Seres Mária a Civil Mozgalom vezetője

Az országgyűlési határozat értelmében a politikusoknak számlával kell igazolniuk kiadásaikat 2010. január elsejétől, ha nem akarnak azután adót fizetni - vagyis nem lesz adómentes költségtérítésük, az erről szóló részt törlik az szja-törvényből. Ha nem adnak le számlát, akkor a teljes jövedelmük után adót kell fizetniük.
A határozattal kapcsolatban Seres Mária úgy fogalmazott, a képviselőknek a demokrácia, illetve a saját zsebük között kellett dönteniük. Ez utóbbit választották, és néhány nem szavazattól eltekintve összefogtak a saját pénzük érdekében.
A Civil Mozgalom vezetője kijelentette, egy 1997-es alkotmánybírósági határozat értelmében minden népszavazási kérelem védelmet kap, ami azt jelenti, hogy annak témájában semmilyen törvénymódosítás sem lehetséges a szavazás lezárásig. Többek között ezt sértette meg a parlament, amikor a népszavazási döntés előtti utolsó pillanatban, a témával kapcsolatos határozatott hozott.

Seres Mária levélben kérte Solyóm László köztársasági elnököt, hogy a parlament sürgősségi kérelmével ellentétben, ne írja alá a törvénytervezetet.

A nyíregyházi családanya hozzátette, amennyiben az államfő aláírja a dokumentumot, még mindig dönthet úgy az Alkotmány Bíróság, hogy figyelmen kívül hagyja azt, és kiírja a népszavazást. A kezdeményezésről jövő héten döntenek az alkotmánybírák.
A Hír6 kérdésére válaszolva Seres Mária elmondta, az EP-választás előtt egy hét alatt, közel tizenkilencezer ajánlószelvényt gyűjtöttek össze, így nem sok hiányzott ahhoz, hogy a Civil Mozgalom elindulhasson a választásokon (20 000 kopogtató cédula kellett az induláshoz - a szerk.). Ugyanakkor ez azt mutatja, hogy igény van Magyarországon a váltásra, ezért a jövő évi országgyűlési választásokon biztos indul a mozgalom. Mint Seres Mária fogalmazott:

Oka van, hogy az emberek közel nyolcvan százaléka nem megy el szavazni. Elegük van a jelenlegi politikusokból, függetlenül attól, hogy azok jobb, vagy baloldaliak. Le kell cserélni a jelenlegi garnitúrát."