Nagy vitát váltott ki a legutóbbi, augusztus 28-ai szarvasi testületi ülésen a vízdíj-emelésével kapcsolatos napirendi pont. Ennek vitája több mint egy órán át tartott, s az erről szóló polémia azután is folytatódott, hogy a napirendi pont lezárása és a szünet után távozott a szarvasi városházáról Csák Gyula, a Békés Megyei Vízművek Zrt. vezérigazgatója.

Szarvasi polgárok küldték el az ülésnek erről a napirendi pontjáról készült tévéfelvételt a Hír6.hu-nak. Ebből különösen az itt is látható 4 perc és 10 másodperces anyagot tartjuk figyelemre méltónak. Ebben - legalábbis megítélésünk szerint - akad jó néhány Európában ritkán hallható kijelentés, méghozzá gúnyos, kioktató szándéktól sem mentesen.

 Nézze meg a videót, melyen Babák Mihály beszél

 

Ennek a valamivel több, mint négy percnek a lényege így foglalható össze: a szarvasi önkormányzati dolgozókkal szemben a Békés Megyei Vízművek Zrt.-nél havonta béren kívüli juttatásként élelmiszervásárlási jegyeket kapnak az alkalmazottak, s vannak egyéb szociális juttatások is, ezért jó lenne, ha a vízművek empátiával lenne a szarvasiakra. S mindez Babák szerint azért van, mert a vezérigazgató szerint erős a cégnél szakszervezet. Erre megoldást is ajánl a hosszú évek óta parlamenti képviselőként is dolgozó, és 2002-ben az „Év polgármestere" címet elnyert Babák. Meglátása szerint „rúgják ki és kész" (sic!) a szakszervezeti tagokat, emellett „számolják fel" a szakszervezetet. (Sic!)

„Dolgozzanak, ne csak üdülgessenek"

A városvezető egyenes összefüggést lát a vízművek alkalmazottjainak jóléti juttatásai és a magas vízdíj között. Mint Babák fogalmazott, a napirend utáni elrendelt szünetben „mindezt megkapta tőle a vezérigazgató". Emellett Szarvas városa igényt tart a Békés Megyei Vízművek helyben található üdülőjére. De Babák kikérte magának, hogy a vízdíjról szóló vitában „nehogy már ezzel vegye meg őket a cég", (mármint hogy a kialakult vitában odaadják az üdülőt Szarvasnak) majd legfeljebb kifizetik azt részvénnyel. 

„Ne tartom fontosnak, hogy a vízmű vállalatnak Szarvason legyen üdülője. Kész, pont. Csökkenjen az összköltség. Dolgozzanak, ne csak üdülgessenek. Ennyi! Nem teszik az ablakba a véleményemet, de ez az ő problémájuk" - jelentette ki ellentmondást nem tűrően Babák Mihály a testületi ülésen.

Babák ezt követően egyértelművé tette, hogy mindez szoros összefüggésben áll azzal, hogy „kiborították a bilit". Ezzel a szarvasi fideszes politikus a régóta húzódó vízdíjemeléssel kapcsolatos vitára és a tulajdonos, valamint a cég menedzsmentje közötti pozícióharcra utalt. Vélekedése szerint ma nem tartanának itt a tárgyalások, ha tavasszal elfogadják a vízdíjemelésről szóló rendeletet. (Akkor ugyanis nem fogadták el.) Majd elismerte, most a szarvasi lakosok rosszul járnak, mert visszamenőlegesen kell megfizetniük a megemelt vízdíjat.

Majd nehezen követhető logikai szálon a vízműves cégben 50 százalék feletti részvénytulajdonlás lehetőségéről beszélt Babák, ami minden döntés meghozatalánál perdöntő. Ezt követően bírálta a jelenlegi vezetést és a teljes kollektívát, s ebből azt a következtetést vonta le, „ahogy ma dolgoznak, nem sokat ér a cég", majd hozzáfűzte, egyébként „aranyat érő cég lesz ez, mert tiszta vízre és szennyvíztisztításra mindig szükség lesz". Végül elismerte, hogy a többségi tulajdoni helyzet elérése a cégben „hosszú passzra való játék", de „Debrecen is csinál ilyeneket".

