A nemzeti rádiócsatorna közvetítette Issa Lamine nyilatkozatát, amelyben a miniszter arra kérte az országgyűlés tagjait, hogy ne próbálják visszavonni a Medecins sans Frontieres (MSF, Orvosok határok nélkül) szervezet tevékenységének felfüggesztésére vonatkozó döntését.

„Úgy gondolom, nem kell mozgósítanunk magunkat az MSF visszahozására" - közölte. „Hagyjuk az MSF-et távozni, és az állam foganatosítsa azokat az intézkedéseket, amelyek az emberek egészségének fenntartásához szükségesek."

Július 18-án Nigéria felfüggesztette az MSF-France tevékenységét a déli Maradi térségben, mivel azzal vádolták a szervezetet, hogy nem hajlandó együtműködni a közszolgáltatókkal, és a gyermekek körében az édesanyák tudtával „járványos alultápláltságot" tartanak fenn. Lamine azzal vádolta az MSF-et, hogy hamis statisztikai adatokat szolgáltat az alultáplált gyermekekről annak érdekében, hogy „nagy pénzösszegeket mozgósítson" az adományozóktól.

Eddig 450 gyerek bánta

Amióta a segélyszervezet tevékenységeit felfüggesztették, a maradi kórház mindössze 46 alultápláltságban szenvedő gyermeket vett fel, míg az MSF korábban azt állította, átlagosan 500 alultáplált gyermeket vesz fel táboraiba hetente. „Az MSF táborait három hónapja zárattuk be, a helyzet mégsem lett drámai Maradiban." Lamine közölte, munkát biztosít annak a 350 dolgozónak, akiket az MSF készül elbocsátani.

Az MSF-France a lehető leghamarabb folytatná munkáját Maradiban, és e hónap elején a szervezet elnöke, Marie-Pierre Allie Niamey-be utazott a probléma megoldása érdekében. „Épp most vagyunk az aratások között, ami a legérzékenyebb időszak az évben; rendkívül aggasztó, hogy nem foglalkozhatunk az alultáplált gyermekekkel" - nyilatkozta az elnök.

Július közepén az MSF maradi központjaiban 3400 gyermeket láttak el, akikl közül 180 kórházba is került. Maradi a múlt héten készített kormányfelmérés alapján Nigéria legelmaradottabb térsége.