Prohászka Béla a hír6.hu-nak elöljáróban elmondta, nem mellesleg, Kína és a hazánk közti kapcsolat a majálison túlra is mutat, ugyanis tavaly decemberben a Hunguest Hotels Zrt. és a Beijing Tourism Group (BTG) egy kölcsönös gasztronómiai kulturális kapcsolatokról szóló megállapodást írt alá.

 

Prohászka Béla és Horváth Ferenc - kínai kollégákkal, Prohászka Béla
Prohászka Béla és Horváth Ferenc kínai kollégákkal

 

A megegyezés lényege, folytatta, hogy Kínában három magyarbarát, míg itthon pedig három kínai barát szállodát hoznak létre, hogy a vendégek anyanyelvükön is tájékozódhassanak a hotel által kínált lehetőségekről, továbbá kölcsönösen bemutatják

egymás szolgáltatásait.

Hozzátette, a Majális program a BTG-hez tartozó Pekingi Kiállítóközpont Sörkert, a Landmark Szálloda, a Huangchenggen Iskolacsoport, Magyarország pekingi Nagykövetsége és a Pekingi Magyar Kulturális Intézet, Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetségének közös szervezésében valósult meg.

A Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetségét dr. Buslig Szonja Andrea, a Pekingi Magyar Kulturális Intézet igazgatója kérte fel, hogy az eseményeken hungarikum ételeket és egyéb magyar értékeket mutassanak be.

 

Békés megyeiek kínában, Prohászka Béla
Középen: dr. Buslig Szonja Andrea; a kép jobb szélén: Kádár Ferkó

 

Elmesélte, a top magyar ételek továbbra is a gulyásleves, a tiszai halászlé, a sült kolbász, a lángos és a Gundel-palacsinta voltak – amelyekhez hazánk borait, valamint fröccsöket szolgáltak fel.

A rendezvényeket békési kézművesek színezték – többek között Kádár Ferkó fotószínháza domborított, Barcsai Andrea és Fekete Katalin programjai mutatkoztak be, azonfelül ifj. Csasztvan András és Csasztvan Zsuzska tartott néptáncbemutatót. Pribojszki Ferenc, Vén Miklós és Biszak Bence pedig muzsikáltak. Az estéket Gerendás Péter gitárkoncertje tette kerekebbé.

A sanghaji tévétoronyban megrendezésre került magyar kulturális napokon a hazai gasztronómát Tímár András, Tímár Albin, Csonka Zsolt, Balogh László, Mucsi Nándor, és Mucsi Balázs mutatta be.