Nemes Imre tájékoztatása szerint a cégek számlájára érkező árbevételekhez való hozzáférést a bank megakadályozta, "a bankszámlák pozitív egyenlege terhére beadott átutalásokat nem teljesítette", amit úgy értékelnek a cégnél, hogy a CIB megszegte a bankszámla-vezetési szerződést.

400 milliót zároltak legutóbb

A Zalabaromfi Kereskedőház Zrt. finanszírozási igényeinek kielégítéséhez korábban hitelt vett fel a banktól, a hiteleket a pénzintézet nem mondta fel, a társaságoknak lejárt fizetési kötelezettsége a bankkal szemben nem volt - írja közleményében a Zalabaromfi vezérigazgatója.

080911_zalabaromfi02.jpg (m)
Nemes Imre, a Zalabaromfi igazgatója
© Fotók: MTI

Hozzátette, hogy a zárolást követően még aznap elektronikus levélben, másnap faxon kértek magyarázatot a banktól. Tájékoztatták a hitelintézetet arról, hogy a számlák zárolása miatt a Zalabaromfi csoport ellehetetlenül, nem tudja kifizetni a több mint 50 millió forint összegű munkabért 652 dolgozójának.

Nemes Imre közölte: a CIB a történtekre semmiféle írásos magyarázattal nem szolgált, később letiltotta az internetes banki ügyintézést, az egyenleg lekérdezést, "ezt követően pedig szóban, személyes kérésre sem ad felvilágosítást a bankszámlákról".

Az utolsó egyenlegek szerint a zárolás miatt mintegy 400 millió forinthoz nem tudnak hozzájutni a Zalabaromfi cégcsoport tagjai. A vezérigazgató közleményéből kiderül: a cégcsoport panaszt nyújt be a PSZÁF és a Magyar Bankszövetség felé, és megindítja a szükséges eljárást a bank tevékenysége miatt.

1 milliárd a veszteség - tokkal, vonóval

A cégnél megtartott munkásgyűlésen Nemes Imre azt mondta: nem a Zalabaromfi pénzügyi gondjai miatt zárolták a számlát, de a CIB Banktól nem kapott magyarázatot. A dolgozók közül többen is annak adtak hangot, hogy nem hiszik el a magyarázatokat, nekik az alig 70-80 ezer forintos fizetésükre van szükségük, mert nem tudják kifizetni tartozásaikat.

A vezérigazgató a hangos kérdésekkel tarkított, de mindvégig kulturált hangnemben folyó vitában többször is hangsúlyozta, hogy ha egy-két nap után sincs változás, a cég sorsa meg van pecsételve. Az MTI-nek arra a kérdésére, hogy a tulajdonos más cégeinek pénzügyi nehézségei vezethettek-e a Zalabaromfi pénzének zárolásához, a vezérigazgató azt válaszolta, hogy nincs erről tudomása.

Az egyik beszállító ugyanakkor az MTI-nek arról beszélt, több forrásból is azt az információt kapta, hogy a tulajdonos Dale holdinghoz tartozó Gabonatransz pénzügyi nehézségei miatt zárolták a Zalabaromfi bankszámláját. Bedő Tibor 50 ezer pulykáját nem tudja most feldolgoztatni, mert a zalaegerszegi cég nem veszi át az áruját. A termelő legalább 50 millió forintra tartja a kárát, de a többi beszállító és a takarmányt forgalmazók együttes kintlévősége szerinte eléri az egymilliárd forintot.

Újabb demonstrációra van szükség

A munkásgyűlés után mintegy 150-200 dolgozót autóbuszokkal a CIB Bank zalaegerszegi, Kossuth utcai fiókjához szállítottak, de több beszállító is csatlakozott hozzájuk. A szakszervezet még szerdán jelentett be demonstrációt a bankfiók elé, ahol a résztvevők táblákkal adtak hangot elégedetlenségüknek.

080911_zalabaromfi03.jpg (x)

Kisebb tumultust okozott, de közlekedési fennakadást nem, a dolgozók és a beszállítók csaknem egyórás demonstrációja, a bankfiókot azonban technikai okokra hivatkozva bezárták. A demonstrálók képviseletében ketten bemehettek, és a dolgozók, illetve a termelők nevében a fiókvezetőnek átadták petíciójukat.

A zárt ajtók mögött elhangzottakról a beszállítókat képviselő Király László az összegyűltek előtt elmondta: a cég és a bank viszonyáról csak a Zalabaromfi hozzájárulása esetén kaphatnak információt. Hozzátette, hogy szükségesnek tartják újabb demonstrációk szervezését is, ezután már Budapesten is, hogy ellehetetlenítésükre felhívják a figyelmet.

Az MTI megkereste a város polgármesterét, aki elmondta, hogy a Zalabaromfitól részletes tájékoztatást kapott a kialakult helyzetről, a banktól azonban csak ígéretet kapott erre. Gyimesi Endre (Fidesz) hozzátette: a zalaegerszegi cégnek nincs tartozása a város felé, de felajánlotta, hogy az életben maradást segítve átütemezik az idei évre várható mintegy 40 millió forintos iparűzési adót. Ha pedig hétfőig nem rendeződik a cég ügye, a parlamentben is szóvá teszi a történteket.