Sárkány Mihály cukrászmester lassan három évtizede működtet családi vállalkozást Kondoroson. Az Ady-Szénási út sarkán egy sütödéje, mellette egy aprócska süteményboltja, a városközpontban pedig egy nagyobb cukrászdája van. Emellett Nagyszénáson is működtet egy cukrászdát. Mint mondta, vállalkozásának egyik alappillére Trnyikné Tar Beatrix, aki immár negyedszázada dolgozik náluk cukrászként.Sárkány Cukrászat, Trnyikné Tar Beatrix, Sárkány Cukrászda,  Trnyikné Tar Beatrix, Kondoros
A puncs mignon örök sláger, ezért Trixi gyakran készíti. Fotók: Lipták Judit

– Ő az a dolgozó, akire mindig támaszkodhatok. Mindenben segít, bármilyen probléma megoldásában számíthatok rá. A rendelések felvételétől a sütemények elkészítésén át a vendégek kiszolgálásáig nagyon sokrétű munkát lát el, s mindezt felelősségteljesen, magas színvonalon – sorolta Sárkány Mihály, amikor az aprócska üzletben leültünk beszélgetni.

Közben a bolt melletti sütödéből előkerült Beatrix (vagy ahogyan a városban mindenki ismeri: Trixi) is. Mint kiderült, éppen aprósüteményeket készített, mert azokból volt kifogyóban a készlet.

– Békéscsabán szereztem cukrász végzettséget 1996-ban. Még tanulóként, 1993. augusztus Sárkány Cukrászat, Trnyikné Tar Beatrix, Sárkány Cukrászda,  Trnyikné Tar Beatrix, Kondoros
Készülnek a sajtos rudacskák.
1-jén jöttem először dolgozni a Sárkány Cukrászatba. Nagyon szerettem triciklivel fagyit árulni, mert „betelepülőként” így rengeteg embert ismerhettem meg, sok barátságot kötöttem, amelyek máig tartanak. Megtetszett ez a hely, így az iskola elvégzése után itt kezdtem dolgozni, máig ez az első munkahelyem.

– Ha ilyen hosszú ideig itt ragadt, akkor bizonyára jól érzi magát.

– Igen, mert nagyon családias a légkör, jól tudunk együtt dolgozni, szavak nélkül is értjük egymást. Délután rendszerint előkészítjük a másnapi süteményekhez a lapokat, így reggel hamar kikerülhetnek az üzletbe az első finomságok. Ma például sós teasüteményekkel kezdtünk, de készítünk még berlinert és islert is.

– Gyerekkori álma volt a cukrász mesterség?

– Teljesen más álmaim voltak: vadőr és vadász szerettem volna lenni. Ilyen iskola azonban csak Sopronban volt, aminek nem igazán örültek a szüleim. Így esett aztán a választásom a cukrász szakmára, de egyáltalán nem bántam meg, nagyon szeretem ezt a munkát.

Sárkány Cukrászat, Trnyikné Tar Beatrix, Sárkány Mihály, Sárkány Cukrászat, Trnyikné Tar Beatrix és Sárkány Mihály, Kondoros
Összeszokott csapat: Trixi és főnöke, Sárkány Mihály régóta dolgoznak együtt.

– Melyek mostanában a legkelendőbb sütemények?

– Mivel ez egy régi cukrászda, amely nem központi helyen fekszik,  így ide elsősorban helybeli törzsvendégek járnak. Legtöbben a hagyományos, retró süteményeket, a sima krémest és az islert keresik. Mi csak házi jellegű süteményeket készítünk, saját magunk sütjük a lapokat, s nem porból, hanem friss tejből, tojásból keverjük a krémeket. Fagylaltokból is leginkább a retro-ízeket – csokoládét, vaníliát, citromot – viszik, de a gyerekek például a „hupikék törpikék” fantázianevűt szeretik a legjobban.

– Miben rejlik a cukrász szakma szépsége?

– Elsősorban az alkotásban. Gyakran készítünk több száz szeletes tortákat esküvőkre, falunapokra Sárkány Cukrászat, Trnyikné Tar Beatrix, Sárkány Cukrászat,  Trnyikné Tar Beatrix, Kondoros
Nagy melegben jól fogy a fagylalt.
és más rendezvényekre. Jó érzés megmutatni, hogy képesek vagyunk erre. Szeretem a kihívást jelentő feladatokat. Emlékezetes például, amikor a sportcsarnokot kellett tortából megformáznunk az avatóünnepségre. Már nem emlékszem pontosan, de legalább 7-800 szeletet szolgáltunk ott fel belőle. Nemrég pedig egy 600 szeletes tortát készítettünk a kardosi falunapra.

– Otthon is gyakran tesz süteményeket a család asztalára?

– Régebben igen, de mostanában már nehezen veszem rá magam. Még a palacsintát is inkább a 17 éves lányom, Réka készíti. Nekem már elég az, hogy a munkahelyemen sütök. A nyári melegben kissé megterhelő a kemencék mellett, 38-40 fokban dolgozni, de szerencsére még jól bírom.

– Vajon melyik sütemény a cukrász kedvence?

– Ha a sütésre gondol, akkor tortákat szeretek leginkább készíteni, főleg a több száz szeleteseket. Szívesen sütök eredeti dobostortát, saját készítésű piskótalappal, főzött krémmel. Ha viszont azt nézzük, mit fogyasztok a legszívesebben, az már nehezebb kérdés, ugyanis laktózérzékeny vagyok, így korlátozottabbak a lehetőségeim. Leginkább a pohárkrémeket szeretem, jó sok gyümölccsel.

A cikk megjelenését Sárkány Mihály cukrászmester támogatta.

Sárkány Cukrászat, Sárkány Cukrászat, Kondoros