A lakosság fizet, mint a katonatiszt?

A történtek mögött egy régebbre visszanyúló vita húzódik meg, ahol nem kizárt, hogy eltaktikázta magát Szarvas városa. Így most visszamenőlegesen kell a lakosságnak a megemelt vízdíjat megfizetni. A történet szerint a szarvasi önkormányzat a kora tavasszal nem fogadta el a Békés Megyei Vízművek Zrt. vízdíjemeléssel kapcsolatos javaslatát, melynek mértéke 11,9 százalék volt.  A cég viszont a májusi közgyűlésen jóváhagyta ezt, méghozzá körzethatároktól függően, három különböző mértékben a cég teljes működési területén. Így ezek érvénybe léptek, s kötelezőek minden, a megyei vízművek által érintett településre nézve.

A Békés Megyei Vízművek Zrt. a rendszerváltás követően önkormányzati tulajdonba került, s ma több mint hatvan településen szolgáltat vizet és ugyanennyi önkormányzat tulajdonosa, igaz eltérő mértékben, a cégnek. Szarvas városa Békéscsaba és Orosháza után a nagyobb tulajdonosok közé tartozik a maga 9,2 százalékos részesedésével. Ám mindez roppant, és minden valószínűség szerint elérhetetlen messzeségben van a Babák által említett 50 százalékot meghaladó tulajdoni aránytól. 

Így viszont azzal a helyzettel szembesült a magát előszeretettel Békés megye „nyugati kapujának" nevező város, hogy visszamenőlegesen kell megfizetnie az emelés utáni különbözetet. Az augusztus 28-ai képviselő-testületi ülésen ezzel kapcsolatban alternatív javaslatként az szerepelt, hogy ezt a különbözetet visszamenőlegesen a város kasszájából állják, vagy ezt a lakosság fizeti meg. Végül ez utóbbi megoldást szavazták meg.

Az egyik neve mellőzését kérő helyi képviselő erről a Hír6.hu-nak azt mondta: „Elszámolta magát a városvezetés, és most az egyéni körzetből bejutott fideszes képviselőknek kell a lakossági haraggal szembenézniük, ez pedig sok mindennek nevezhető, csak népszerű feladatnak nem".

„Elképesztő és példa nélküli"

Az ügyben a Hír6.hu megkereste Miskéri Lászlót, a Békés Megyei Vízművek Zrt.-nél működő szakszervezet elnökét. Miskéritől megtudtuk, ismeri a szarvasi testületi ülésen elhangzottakat, és ő is látta a hírportálunkon bemutatott videót.
„Elképesztő és példa nélküli, hogy a szakszervezeti tagok kirúgásáról és az érdekvédelmi szervezet felszámolásáról beszéljen hivatalos minőségében egy hivatalos rendezvényen egy polgármester, aki ráadásul még országgyűlési képviselő is" - mondta érdeklődésünkre Miskéri.

Megjegyezte, az ügyben haladéktalanul a Vízügyi Közszolgáltatók Szakszervezetéhez fordultak, de tájékoztatták a történtekről szakszervezeti szövetségük elnökét, az Autonómok első emberét, Borsik Jánost is.

080903_vizmu.jpg (x)
"Rúgják ki a tagokat és számolják fel a vízműves szakszervezetet"
© Fotó: Such Tamás

Az érdekvédelmi vezetőtől megtudtuk, hogy a 700 fős kollektívájuknál 60 százalék feletti a szakszervezet szervezettsége. Ez pedig nem jelent kevesebbet - legalábbis a Babák-javaslat szerint - mint hogy 450 embert azonnal ki kellene rúgni, és a szakszervezetet fel kellene számolni.

„Ez egy másodpercen belül a cég működésképtelenségéhez és a megyei vízszolgáltatás összeomlásához vezetne, ugyanis az elmúlt évek folyamatos létszám-leépítésének hatása így is olykor-olykor az üzemeltetés biztonságát fenyegeti" - mondta Miskéri László.

