben), legtöbbször ő az, aki reggelenként elsőként érkezik, délután pedig utolsóként távozik.Kriska János bádogos, Szarvas
Az Építők Napján kapta meg a díjat.

Közben a kitüntetett, Kriska János is csatlakozik hozzánk. Munkaruhában, a műhelyből jön, s mindjárt a beszélgetés elején megjegyzi: a fél életét a tetőn töltötte, de nem bánja, mert szereti a mesterségét. A szakmunkásvizsgát 1970-ben, Budapesten tette le, majd kilenc éven át a fővárosban dolgozott. Aztán hazaköltözött szülővárosába, Szarvasra, azóta is itt él családjával.

– Először a Vasipari Szövetkezet építő részlegében helyezkedtem el. Tíz év elteltével, 1989. május 5-én kerültem az Integrál Építő Zrt-hez. Tehát már harminc éve itt dolgozok, összességében pedig lassan fél évszázada űzöm a bádogos mesterséget – foglalja össze röviden szakmai pályafutását János, akiről nehezen hinné el az ember, hogy már a hetedik X-en is túl van. Nyugdíjasként dolgozik a cégnél, de munkatempója mit sem változott:

Szarvasi zenepavilon, szarvasi zenepavilon, Szarvas
A szarvasi zenepavilon is míves munka.
- Szerencsére még jól bírom a munkát, ma is ugyanúgy felmegyek a tetőkre, mint fiatal koromban. Ha megkér egy idős néni, hogy javítsam ki a házán a kéményszegélyt, vagy a lyukas csatornát, akkor azt is megteszem. Az ilyen csip-csup munkákra ugyanis nehéz vállalkozót találni, én meg szeretek segíteni az embereknek
– meséli János.

Szó esik azokról a beruházásokról, épület-felújításokról, amelyek Kriska János keze munkáját (is) dicsérik. Kiderül, több mint két és fél éven át dolgozott a Kecskeméti Katona József Színház tetőfelújításán, ő végezte a díszműbádogos munkákat. Szarvason az Árpád Szálló díszes tornyának felújítása és a Kossuth-téri Zenepavilon is az ő nevéhez fűződik. A szabadkígyósi Wenckheim kastély, valamint a gyulai Harruckern-Wenckheim-Almássy kastély felújításánál szintén ő végezte a díszműbádogosi munkákat – s a sort még hosszasan folytathatnánk.

Kriska János bádogos, Integrál Építő Zrt., Kriska János bádogos, Szarvas
Egy egyszerű lemezből is születhetnek mesterművek.

– A bádogos mesterség szépsége abban rejlik, hogy egy egyszerű lemezből míves dolgokat tudunk készíteni. Sokszor igen nagy kihívást jelent egy-egy különleges tető bádogos munkáinak elvégzése, de mindig sikerül megoldani – mondja János. Azt pedig már Bődi Péter teszi hozzá, hogy bádogosokból bizony nagyon nagy a hiány az építőiparban, ráadásul a megyében képzés sincs.

Kriska János munkájára tehát a jövőben is számít az Integrál Építő Zrt. Annál is inkább, mivel az 1982-ben alapított vállalkozásnak az idei esztendőre már több, mint 2 milliárd forint értékű munkára van szerződése. Ezek közül a legjelentősebb a szentesi volt Petőfi Szálló belső felújítása, ami önmagában több mint egymilliárd forint értékű megbízás.

Kriska János és Bődi Péter, Kriska János és Bődi Péter, Szarvas
Bődi Péter, az Integrál Építő Zrt. elnök-vezérigazgatója (jobbról) mindig számíthat Kriska János szaktudására, precizitására.

Az Integrál nevét olyan jelentős beruházások fémjelzik, mint a békéscsabai Ibsen-palota felújítása és a Réthy Pál kórház rekonstrukciója, sportcsarnokok építése a megyében és a régióban, valamint helikopter-leszálló létesítése a gyulai Pándy Kálmán Kórház tetején. Szarvason számos intézményt és utat építettek, s nevükhöz fűződik a népszerű Vízi Színház megépítése is.

Az Integrál Építő Zrt. kétszer nyerte el a Dél-alföldi Regionális Minőségi Díjat, a Gazdasági Kamarától pedig megkapta a „Kiváló kisvállalkozás” díjat. A cég alapítója, Bődi János két alkalommal vehette át a Vállalkozók Országos Szövetségének „Év vállalkozója” díját, 2012-ben pedig a Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztjével tüntették ki. A cégalapító 2016-ban adta át fiának, Bődi Péternek a stafétabotot.

A cikk megjelenését a szarvasi Integrál Építő Zrt. támogatta.

Integrál-logó, Integrál Építő Zrt., Szarvas