A tudósításból kiderül, hogy Poór Csaba egy péntek reggel rögtönzött szerkesztőségi ülésen jelentette be ezt halasi kollegáinak, ahol az őt menesztő ügyvezető nem volt jelen.

Poór nem vette át a felmentéséről szóló dokumentumot, mert politikai okokat sejt a háttérben. Elmondta, egy öt éves valamint egy határozatlan időre szóló szerződése van, ezért gondolkodik a jogi elégtétel lehetőségén.

Poór Csaba: nyilván látszik, mi van az ügy mögött 

A Hír6.hu telefonon érte el Poór Csabát, aki válaszolt a feltett kérdésekre.

Politikai okokat említ indokként. Kifejtené ezt bővebben?

Egy hónappal ezelőtt kezdődtek meg Kiskunhalason a változások, amikor a Halasmédiát üzemeltető Halasi Városgazda Zrt-nél személyi változások történtek. Bevallom, nem sejtettem, hogy engem meneszteni fognak. Arra hivatkoznak jelenleg, hogy nincs pénz.

Kiskunhalason MSZP-s polgármester van, de a testület többségét a jobboldal adja. Melyik oldal kívánja önt eltávolítani, hiszen politikai okokat emlegetett.

080926_poor_csaba3.jpg (m)
Poór Csaba
Fotó: Orosházi Élet

Nem tudom pontosan. Szerintem érdekes maga az indok is, hiszen nem is olyan régen Szarvas Tibor ügyvezető arról számolt be, hogy a cég jól áll anyagilag, nincs probléma. Nyilván ebből mindenki látja, mi van az ügy mögött.

Most ön Orosházán csak ügyvezető, vagy főszerkesztő is? Mert a híradásokban ez utóbbi jelent meg, a csütörtöki orosházi testületi ülésen viszont Molnár Béla alpolgármester azt hangsúlyozta: Poór Csaba nem főszerkesztőnek, hanem ügyvezetőnek érkezett Orosházára.

Ketté kell venni a kérdést, hogy minek érkeztem és most mi vagyok. Valóban ügyvezető- főszerkesztőként jöttem, ám a főszerkesztői posztot át kívánom adni, kizárólag a cég vezetésével, mint ügyvezető kívánok foglalkozni.

A jelenlegi szerkesztői stábból választ maga mellé főszerkesztőt, vagy külsős személlyel kívánja mindezt megoldani?

Mindenképpen kell külsős ember, mert terveim szerint 2009. január 1-jétől be kívánjuk indítani a 24 órás TV adást, ahhoz pedig most kevesen vagyunk. A tegnapi önkormányzati döntés értelmében pedig a fejlesztéshez megvan a kellő összeg.

Az Orosházi Élet című önkormányzati hetilapban tervez változást?

Valamit mindenképp, de erről még nem beszélnék. Ami biztos, az újság marad hetilap.

Szarvas Tibor: „Nem politikai, gazdasági kérdés volt a menesztés"

A Hír6.hu a nap folyamán elérte Szarvas Tibort, a Halasmédia Non-profit Kht. ügyvezetőjét is, aki szintén készséggel válaszolt kérdéseinkre.

Poór Csaba politikát sejt a háttérben. Ön ezzel egyetért?

Poór Csaba egyébként kísérteties összecsengést lát a városban terjengő és róla szóló névtelen levelek és a mostani menesztés között. Azonban ezt határozottan cáfolom. 

A történet ennél bonyolultabb. Még 2008. júniusában menesztették a cégtől az akkori ügyvezető-főszerkesztőt, Kristóf Imrét. Ám Kristóf menesztése a cégnek 5,2 millió forintjába került. Ez politikai presszió volt, hiszen a fideszes képviselők külön átvitték a testületen Kristóf Imre menesztését és egy éves fizetésének kifizetését. Én beadtam egy kérvényt a testületnek, miszerint a költségvetésből biztosítsák ezt az összeget a Halasmédiának, hiszen ezt innen kellett kifizetni. Emellett kértem még plusz pénzt is, hiszen Kristóf menesztése után az addig egy kézben lévő ügyvezető és főszerkesztői poszt kettévált, én lettem az ügyvezető, Csaba pedig a főszerkesztő. Ez értelemszerűen több pénzzel jár, így ezt az összeget is kértem a testülettől. Összesen 9 millió forintot.

Mennyi pénzből gazdálkodik egyébként a Halasmédia?

Éves szinten 98 millió forintból.

Ha nem politikai, akkor mi volt a mostani menesztés oka?

Megtudtuk, hogy a napokban névtelen levelek árasztották el Kiskunhalast, melyben Poór Csabát többek között azzal vádolják, hogy kritizálta és szembement munkaadójával, a Fidesz-KDNP többségű testülettel. Emellett szemére vetik, hogy pozícióhalmozó, hisz egyszerre volt a Városgazda Zrt-nél kommunikációs szakember, a halasi médiában főszerkesztő és az orosházi Média Kft első embere, melyekért külön-külön is szép pénzt vett fel. Erre Poór akkor úgy reagált, hogy nevetségesek ezek a vádak, álljon vele szembe a névtelen rágalmazó, neki szívesen válaszol. 

A napokban elém került a kiskunhalasi testület költségvetési terve, melyből kiderült, hogy egy fillért sem fogunk kapni. Az én szerződésem ez év december 31-ig szól, de én hosszú távon terveztem Csabával, hiszen semmi gondom nincs vele. Az ő megállapodása hosszabb időre érvényes, ám próbáltam meggyőzni, hogy legyen határozott idejű szerződése szintén december 31-ig. Akkor majd együtt felállunk mindketten, és ezután a képviselők olyan döntéseket hoznak, amilyeneket akarnak. Ezt Csaba elutasította. Ennek tudatában le kellett vonnom a következtetéseket, ezért döntöttem a menesztéséről. Nekem ügyvezetőként gondolnom kell a technikai fejlesztésekre is, ez a dolgom. Nagy gondok vannak e téren a televíziónál, egyszerűen muszáj új eszközöket vásárolnunk. Poór Csaba egyébként kísérteties összecsengést lát a városban terjengő és róla szóló névtelen levelek és a mostani menesztés között. Azonban ezt határozottan cáfolom. Ebben én is meg vagyok említve, de nem, mint első számú célpont. A névtelen levél elsősorban Poór Csabáról szól. Az a véleményem, hogy mindenki viselkedjen úgy, hogy ne kezdjenek el ilyeneket terjeszteni róla. Valószínűleg nem az én személyem nyitotta ki az emberek zsebében a bicskát. Mindemellett kiváló szakembernek tartom Poór Csabát, én hívtam magam mellé dolgozni korábban. Ám a jelenlegi helyzetben nem volt más megoldás. Nem engedhetem meg, hogy a későbbiekben az én nevemmel hozzák összefüggésbe azt, hogy tönkrement a helyi televízió.

Poór Csaba viszont azt állította: éppen ön mondta pár nappal korábban, hogy a cég anyagi dolgai rendben voltak.

A cég anyagi helyzete valóban javul, nagyobb a bevételünk, mint mielőtt ideérkeztem. Azonban a két dolgot nem szabad keverni: Csaba fizetésére - mint mondtam - nem kaptunk plusz pénzt. És mindemellett nekem 14-20 millió forint közötti összegű fejlesztéseket kell végrehajtanom. További döntéseket is meg kell hozzak, de azok nem személyi, hanem szolgáltatási döntések lesznek.