Komoly csúsztatásnak nevezte, hogy a cég jóléti kiadásai érdemben befolyásolnák a vízdíj mértékét. „Aki ilyet mond, az egyszerűen nem tudja, miről beszél, fogalma nincs a költségelemekről és egy víziközmű vállalat működéséről" - mondta a szakszervezeti vezető.
Amihez hozzátette: országos összevetésben az alacsonyabbak közé tartoznak a vízdíjak Békés megyében. Az érdekvédelmi vezető semmi rendkívülit nem lát abban, hogy a vízmű dolgozói kapnak étkezési jegyet, s egyéb szociális juttatásban is részesülnek. Vélekedése szerint egy magára valamit is adó munkáltató esetében ez a 21. században természetes.

"Lopják a vizet, s emiatt öngyilkos lett az egyik dolgozó"

Nehezen tudja értelmezni azt a kijelentést is, hogy ne üdülgessenek, hanem dolgozzanak a vízművek alkalmazottai, akik ráadásul Babák szerint nem jogosultak a szarvasi üdülőre.

080902_szarvasudulo.jpg (m)
A szarvasi önkormányzat üdülője

„Ha már itt tartunk, a mi adóforintjainkból a szarvasi önkormányzatnak sokkal nagyobb és elegánsabb üdülője van, így a kritikát végképp nem értem" - mondta Miskéri László. Hozzátette, hogy a Békés Megyei Vízművek Zrt.-nél a vezérigazgató a munkáltatói jogok gyakorlója, s egy tulajdonos se szólhat bele kívülről, hogy kit rúgjon ki, s hogyan számolja fel az érdekvédelmet. „Egyáltalán, hol élünk, ez Európa-konform?" - kérdezte a szakszervezeti vezető.

A polgármester-országgyűlési képviselő által kifogásolt étkezésii jegyekkel és juttatásokkal kapcsolatban elmondta, különösen hiteltelen ez egy olyan politikus szájából, aki költségtérítését minden számla felmutatása nélkül megkapja az országgyűlésben, ráadásul az önkormányzat autóján és költségén jár évek óta a törvényhozásba, ám a költségtérítést ez után is felveszi a parlamentben.

Végül kegyeletsértőnek nevezte Miskéri László Babák egyik, az augusztus 28-ai testületi ülésen a napirend során elhangzott megjegyzését. (Ez nem látható a videón.) Ebben a polgármester úgy jellemezte a céget, mint „ahol lopják a vizet, s emiatt öngyilkos lett az egyik dolgozó".

„A tragikusan elhunyt munkatársunk nevében kikérem ezt, már csak azért is, mert senki nem bizonyította be, hogy tilosban járt volt" - hangsúlyozta a szakszervezeti vezető.

Babák nyaral, Csák csak Babák után nyilatkozik

A Hír6.hu az ügyben kereste Babák Mihályt, azonban a szarvasi polgármesteri hivatal titkárságán azt a tájékoztatást kaptuk, hogy hétfő délután külföldre utazott nyaralni, s legközelebb csak jövő hét közepén lesz.

Megkerestük Csák Gyulát, a Békés Megyei Vízművek Zrt. vezérigazgatóját is. Csák a Hír6.hu-nak elmondta, látta a távozása után készült rövid felvételt a szarvasi testületi ülésről. De mint fogalmazott, csak Babák hírportálunknak tett nyilatkozata után kíván reagálni az elhangzottakra. „Ha továbbra is élésen támadja a céget a polgármester, akkor meg kell szólalnom, de addig nem" - mondta hírportálunknak Csák.

Vizes demonstráció készül?
A Hír6.hu a szakszervezettől úgy értesült, hogy a történtek miatt demonstrációt szerveznek a közeli jövőben Szarvason. Ennek lehetséges időpontját még keresik, de nem kizárt, hogy jövő szombaton, szeptember 13-án lesz a szarvasi városháza előtt. Babák Mihály ellenében.